29 Aralık 2019 17:25
Son Güncellenme Tarihi: 30 Aralık 2019 05:23

Pentagon: Kata'ib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki üslerine saldırı düzenledik

ABD Savunma Bakanlığı, Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü gruplardan Kata'ib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki üslerine hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün Kata'ib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki toplam beş üssüne saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Pentagon, ABD ordusunun Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü gruplardan Kata'ib Hizbullah'la bağlantılı Irak'ta üç, Suriye'de iki yere saldırı düzenlediğini duyurdu. 

HAŞDİ ŞABİ ÜSSÜNE SALDIRIDA 25 ÖLÜ, 51 YARALI 

Haşdi Şabi Harekat Dairesi Başkanı Cevad Rubayavi yaptığı yazılı açıklamada, Enbar'daki askeri üslerine ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında 25 kişinin öldüğünü, 51 kişinin yaralandığını belirtti. Rubayavi, ağır yaralıların olduğunu, ölü sayısının artma ihtimalinin bulunduğunu vurguladı. 

Irak Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ketaib Hizbullah'ın Enbar'daki el-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevkisine ABD tarafından üç hava saldırısı düzenlendiğini  duyurmuştu.

 ABD Savunma Bakanlığı ise konuya ilişkin Ketaib Hizbullah'ın 3'ü Irak'ta 2'si Suriye'de olmak üzere 5 askeri üssüne hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman'ın açıklamasında "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine evsahipliği yapan Irak üslerine yönelik tekrarlanan Kata'ib Hizbullah saldırılarına karşılık olarak, ABD güçleri tam isabet güden savunma amaçlı hava saldırıları düzenledi. Hava saldırıları, Kata'ib Hizbullah'ın gelecekte koalisyon güçlerine saldırma becerisini azaltacaktır" denildi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, hava saldırısını "egemenlik ihlali" şeklinde nitelendirmişti. 

Pentagon açıklamasında vurulan beş üste Kata'ib Hizbullah'ın koalisyon güçlerine saldırı planlamak ve düzenlemek için kullandığı komuta-kontrol merkezleri ve silah depoları bulunduğu iddiasına yer verildi. 

"ABD ASKERLERİ ÜLKEDEN ÇIKARILSIN" ÇAĞRISI

Ketaib-i Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması istendi. 

Haşdi Şabi'ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak da ABD askerlerinin Irak'tan gönderilmesi için meclise yasa çıkarması çağrısı yaptı. 

İran'a yakın ve mecliste 2'nci parti konumundaki Şii Fetih Koalisyonu da saldırıyı kınayarak meclise ABD'li güçlerin ülkeden çıkarılması için acil toplantı çağrısı yaptı. Fetih Koalisyonundan yapılan açıklamada, meclisteki tüm siyasi partilere ABD dahil olmak üzere Irak topraklarındaki tüm yabancı güçlerin çıkarılması için acil bir şekilde karar alınması çağrısında bulunuldu. 

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada böylesi saldırıların istikrar, güvenlik ve ikili ilişkilere zarar verdiği kaydedildi. 

Açıklamada, Irak'ın bölgesel ve uluslararası çekişmelerin üssüne dönüşmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

SADR DA TEPKİ GÖSTERDİ 

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırının Irak'ın egemenliğine ve Haşdi Şabi'ye karşı yapıldığını belirtti. 

Irak meclisinde Sünniler ve Kürt partilerden ABD'nin Haşdi Şabi'nin üslerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı. 

POMPEO'DAN HAVA SALDIRISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak'taki koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırılmasının ardından yapılan ABD hava saldırılarını İran'a verilen "net bir cevap" olarak nitelendirdi.

Irak'taki gelişmeler üzerine Florida'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Pompeo, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley, görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Pompeo, Ketaib Hizbullah örgütünün Irak'ın Kerkük bölgesindeki koalisyon güçlerine ait bir üsse düzenlediği saldırı ve sonrasında ABD kuvvetlerinin yaptığı hava saldırılarına değinerek "Bugün Irak'ta attığımız adım, Başkan Trump'ın da aylardır belirttiği gibi, İran'ın Amerikan askerinin hayatını tehlikeye atması durumunda kendilerine vereceğimiz net bir cevap konusundaki kararlılığımızı göstermektedir." dedi. 

Öte yandan, benzer bir olayın tekrarlanması durumunda askeri olarak cevap vermekten kaçınmayacaklarını söyleyen Pompeo, ABD'nin bölgedeki çıkarları için "ilave adımlar" atabileceklerini belirtti.

Savunma Bakanı Mark Esper ise, "Başkan Trump ile, İran destekli kötü niyetli örgütlere karşı kendimizi savunmak için mevcut olan diğer seçenekleri de görüştük" değerlendirmesinde bulundu.

Ketaib Hizbullah örgütü, Irak'ın Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırmış, atılan 30'un üzerinde roket sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, dört Amerikan askerinin yanı sıra iki Irak askeri de yaralanmıştı.

BAHREYN, ABD'NİN SALDIRISINA DESTEK VERDİ

Bahreyn ise ABD'nin Ketaib Hizbullah örgütü üslerine yönelik hava saldırılarını desteklediğini açıkladı. Bahreyn Dışişleri Bakanlığının açıklamasında,  Ketaib Hizbullah'a yönelik Irak ve Suriye'de gerçekleştirilen hava saldırılarının desteklendiği kaydedildi. Açıklamada hava saldırsının örgütün terörist faaliyetlerine bir yanıt olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İlkokul bahçesinde kız çocuklarını istismar eden şahıs tutuksuz yargılanıyor!

SONRAKİ HABER

Bingöl’de şüpheli ölüm: Helin Yüce'nin yaşamına son verdiği iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...