27 Aralık 2019 08:29

CHP’li Kani Beko Evrensel ve BirGün’e yönelik ilan kesme cezalarını eleştirdi

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Evrensel ve Birgün gazetelerinin ilan kesme cezalarıyla susturulmak istenmesine ve gazetecilerin işten atılmasına tepki gösterdi.

CHP Milletvekili Kani Beko | Fotoğraf: Basın bülteni

Reklam

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, doğruları yazarak iktidarı eleştiren basın kuruluşlarının ekonomik cendere altına alınarak susturulmak istendiğini söyledi.

CHP'li Beko, geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinden 43 basın emekçisini gerekçesiz işten atan Demirören Holding yöneticilerinin, çalışanlarına ve topluma karşı suç işlediğini belirtti. Beko, “Ne yazık ki yaşananlar seviyenin ve çürümüşlüğün boyutlarını bir kez daha göstermiştir. Simaviler’den bugüne Hürriyet gazetesinin en karanlık dönemi olarak önceki işveren ve yöneticisi Ertuğrul Özkök’ün sendikasızlaştırma operasyonunun ardından Demirören yönetiminin bu tavrı, yöneticilerinin alnındaki bir kara leke olarak basın tarihine de geçecektir” dedi.

Demirören grubunun, haber içeriği kaybolan, yandaşlaşan bir medya grubu haline geldiğini ifade eden Beko, Demirören yöneticilerinin önce Milliyet’te, sonra Vatan, Posta, Kanal D ve CNN Türk’te hayata geçirdiği gazetecilik çizgisindeki karanlık anlayışın bugün Hürriyet’teki uygulamalarla sürdürdüğünü kaydetti.

İŞTEN ÇIKARILANLAR TGS ÜYESİ GAZETECİLER

Gazetelerin sıradan ticari işletmeler olmadığını, topluma karşı sorumlulukları olan kuruluşlar olduğunu hatırlatan Beko, gazetecilerin işleri ve haklarının bir patronun iki dudağı arasında olmaması gerektiğini söyledi. İşten çıkarılan gazetecilerin tümünün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi olduğuna dikkat çeken Beko, “Gazetecilerin örgütlenerek haklarını aramasının, bir araya gelerek basın özgürlüğünü ve gazetecilik ilkelerini savunmasının önüne geçmek, sendika üyesi gazetecileri işten çıkarmak Anayasal özgürlüklerin ihlalidir” diye konuştu.

TAMAMEN POLİTİK BİR KURUM

Gelinen noktada Basın İlan Kurumu’nun tümüyle iktidarın, hatta kısa bir süre önce basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) güdümüne girdiğinin altını çizen Beko, 31 Ağustos 2019 tarihinde, SETA raporunun mimarı İsmail Çağlar’ın, BİK temsilciliğine atandığını söyledi. Atananlar arasında SETA ile ilişkili başkalarının da olduğuna vurgu yapan Beko, tepkisini şu sözlerle sürdürdü:

“Hemen ertesi gün, 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine ceza yağmaya başladı. İktidar, cezalarla yıldıramadığı yayınları bu kez ekonomik olarak cendere altına almaya çalışıyor. Sadece ulusal yayınlar değil, Basın İlan Kurumu aracılığı ile desteklenmesi öngörülen yerel basın da cendere altında. Çok sayıda yayın yaşam mücadelesi veriyor, çalışanlarının ücretini ödeyemiyor. Basın İlan Kurumu, beğenmediği haberler nedeniyle gazetelere ceza veriyor, ilan kesiyor. Gazeteciler haberlerini 'beğendirme', 'yaranma' amacıyla değil, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazarlar. Basın İlan Kurumu, iktidarların basın üzerindeki denetim aracıdır, iktidarın sopasıdır. Özerklikten uzak, tamamen politikleşmiş bu kurum ilanların dağıtımında adaleti değil, adaletsizliği temsil etmektedir.”

Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen CHP’li Beko sadece gazetelere değil Halk TV ile TELE 1 gibi muhalif televizyonlara da aynı baskıların uygulandığını sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam