13 Ocak 2020 12:01

İTÜ öğrencileri: Soruşturmalar geri çekilsin, kâr gütmeyen kantin açılsın

İTÜ'de kantin fiyatlarını boykot eden öğrenciler, üniversite yönetimine "15 arkadaşımıza açılan hukuksuz soruşturmalar derhal geri çekilsin" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, basın açıklaması yaparak, kantin fiyatlarını boykot ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan arkadaşlarına destek verdi. Öğrenciler, soruşturmaların derhal geri çekilmesini talep etti. Açıklamaya akademisyenler, avukatlar ve CHP milletvekilleri de katıldı.

Üniversitenin ana kapısı önünde yapılan basın açıklamasını okuyan İTÜ öğrencisi Yusuf Barış Metin, İTÜ'de özel işletmelere karşı başlattıkları boykotun üniversite yönetiminin tüm engelleme girişimlerine rağmen büyüyerek devam ettiğini söyledi. Boykot nedeniyle önce 4 arkadaşlarına soruşturma açılarak soruşturma süresince okula giremeyeceklerinin söylendiğini, final döneminde alınan bu kararın açık bir art niyet örneği olduğunu ifade eden Metin "Bu soruşturmalara 2 gün sonra mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi ise 11 arkadaşımıza, özel güvenlik terörüne karşı yaptığımız eylemden dolayı soruşturma açıldı. Kamera görüntüleri de mevcut olan protestoda öğrencilerin yanlış yaptığı hiçbir şey yoktur. Bir suçlu arıyorsanız, yanı başınızda öğrencileri, mezunları darp eden, tehdit eden, küfür eden özel güvenlik amirlerine bakınız. Diğer soruşturmalarda olduğu gibi bunda da mahkemeler aynı yürütmeyi durdurma kararını verecektir" dedi.

"KÂR AMACI GÜTMEYEN ÖĞRENCİ KANTİNİ AÇILSIN"

İTÜ Dayanışması olarak bu boykotu karşısına alan ve 15 öğrenciye soruşturma açan İTÜ yönetiminin, aslında karşısına tüm öğrencileri aldığının farkına varmasını isteyen Metin, "İTÜ Yönetimi, özel işletmeleri koruyacağına öğrencisine sahip çıkmalıdır. 15 arkadaşımıza açılan hukuksuz soruşturmalar derhal geri çekilsin. Boykot masası tanınsın ve kâr amacı gütmeyen üniversite kantini ikinci dönem derhal açılsın” diye konuştu.

Öğrencilerin Avukatı Özgür Urfa da disiplin soruşturmasının son derece keyfi olduğunu ve öğrenciler hakkında verilen tedbir kararının mahkemece hukuksuz görüldüğünü ve yürütmesinin durdurulduğuna dikkat çekerek "Suçlamalar arasında öğrencilerin disiplin maddesinin hangi maddesini ihlal ettiği dahil yazılamamıştır. Görüntüler inceletilmemiş, soruşturma evrakları öğrencilere verilmemiş ancak 7 gün içinde savunmaları verilmemesi istenmiştir. Öğrenciler hakkında verilen tedbir kararı geri alınmalı ve öğrencilerin talepleri kabul edilmeli” ifadelerini kullandı.

"İTÜ VAKFI, UCUZ YEMEK SUNMALI"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise öğrencilerin haklı taleplerinin yanında olduklarının altını çizerek "İTÜ Vakfının asıl görevi, burada, vakıf yurdunda kalan çocuklara ucuz, erişilebilir yemek hizmeti sunmak, kahvaltı hizmeti sunmaktır. Ama bankaların kaynaklarını yandaşı kurtarmak için, talimatla yandaş bir şirketi kurtarmak için kullanmışlardır. Vakıfların amacına uygun hizmet etmesi, burada öğrencilere ucuz yemek verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Yemekhane zammına karşı başlattığı direniş kazanımla sonuçlanan İstanbul Üniversitesi öğrencileri de İTÜ öğrencilerine destek vermek için Öğrenciler, "Yaşasın öğrenci dayanışması" sloganı attı.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siyasette “FETÖ” tartışması sürüyor, araştırma komisyonu önerisi reddedildi

SONRAKİ HABER

Ayşe Tuba Arslan’ı öldüren erkeğin iddianamesinde ağırlaştırılmış müebbet istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...