27 Aralık 2019 09:08

İzmirli kadınlar düşük asgari ücrete tepki gösterdi: Bizi açlığa mahkum ettiler

Asgari ücretin açlık sınırı altında belirlenmesine tepki gösteren kadınlar, asgari ücretle yaşamanın zor olduğuna dikkat çekerek, "Bizi açlığa mahkum ettiler" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Nuray ÖZTÜRK
İzmir


Yeni yılda geçerli olacak yeni asgari ücret belirlendi. Milyonlarca işçinin beklediği asgari ücret zammı 2020 için brüt 2 bin 943 TL, net 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Belirlenen 2 bin 324 TL tutarındaki asgari ücrete dair görüştüğümüz kadınlar ise, asgari ücretin yine ihtiyaçlarını karşılamayacağını dile getirdi.

"BU PARAYLA YAŞANMAZ, YAŞANMIYOR"

38 yaşındaki Sibel Keskin, "Çok komik bir rakam. Çocuğum küçük olduğu için çalışamıyorum. Eşim çalışıyor, maaşı 2500 lira. Mesailer falan 3 bin lira ediyor toplam. Şu haliyle yetiremiyoruz. Ev kira olsa zaten yarısı kiraya gidecekti. Kirada yaşayanları düşünemiyorum. Bakan ‘enflasyona ezdirmedik’ diyor ama haksız konuşuyor. Her şeye zam gelmiş durumda, fiyatlar çok yüksek. Bu parayla yaşanmaz, yaşanmıyor, kişisel ihtiyaçlarımızı nasıl düşünelim” dedi.

Bornova Belediyesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçi ise, “Fazla vermişler. Asgari ücrete çalışıyorum, bu parayla nasıl yaşayalım? 1500 lira kira, faturalarla beraber zaten asgari ücret ediyor. Biz ne yiyeceğiz? Bizi açlığa mahkûm ettiler. Çocukları dahi okutamayacağız” diye konuştu. 

"BEN HAKKIM OLANI İSTİYORUM"

İzmir’de asgari ücretle sigortasız çalıştırılan 47 yaşındaki Esma Akyol da, “Bu para yetmez, ben hakkım olanı istiyorum. Ben bu parayla ne yapabilirim. Çocuğun dershanesi, yol, yemek, bitti. Bir çocuğa bakabilirim ancak, kirayı falan ödeyemem. Bizim yaşadığımız gerçek enflasyon yüzde 20 onlarınki başka. Bu para yalnız bana değil, kimseye yetmez. Ancak ekmek yeriz böyle yaşayıp gideriz. Bir kadının hiçbir ihtiyacına yetmez. Çocuğuna mı baksın, kendi ihtiyacını mı karşılasın? Bakan kendi alsın da bu parayla bir ay yaşasın görelim” dedi.

Reklam