27 Aralık 2019 08:05

Samsun'da Evrensel ve BirGün'e destek: Sesimiz olan bu gazetelere sahip çıkmalıyız

Samsun'da Evrensel ve BirGün okurları, gazetelerine destek olmak sokağa çıktı. Gazete dağıtımından sonra yapılan açıklamada, "Sesimiz olan gazetelere daha fazla sahip çıkmalıyız" çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Samsun'da Evrensel ve BirGün gazetesi okurları, Basın İlan Kurumunun (BİK) keyfi gerekçelerle uyguladığı ilan ambargosunu protesto etmek için sokağa çıktı.

Samsun'da Evrensel ve BirGün okurları, BİK tarafından ilan ambargosu uygulanan gazetelerine destek olmak için eylem yaptı. Eylemde, "Sesimiz olan bu gazetelere daha fazla sahip çıkmalıyız" çağrısı yapıldı. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de eyleme katılarak destek verdi.

"HALKTAN YANA YAYIN YAPMAYA ÇALIŞAN GAZETELER ENGELLENİYOR"

Samsun Çiftlik Akbank önünde basın açıklaması yapan okurlar, açıklamanın ardından dayanışma için gazete dağıtımı yaptı. Yıllardır basın üzerindeki baskı, tehdit, hapis ve para cezalarına bir yenisinin daha eklendiği belirtilen açıklamada, "Büyük sermaye gruplarına devlet bankalarından yüksek miktarda krediler çıkartılarak basın organları ele geçirilmektedir. Türkiye’de basın tekelleştirilerek iktidar tahakkümüne sokulmak istenmektedir. Bağımsız çizgisini koruyarak halktan, emekten, eşitlikten ve özgürlükten yana yayın yapmaya çalışan gazetelerde çeşitli bahaneler ile engellenmeye çalışılmaktadır" denildi.

"İLANLARI GAZETELERİN YAYIN POLİTİKASINA BAKMAKSIZIN EŞİT DAĞITMAK ZORUNDA"

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 2. maddesinde kurumun görevi olarak "resmi ilanların gazetelerde yayımlanmasında aracı olmak" ve "basının her türlü ihtiyaçlarını temin etmek" düzenlemesine değinilen açıklamada, aynı kanunun 32. maddesinde, söz konusu resmi ilanların "fikir ve içtihat farkı aranmaksızın dağıtılacağı" ibaresinin açık şekilde yer aldığı hatırlatıldı. Dolayısıyla BİK'in gazetelerin önemli gelir kalemlerinden olan söz konusu resmi ilanları eşit ve adil şekilde, gazetelerin takip ettiği yayın politikasına bakmaksızın dağıtmak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle, 2004 yılından beri yayın hayatında olan ve sermayesi yüzlerce birey, sendikalar ve meslek örgütlerinden toplanan paralarla oluşturulan BirGün gazetesinin ve 1994 yılından beri yayımlanan, onlarca kez yayın yasağına ve sansüre uğrayıp Metin Göktepe gibi kayıplar yaşayan Evrensel gazetesinin bağımsız basın için üstlendiği rol paha biçilmezdir" denildi.

"BASKILARA RAĞMEN GAZETELERİMİZİ DAHA ÇOK YAYACAĞIZ"

BİK'in BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine yönelik tutumunun arkasında yer alan saik ne olursa olsun sürdürülen tavrın sonuç itibarıyla özgür basını hedef aldığı ve kurumun kendi mevzuatına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "AKP döneminde Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında dramatik bir düşüş yaşamış ve 180 ülke arasında 157. sıraya gerilemiştir. Basın İlan Kurumu'nun BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine karşı takındığı tavrı bu genel tablodan ayrı olarak düşünmek mümkün değildir" denildi.

Basınla ilgili sorunların bunlarla sınırlı olmadığı; işini yaptığı için yaptığı haberlerden dolayı tutuklu olan gazeteciler, kesilen para cezaları, sansür yiyen gazeteler, KHK’ler ile kapatılan televizyon ve radyo kanalları hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bizler köhnemiş, halkı yoksulluğa açlığa intiharlara sürükleyen bu düzene karşı muhalefet eden bu gerçeklikleri halka sunan yayın organlarının yanındayız, tarafız. Yapılan baskılara engellemelere karşı gazetelerimizi daha çok yayacağız, duyuracağız. Sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Özgür basın susturulamaz"

(Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık örgütleri İstanbul için uyuz uyarısı yaptı

SONRAKİ HABER

Halit Ayar'ı sokak ortasında öldürenler hakim karşısına çıktı: Gün yüzü görmesinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...