02 Ocak 2020 09:26

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs doğal gaz boru hattı anlaşmasını imzaladı

Türkiye ile Trablus'un Doğu Akdeniz'deki anlaşmaları gündemdeki yerini korurken, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasında doğal gaz boru hattı anlaşması imzalandı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, İsrail ile Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının temelini oluşturacak üçlü bir anlaşmaya imza attı.

Euronews'te yer alan habere göre, Doğu Akdeniz'in (Eastern Mediterannean) kısaltması EastMed olarak isimlendirilen doğal gaz boru hattı anlaşması bugün Yunanistan'ın başkenti Atina'da üç ülke liderinin katılımıyla imzalandı. İsrail adına anlaşmaya Başbakan Binyamin Netanyahu, Kıbrıs adına Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Yunanistan adına da Başbakan Kyriakos Miçotakis imza attı.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de anlaşmayı daha sonraki bir tarihte imzalayacağı belirtildi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, boru hattı anlaşmasının "Türkiye'ye mesaj göndermek değil, enerji sektöründe bölgesel düzeyde işbirliğini ilerletme" amaçlı olduğunu söyledi.

Birçok kez bir araya gelen Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail liderleri arasındaki 3'lü anlaşma, Rus gazına alternatif olarak değerlendiriliyor. Mısır'ın yanı sıra her üç ülkenin yönetimi, Türkiye ile Trablus'un Doğu Akdeniz'deki anlaşmalarına karşı çıkıyor.

İSRAİL DOĞAL GAZI ÜRDÜN'E AKMAYA BAŞLADI

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ülkesinin Akdeniz’deki doğal gaz sahalarından Leviathan’dan Ürdün’e gaz akışının başladığını duyurdu.AA'nın Yedioth Ahronoth gazetesine dayandırdığı haberde Steinitz, Leviathan sahasından Ürdün’e doğal gaz akışının başladığını ve ülkesinin ilk defa enerji ihracatçısı konumuna geldiğini belirtti. Steinitz, Mısır’a da 1 hafta ila 10 günlük süre zarfında aynı sahadan doğal gaz aktarımının başlayacağını ifade etti.

Ürdün hükümeti, Eylül 2016’da 15 yıl süreyle İsrail’den 45 milyar metreküp doğal gaz alımını içeren bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, ülkede protestolara neden olurken, Ürdün yönetimi 2018’de boru hattı döşemeye başlamıştı.İsrail’in Akdeniz’deki en büyük doğal gaz sahaları Leviathan ve Tamar’da, toplam yaklaşık 800 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da şüpheli ölüm: İnşaat bekçisi genç ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Afşin Elbistan termik santralinin zararı kamu tarafından karşılanacak iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...