27 Aralık 2019 08:51

BEKEV'li kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ni konuştu

İstanbul sözleşmesini konuşmak için söyleşide bir araya gelen BEKEV'li kadınlar, mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir'de Buca EVKA 1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği (BEKEV) üyesi kadınlar İstanbul sözleşmesini ve 6284 sayılı kanunun kapsamlarını konuşmak için denek binasında bir araya geldi. Söyleşiye konuşmacı olarak Buca Kent Konseyi Başkanı Avukat Mürüvet Bağcılar katıldı.

Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye'nin dünyadaki 180 ülke içerisinde 130'uncu olduğunu söyleyen Bağcılar,  "Bu durum kadına bakış açısında ne kadar vahim bir noktada olduğumuzun bir göstergesidir. Neredeyse günde 2 kadın öldürülüyor" dedi.

Bağcılar, "Tam da bu noktada kadınların mücadeleleri sonucu imzalanan bir İstanbul Sözleşmemiz ve sözleşme sonucu olarak anayasamıza yansıyan 6284 sayılı kanunumuz var. Aslında anayasada biz kadınları koruyan çok önemli bir yasamız var, fakat sorun anayasada değil sorun yasayı uygulamamakta ısrar eden yetkililerde" diye konuştu. 

"HAKLARIMIZ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

Son zamanlarda artan kadın cinayetleri ve şiddet haberlerine dikkat çeken Bağcılar, "Eğer kadın mücadeleleri olmasaydı bugün bir çok kadın cinayetinin üzeri kapatılabilirdi. Şule Çet davasında da gördüğümüz gibi eğer kadınların mücadelesi olmasaydı Şule'nin cinayetini intihar diye örteceklerdi. Bizlerin bu sebep başta olmak üzere haklarımızı bilmeye, birlikte hareket etmeye ve mücadele etmeye ihtiyacımız var. BEKEV bunun için çok iyi bir aracı. Böylesi kadın derneklerinde bir arada olmalıyız" diyerek, kadın mücadelesine vurgu yaptı.

Söyleşiye katılan kadınlar nafaka hakkına da değinirken, yasaların doğru şekilde uygulanmasını istedi. Kadınların bilinçlenmesi için dernekte bu tarz etkinliklerin daha sık yapılması gerektiğini ifade eden kadınlar, her türlü saldırıya karşı birlikte mücadele edeceklerini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam