12 Ocak 2020 14:50
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2020 11:25

ABD Savunma Bakanı Mark Esper: İran’ın saldırı planlandığına dair kanıt görmedim

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, istihbarat yetkililerinden gelen ve İran’ın 4 ABD elçiliğine saldırmayı planladığına dair somut bir kanıt görmediğini söyledi.

Fotoğraf: School of Media and Public Affairs at GWU / Flickr (CC-BY-SA 2.0)

Paylaş

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Kasım Süleymani'nin öldürülmesine gerekçe yapılan İran’ın 4 ABD elçiliğine saldırmayı planladığına dair somut bir kanıt görmediğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News’e yaptığı açıklamada, İranlı Komutan Kasım Süleymani’ye yönelik suikastı dört ABD büyükelçiliğine saldırı planı olduğunu iddia ederek savunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da “Gerçekleşmesi yakın bir tehdit konusunda kesin bilgi sahibiydik. Ve bunun içinde ABD büyükelçiliklerine yönelik saldırılar da vardı. Bu kadar. Nokta” ifadelerini kullanmıştı.

Pazar günü CBS ve CNN televizyonlarına konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, istihbarat yetkililerinden saldırı planına ilişkin somut kanıtlar gelip gelmediği sorusuna, “4 elçiliğe yönelik böyle bir kanıt görmedim” yanıtı verdi, ancak “büyük ihtimalle gerçekleşeceğine inandıklarını” söyledi.

TRUMP’IN PARTİDAŞI DA ‘ENDİŞELİ’

Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee de pazar günü yaptığı açıklamada, güvenlik yetkilileri ve başkanın İran’a ilişkin kongreye sunduğu bilgilerin doğruluğu hususunda endişeli olduğunu söyledi. Lee, “Bize genel açıklamalar yapıldı ve ben bilgileri verenlere ve başkana inanıyorum, muhtemel bir saldırı sonucuna varmak için dayanakları olduğuna inanıyorum. Bundan şüphem yok. Yalnızca bunun söylenmesi ve arkasındaki detayların verilmemesi moral bozucu” ifadelerini kullandı.

RUHANİ: ABD VARLIĞI GERİLİMİ ARTIRIYOR

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin bölgedeki askeri varlığının gerilimi artırdığını ve halkların öfkesine yol açtığını söyledi.İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile telefonla görüşen Hasan Ruhani, kazada (düşürülen yolcu uçağı) hayatını kaybeden İsveç vatandaşları için başsağlığı diledi. İran’ın nihai sonuca ulaşana kadar tahkikatı sürdüreceğini ve elde ettiği bilgileri dünya kamuoyuyla paylaşacağını belirten Ruhani, “Bu tür sarsıcı olayların dünyada tekrarlanmaması için çaba göstermeliyiz” dedi.

Ruhani, ayrıca “ABD’nin bölgedeki askeri varlığı gerilimi artırmıştır. Bu durum bölgedeki halkların da öfkesine yol açmıştır. Hepimiz el ele vererek bölgeye güvenliği geri getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Löfven de kazanın nedenine ulaşmak için tahkikatın şeffaf şekilde sonuçlanmasını istedi ve İsveç’in incelemelere katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN İRAN’A NÜKLEER ÇAĞRI

İngiltere, Almanya ve Fransa liderleri, İran’ı nükleer anlaşmanın hükümlerine tam uymaya ve “şiddet eylemlerinden kaçınmaya” çağırdı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ortak açıklamasında, Tahran’ın nükleer faaliyetlerini düzenleyen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) önemli bir rol oynadığına işaret edildi. ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden duyulan endişenin dile getirildiği hatırlatılan açıklamada, geriye kalan Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere’nin JCPOA’yı koruma kararlılığını gösterdiği kaydedildi. İran’ın anlaşma kapsamındaki taahhütlerine tam uymasının önemine dikkat çekilen açıklamada, Tahran’ın Temmuz 2019’dan bu yana attığı geri adımlardan duyulan endişe vurgulandı.

“İran’ın istikrarı bozucu bölgesel faaliyetleri”yle ilgili endişelerin diplomatik yollarla ele alınması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bugünkü mesajımız açık. JCPOA’ya ve onu korumaya olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İran’ı anlaşmaya aykırı tüm tedbirleri geri almaya ve (anlaşmaya) tam olarak yeniden uymaya, daha fazla şiddet eyleminden veya silahların yayılmasından kaçınmaya çağırıyoruz.”

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2015 yılında Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Leyla Güven: Çözüm ne ABD’de ne Rusya’da çözüm halklarda

SONRAKİ HABER

Hafter güçleri: Türkiye'ye ait İHA düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...