13 Ocak 2020 11:14

İnşaat Mühendisleri Odası: İstanbul’un en önemli gündemi Kanal İstanbul değil deprem

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, kentte son yaşanan depremin ardından yaptığı açıklama ile hükümeti Kanal İstanbul'dan vazgeçmeye ve İstanbul'u depreme hazırlamaya çağırdı.

Fotoğraf: Tunahan Turhan

Paylaş

İstanbul’da 11 Ocak 2019 Cumartesi günü yaşanan 4.7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul’un büyük depreme her gün biraz daha yaklaştığının belirtildiği açıklamada “Ne geçmiş olsun dileğinin ne de ‘daha büyük deprem olmasın’ yönündeki temenninin bir anlam ifade etmediği” vurgulandı. Açıklamada ayrıca geçen yıl ağustos ve eylül aylarında Silivri açıklarında meydana depremlerin ilgili bölgede tehlikeli hareketliliğin işareti olduğu belirtildi.  

"1999 DEPREMİNDEN DERS ALINMAMIŞ"

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna imzasıyla yapılan açıklamada, “İstanbul depreme hazır mı?​” sorusu soruldu. Yapı stokunun güvenli olmadığını, yapıların pek çoğunun kaçak, ruhsatsız ve mühendislik hizmeti alınmadan üretildiğini ortaya çıkaran 1999 depremlerinden bu yana geçen 20 yılda, afet sonrası hazırlık ve deprem bilincinden söz edilemeyeceği vurgulandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT İÇİNDİ"

Güvenli yapı üretimini sağlamak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin rant değeri yüksek bölgelerden başlatıldığını, amacın güvenli yapı üretimi değil belli gruplara rant sağlamak olduğu söylenen açıklamada, “Deprem toplanma alanları en az güvenli yapı sorunu kadar can alıcı bir konu. 1999 depreminden sonra belirlenen alanların kayda değer kısmı imara açıldı, hatta bazılarına AVM yapıldı. Deprem Toplanma Alanları ile Acil Toplanma Alanları arasındaki farkın bile bilinmediği, yetkililerin açıklamalarından anlaşıldı” denildi.

"BÜYÜK TRAJEDİ OLACAK"

Deprem görmeden bile binaların göçtüğü İstanbul’un, kaderine razı bir şekilde olası depremi beklediği, bu depremin de “büyük trajedi” olacağı vurgulanan açıklamada, “İstanbul’un mevcut sorunları çözüm beklerken Kanal İstanbul gibi projelere yönelmek, kente taşıyamayacağı bir yük bindirmektir. Deprem ulusal bir sorun olarak kabul edilmeli, Kanal İstanbul gibi akıl dışı bir projeden hızla vazgeçilmeli ve bütün olanaklar seferber edilerek İstanbul depreme karşı hazırlıklı hale getirmelidir” denildi.

Milyarlarca lirayı Kanal İstanbul gibi bir projeye aktarmayı planlayanların depremin olası sonuçlarının vebalinden kurtulamayacağı vurgulanan açıklamada, “İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hem yerel yönetimi hem de merkezi hükümeti uyarmaya devam edecektir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku’dan 9 gündür haber alınamıyor: Abarakov gözetim altında

SONRAKİ HABER

Ankara'daki tren faciası davasında üç sanıktan ikisi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...