13 Ocak 2020 08:04

Ulaştırma Bakanının “İmamoğlu durdurdu” dediği metro inşaatını Mevlüt Uysal durdurmuş

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Başakşehir - Kayaşehir metro inşaatını İBB Başkanını Ekrem İmamoğlu’nun durdurduğunu iddia etmişti. İnşaatı eski başkan Mevlüt Uysal'ın durdurduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: İBB Basın

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın iddiasının aksine, şehir hastanesi ile bağlantılı Başakşehir - Kayaşehir metro inşaatını durduran İBB Başkanının, Ekrem İmamoğlu değil Mevlüt Uysal olduğu ortaya çıktı.

ULAŞTIRMA BAKANI İMAMOĞLU’NU SUÇLAMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, dün katıldığı bir TV programında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kast ederek “Haziran ayında Başakşehir’de, Kayaşehir’de yaptığımız hastaneyi açacağız; ama önceki yönetimin bu hastaneye ulaşacak olan metro sistemini ve karayolu altyapısını inşaatını durdurdu” dedi. Bakan Turhan, inşaatı durdurma konusundaki bu bilgileri Sağlık Bakanının kendisine aktardığını da belirtti.

İNŞAATI DURDURANIN MEVLÜT UYSAL OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Ancak Bakan Turhan’ın bu sözlerinin aksine, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı inşaatını durduranın önceki İBB Başkanı Mevlüt Uysal olduğu anlaşıldı. Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB ise çalışmayı başlatıp, istasyonun kazı çalışmalarını yüzde 3 düzeyinden yüzde 25’e çıkardı. 

Bakan Turhan’ın yanlış bilgiler çerçevesinde tartışmaya açtığı Başakşehir – Kayaşehir metro inşaatı ile ilgili süreç şöyle gelişti:

Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı Projesi, 3 Mart 2017 tarihinde ihale edildi. 28 Nisan 2017 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. 29 Aralık 2017 tarihinde dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. Uysal imzalı yazıda ilgili kararın “iptal edilmesi tarafımdan uygun görülmüş olup ihalenin iptal edildiğinin yüklenicilere bildirilmesi ve kamu kaynaklarının kullanımı bağlamında hizmet gereklerinin ortaya çıkardığı bu zorunluluk karşısında, hukuki güvenlik ve idari istikrar ilkesinin de gözetilmesi adına idaremiz ile yapılan ihaleye ilişkin sözleşmenin de karşılıklı olarak feshi için gerekli işlemlerin yapılması hususunda gereği rica olunur” dediği görüldü. 13 Mart 2018 tarihli ve 9 sayılı Başkanlık Olur’u ile çalışmalar yeniden başlatıldı; ancak projeye herhangi bir finans sağlanamadığı ve yapım yüklenicisine ödeme gerçekleştirilemediğinden tüm işler Ekim 2018 itibariyle yeniden durdu. Nisan 2019 tarihinden itibaren şehir hastanesi açılışına engel olmayacak şekilde açılışa hazır olması için o bölgedeki imalatlara tekrar başlandı.

İBB, şehir hastanesi istasyonu inşaatı kapsamında, Sağlık Bakanlığı’ndan 10 Haziran 2019 tarihinde peyzaj projelerini talep etti. Bu talebe rağmen rağmen İBB’ye iletilemeyen ve tasarım çalışmalarının sonlandırılmasının önünde engel niteliğinde olan metro istasyon yapısının da entegre olduğu projeler, Bakanlık tarafından ancak 04 Aralık 2019 tarihinde İBB’ye gönderildi ve temin edilen bu projelere uygun olarak istasyon mimari, elektro-mekanik ve statik nihai tasarımını tamamlamak için çalışmalara Bakanlık kaynaklı yaşanan bu gecikme nedeniyle ancak Aralık 2019 itibariyle başlanılabildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maraş'ta "asgari ücret çok" bahanesiyle işten atılan 115 şoför işe dönmeyi bekliyor

SONRAKİ HABER

Melih Gökçek dönemine ait 576 milyon TL'lik zararla ilgili soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa