27 Aralık 2019 12:41

Tekstil İşçileri Sendikasından asgari ücret açıklaması: Birlikte mücadele zamanı

Asgari ücrete ilişkin açıklama yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, "Jest bekleme değil birlik olup mücadele etme zamanıdır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, 2020 yılı için Asgari Ücret Komisyonu tarafından 2324 lira olarak belirlenen asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan zam ile işçinin geçim derdinin iktidar tarafından önemsenmediğini gördüklerini belirten Türkmen, bütün işçilere örgütlenme ve birlik olma çağrısında bulundu.

"GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 30’LARIN ÜZERİNDE"

Son bir yılda işçinin, emekçinin, halkın  gördüğü gerçek enflasyon yüzde 30’ların üzerinde olduğunu ve elektrikten temel gıda ürünlerine yüzde 40’lar düzeyinde zam geldiğini belirten Türkmen, “Asgari ücrete yüzde 15 zam açıklayan çalışma bakanı, bir de 'İşçilerimizi enflasyona ezdirmedik' diyebiliyor. Dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 6 bin 850 TL olduğu koşullarda, bırakın işçinin ailesiyle birlikte yaşamasını, bir işçinin tek başına geçinebilmesi için gerekli olan asgari geçim maliyetinin bile altında olan bu asgari ücreti kabul etmiyoruz. Asgari ücrete yapılan bu zamla birlikte, patronlar ve her koşulda onlarla hareket eden, patronların istek ve çıkarlarını her şeyin üstünde gören siyasi iktidar için on milyonlarca işçinin hayatının, geçim derdinin ve insanca bir yaşam beklentisinin ne kadar önemsiz olduğunu bir kez daha görmüş olduk” dedi.

"ASGARİ ÜCRETİ VERGİDEN MUAF TUTMA TALEBİ DİKKATE ALINMADI"

Asgari ücretin net 3 bin 200 TL belirlenmesi talebinin karşılık bulmadığı söyleyen Türkmen, “Yine milyonlarca işçinin talebi olan asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve AGİ hariç olarak hesaplanması talebi de karşılık bulmamıştır. Patronların milyarlarca lira vergi borçlarını silen, kredilerini erteleyip borçlarını üstlenen, hazinenin ve halkın kaynaklarından yandaş şirketlere devasa kaynaklar aktaran, işsizlik fonunu dahi teşvik ve kursiyer işçi uygulaması gibi uygulamalar adı altında patronlara aktaran hükümet, açlık ve sefalet koşullarında yaşayan işçilerin asgari ücretten vergi alınmasın talebini dikkate bile almamıştır” diye konuştu.

"İKTİDAR İŞÇİLERE AÇLIK VE SAFALETİ REVA GÖRMÜŞTÜR"

İktidarın ülkenin doğasını, kaynaklarını ve ekonomisini yıkıma uğratacak Kanal İstanbul gibi bir proje için 110 milyar TL kaynağı gözden çıkardığını vurgulayan Türkmen, “Batık şirket kurtarmalara, ülke kaynaklarının üç-beş yandaş şirkete aktarıldığı hazine garantili ‘çılgın projelere’, işveren teşviklerine devasa kaynakları aktaran iktidar, on milyonlarca işçi ve ailelerine bir kez daha açlık ve sefalet içinde bir yaşamı reva görmüştür” dedi.

"İŞÇİLERİN GELECEĞİ PATRONLARA VE HÜKÜMETE BIRAKILAMAZ"

Kölelik koşullarında çalışıp, sefalet içinde yaşayan bütün işçilere örgütlenme ve birlik olma çağrısından bulunan Türkmen şöyle devam etti:

“Tüm sendikalara ve emek güçlerine ise ortak mücadele çağrısı yapıyoruz. Çalışan, üreten, tüm zenginlikleri var eden emeğin ve alın terinin sahibi olan milyonlarca işçinin hayatı ve geleceği patronların ve hükümetin insafına bırakılamaz. Patronlardan ve hükümetten jest ya da merhamet bekleme değil ayağa kalkma, rest çekme, işçilere sefalet ve kölelik dayatanlara karşı birlik olup mücadele etme zamanıdır. İnsanca yaşanacak bir ücret, vergide adalet ve insanca bir yaşam için sesimizi daha çok yükseltme ve mücadeleyi büyütme zamanıdır.” (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesinde profesör kadrosu için verilecek ilanın şartları değiştirildi

SONRAKİ HABER

İstanbullular Kanal İstanbul'a itiraz ediyor: Kanala var emekçiye yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...