03 Ocak 2020 15:56

Munzur Akademi: Gağan'ın önemli bir işlevi dayanışmadır

Dersim'de gerçekleştirilen Gağan etkinliği sonrası etkinlikleri organize eden Munzur Akademi tarafından Gağan geleneğinin önemine dair açıklama yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Dersim Alevilerinin geleneğinde yeni yılın başlangıcını ifade eden Gağan, geçtiğimiz günlerde Dersim merkezde ve ilçelerde kutlandı. Munzur Akademi bünyesinde, Varvara Halk Dansları Topluluğu ve çevre aktivistleri tarafından düzenlenen etkinlikler sonrasında Munzur Akademi yazılı bir açıklama yaptı.

Gağan etkinliklerinin Dersim merkezde üç mahallede, Pülümür, Nazimiye, Hozat, Pertek, Mazgirt ilçelerinde gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada, "Munzur Akademi Derneği çatısı altında Gağan ekibi kurduk ve etkinlikler gerçekleştirdik. Gağan şenliklerinde, geleneğin bir parçası olan Gağan lokmasını pirlerimizin/dedelerimizin ve analarımızın verdiği dualar eşliğinde dağıttık" denildi.

"GAĞAN'IN ÖNEMLİ BİR İŞLEVİ DAYANIŞMADIR"

Halktan toplanan meyve, bisküvi, çay şeker gibi lokmaların yine halka dağıtıldığının belirtildiği açıklamanın devamında şöyle denildi: Bu çalışmalarda çıralığ niyetine de yaklaşık 6 bin lira toplandı. Bilindiği üzere Gağanın önemli bir işlevi de yardımlaşma ve dayanışmadır. Toplanan paranın bir kısmıyla sağlık sorunu olan ve evden çıkamayan ihtiyaç sahibi bir canımıza yürüme bandı alımı gerçekleştirildi. Yine kalan paranın bir kısmı da bir defaya mahsus olmak üzere belirlenen iki öğrenciye burs/harçlık olarak hesaplarına yatırıldı. Geriye kalan 1200 liranın da doğal yaşamın korunması kapsamında yürütülecek çalışmalarda kullanılmasına karar verildi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşeğe tecavüz davasında tepki çekecek karar: Sanığa 300 TL para cezası verildi

SONRAKİ HABER

Amerikan Emek Partisinden Kasım Süleymani açıklaması: Emperyalist müdahaleye hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...