27 Aralık 2019 14:22

Doğu Akdeniz doğal gazı için diplomasi trafiği

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rantının paylaşımı kapsamında bir dizi diplomatik girişim gerçekleşecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rantının paylaşımı bağlamında bir dizi diplomatik girişim gündemde.

Kıbrıs Postasından Ulaş Barış’ın haberine göre ilk olarak Yunanistan ve İtalya, 30 Aralık günü, East-Med projesinin, Adriyatik Denizi’ndeki parçası olan 300 kilometrelik Poseidon projesi için bir araya gelecek. İki ülkenin münhasır ekonomik bölgelerini belirlemesi ve proje konusunda mutabakata varması bekleniyor.

2 Ocak’ta East-Med projesinin ilgili tarafları olan Yunanistan, İsrail, ve Kıbrıs’ı (Kıbrıs Cumhuriyeti) bir araya getirecek olan imza töreni, Türkiye-Libya anlaşmasına kritik bir cevap olarak nitelendiriliyor.

4 Ocak’ta bu kez Mısır'ın başkenti Kahire’de, Kıbrıs adası etrafında gaz yatırımı yapan Total gibi şirketlere sahip olan Fransa’nın da katılacağı, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetimleri arasında bir zirve gerçekleştirilecek.

7 Ocak’ta Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’yi ziyaret ederek Başkan Donald Trump ile bir araya gelecek.

8 Ocak’ta Mısır ile Yunanistan, Girit adasında bir araya gelecek. Bu toplantının, Türkiye’nin Libya ile ilan ettiği karasuları hususunda teknik bir zirve olacağı açıklandı. İlan edilen mutabakatın sınırı Girit adasının hemen yakınından geçiyor. Bu nedenle Yunanistan bölgeye donanma gemilerini yollamıştı.

DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU

15-16 Ocak’ta bu kez Doğu Akdeniz Gaz Formu gerçekleştirilecek. Türkiye’nin davet edilmediği ve henüz yapılacağı yerin belirlenmediği toplantıya, Yunanistan, Mısır, Kıbrıs Cumhuriyeti, İsrail ve Ürdün’ün yanı sıra Filistin Devleti’nin de davet edildiği belirtiliyor.

29 Ocak’ta ise yine Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransa’yı ziyaret edecek. Özellikle son dönemlerde Türkiye yönetimi ile ilgili sert açıklamalar yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek olan Miçotakis’in, Fransa’dan destek alacağına kesin gözüyle bakılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fason şirketler sahte sigorta yapıyor, fatura işçiye kesiliyor

SONRAKİ HABER

Nimet Abla önünde uzun kuyruklar oluştu: Yoksulluğun ‘umut’ kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...