27 Aralık 2019 10:35
Son Güncellenme Tarihi: 27 Aralık 2019 12:18

Meclis Başkanı Şentop: Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili Meclise tezkere gelecek

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili "Cumhurbaşkanı bu tezkerenin Meclise geleceğini söyledi ancak henüz gelmedi" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop | Fotoğraf: Mustafa Murat Kaynak/AA

Paylaş

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi ile ilgili, "Bu tezkerenin Meclise geleceğini söyledi Sayın Cumhurbaşkanı. Bir tezkere geleceğini biliyoruz ancak henüz gelen bir tezkere yok" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'in açılışının 100'üncü yılı etkinliklerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Burada gündeme ilişkin de konuşan Şentop, Libya asker gönderilmesi ile ilgili Meclise tezkere geleceğini söyledi.

Şentop, açıklamasında "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türkiye sınırlarının dışında görev yapabilmesi için Meclisten izin gerekiyor. TBMM’de bir izin alınması gerekiyor. Bu tezkerenin Meclise geleceğini söyledi Sayın Cumhurbaşkanı. Bu konu konuşuldu. Libya ile askeri anlaşma yapıldı. Bir tezkere geleceğini biliyoruz ancak henüz gelen bir tezkere yok" dedi.

ŞENTOP'TAN CUMHURBAŞKANI İÇİN VİTES BENZETMESİ

Meclis Başkanı Şentop, partili bir meclis başkanı veya belediye başkanının bir siyasi partinin genel başkanı olabilmesini mümkün kılacak düzenleme konusunda, ise "Meclis Başkanı ile ilgili doğru bulmam böyle bir şeyi. Partili cumhurbaşkanlığı diye bir şey yok anayasada esasen. Sadece cumhurbaşkanlığının bir siyasi parti üyesi olmasına dair de bir engel yok. Başkanlık sisteminde dünyanın hiçbir yerinde zaten başkanın partisiz olmasına dair bir düzenleme yok. ABD Başkanı partisiz mi? Dünyanın neresine giderseniz gidin eğer bir başkanlık sistemi varsa o ülkede başkan mutlaka partilidir. Malum manuel vitesli otomobiller var, otomatik vitesli olanlar var. Sürekli manuel vitesli kullananlar, manuelden otomatiğe geçenler ilk bindiğinizde en azından debriyaj arıyorsunuz, eliniz vitese gidiyor falan. İkisinin motorlarının çalışma mantığı farklı" diye konuştu.

Şentop, yeni partilerle ilgili ise "Mevzuata göre siyasi parti kurmak gerekli şartlar sağlandıktan sonra herkes için bir tercihtir, olabilir, bunlarla ilgili bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Zaten bu konularda değerlendirme yapacak birçok arkadaşımız var" diye konuştu

Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin de "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, parlamentonun güçlenmesine bir imkan sunduğuna inanıyorum. Sistemin, Meclis’in itibarının zedelediğine ilişkin eleştirilere katılmıyorum. Bu konuda hepimize milletvekillerine, siyasetçilere, medyaya da görev düşüyor. Yapılan değerlendirmeler, parlamentonun itibarını zedelemeye yönelik bunu hedef alan sözler, konuşmalar, haberler, değerlendirmeler olmamalı. Bu bir sorumluluk gereğidir" dedi.

HDP SÖZCÜSÜ KUBİLAY: HALKLARIN TERCİHİ BU DEĞİL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay da parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Libya'ya asker gönderilmesi meselesine değindi.

Kubilay, AKP-MHP iktidarının, mezhepçi, yayılmacı, sömürgeci ve militarist dış politikasının yeni alanının Libya olduğunu vurgulayarak “Erdoğan açıktan Libya’da süregiden iç savaşın bir tarafı olduğunu gizlemiyor. Daha önemlisi bölgesel bir savaşı tetikleyecek saldırgan bir dış politikayı Türkiye halklarının siyasi tercihiymiş gibi empoze etmeye devam ediyor. Libya’da Farac hükümeti, Erdoğan’ın sözcülüğünü üstlendiği İhvancıların tercihi olabilir. Erdoğan’ın ve partisinin, iktidar ortağının ideolojik, politik tercihi de olabilir. Fakat Libya’da süren iç savaş ve bölünmüşlük Türkiye halklarının tercihi değildir, olamaz da" dedi.

"SONU BELİRSİZ BİR MACERA"

Kubilay konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’da, özellikle Libya’da, AKP-MHP savaş bloğunun izlediği strateji, içerde her geçen gün daha fazla zayıflayan ve güçten düşen iktidar, orta erimli bölgesel bir gerilim üzerine inşa edilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikasıyla içerde ömrünü uzatmak, dışarda yayılmacı amaçlarına erişmek için sonu belirsiz bir siyasi maceraya yelken açmış bulunmaktadır. Nitekim 25 Aralık’ta Erdoğan, Tunus ziyaretinde Libya’ya siyasi çözüm girişimlerinden söz ederken aynı gün Libya tezkeresinin Meclise geleceğini ve TSK’nin Libya’da Farac hükümetiyle birlikte Hafter güçlerine karşı savaşabileceğini söylemekte bir beis görmemiştir. Bütün siyaset stratejisini tehdit ve şantaj üzerine inşa etmiş Erdoğan’ın siyasi çözüm söylemlerine hiçbir yerde itibar edilmiyor ve saygınlıkla karşılanmıyor. Nitekim aynı gün Cezayir’e de gitmek isteyen Erdoğan’ın Cezayir tarafından kabul edilmediğinin de altını çizmek isterim. HDP, Libya’ya yönelik alınan iki Meclis kararına da ‘hayır’ oyu vermiş, muhalefet şerhi düşmüştür. HDP bölgesel sorunların bölge halklarının ortak çıkarlarını temel alan bir yaklaşımın ışığında diyalog ve müzakere yoluyla çözümünden yanadır. Barışçıl bir Ortadoğu’dan, barışçıl bir Akdeniz’den yana olan herkesi AKP-MHP iktidarının saldırgan ve militarist dış politikalarına karşı çıkmaya ve tutum almaya çağırıyoruz.

CHP'Lİ ÖZEL: ASKERİMİZİN LİBYA ÇÖLLERİNDE YERİ YOK

Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "CHP Libya'ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracaktır. Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok" dedi.

CHP'li Özel, partisinin, Meclise gelmesi beklenen Libya'ya asker gönderme tezkeresine yönelik tavrının sorulması üzerine "Tavrımız şüphesiz 'hayır' olacaktır" yanıtını verdi.

Partisinin Libya'ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracağını vurgulayan Özel, "Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok. 'Gazi Mustafa Kemal'in Libya'da ne işi vardı?' diyor. Bilmediği, hatırlamadığı veya vatandaşımızdan gizlemeye çalıştığı gerçek şu ki; o dönemde Libya Osmanlı toprağıydı, Gazi Mustafa Kemal de Osmanlı subayıydı, oraya vatan toprağını savunmaya gitti" diye konuştu.

İktidarın, askeri Libya'da bir maceraya sürüklemeye çalıştığını ifade eden Özel, "En önemli stratejik hata da şu: Libya'da iç çekişme var. Bu hükümet kalabilir, gidebilir. Libya'da taraf tutmak, hepimizin desteklediği münhasır ekonomik bölge anlaşmasının da geleceğini tartışmalı hale getirir" değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da iş kazası: Sobaya dökülen tiner işçiyi yaraladı

SONRAKİ HABER

EMEP Bölge Örgütü: İş cinayetleri ve açlık, işçi sınıfının kaderi değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa