13 Ocak 2020 14:41

Çukurova Kitap Fuarı’nda “Darwin’in En Güzel Bitkileri” konuşuldu

Çukurova Kitap Fuarı'nda, Ginko Bilim tarafından yayımlanan “Darwin’in En Güzel Bitkileri” kitabı üzerine konuşuldu.

Çukurova Kitap Fuarı'nda söyleşi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Salih Can ALDEMİR
Adana

Çukurova Kitap Fuarı’nın son gününde Ginko Bilim tarafından yayımlanan “Darwin’in En Güzel Bitkileri” kitabı üzerine etkinlik gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Bona ve Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Atabay Düzenli’nin katıldığı etkinlikte hem kitaba dair hem de Darwin’in yaşamına ve çalışmalarına dair birçok konu ele alındı. Etkinlik 2004 yılında hayatını kaybeden Profesör Erdal Şekeroğlu anısına gerçekleşti.

BOTANİKÇİ DARWİN’İ TANIMAK

Etkinlikte konuşan aynı zamanda kitabın çevirmeni olan Mehmet Bona, “Darwin’in En Güzel Bitkileri kitabı bambaşka bir Darwin’i de bize gösteriyor. Nedir bu?  Botanik camiasında çalışmış, emek harcamış, bu alanda türlerin kökeninden sonra altı farklı kitap yayımlamış olan Darwin. Kitabı ben çevirdim ve aynı zamanda bir botanikçiyim. Ama buna rağmen kitabın içindeki bir takım bilgiler benim içinde yeniydi” dedi. Kitabı okurken iki ayrı yönden değerlendirmek gerektiğini söyleyen Bona “Birisi botanikçi Darwin’i sizlere tanıtmak; Darwin’in bitkiler ile ilişkisini, bunu nasıl çalıştığını göstermek. Bir başkası da bitkiler dünyasını sizlere tanıtabilmek. Dışarıdan çok durağan çok sıradan görünen ama aslında çok zengin olan bitkiler dünyasını göstermek. Kitabın bir de öbür tarafı var ki o da Darwin’in nasıl bir bilim insanı olduğu ve sürekli üzerine tartışılan evrim teorisinin arkasında nasıl bir disiplinin yattığını anlamak” dedi.

Kitabı çevirirken büyük bir keyif aldığından bahseden Bona, bitki dünyasını tanımak için gerek Darwin’in magazinsel olmayan bilimsel çalışma ve perspektifini anlamak için gerekse evrim teorisini ve Darwin’in ortaya koyduğu botanik camiasını değiştiren fikirlerin nereden temellendiğini anlamak için kitabın okunması gerektiğini söyledi.

DARWİN GÜCÜNÜ DOĞADAN ALMIŞTIR

Atabay Düzenli ise Darwin’in yaşamından kesitler anlatarak “Darwin siyasetle de uğraşmıştır. Mesela kendi görüşünü savunurken şöyle bir şey atmıştır ortaya: İngilizler madem bu kadar demokratiksiniz, madem bu kadar özgürlükçüsünüz o zaman bu sömürgeleriniz nedir? Bu işgalcilik ne? O ülkeleri işgal ediyorsunuz onların sosyal çeşitliliğini, ekonomik çeşitliliğini etkiliyorsunuz. Ama Darwin bu gücü hep doğadan almıştır doğa ile yaptığı çalışmalardan almıştır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Libya'da ateşkesin kalıcı olması için gayret gösteriyoruz

SONRAKİ HABER

Pertek'te çocuk istismarına tepki: Failler ceza almadan tepkiler durmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...