26 Aralık 2019 18:01

Van’da son 4 yılda 24 bin 500 ihlal

Van’da son 4 yıl içerisinde işkence, darp, kadın cinayetleri ve diğer birçok başlıkta 24 bin 500 hak ihlali yaşanırken 2 bin 900 kişi gözaltına alındı, 2 bin kişi ihraç edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ülke genelinde karşılaşılan hak ihlallerin yaşandığı kentlerin başında yer alan Van’da son 4 yıl içerisinde işkence, darp, kadın cinayetleri ve diğer birçok başlıkta 24 bin 500 hak ihlali yaşanırken, 2 bin 900 kişi gözaltına alındı, 2 bin kişi ihraç edildi, HDP’li belediyelere kayyum atandı, hak arama mücadelesi ise yasak.  

15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte daha da ağırlaşan baskı politikaları sonucunda özellikle bölge kentlerinde karşılaşılan hak ihlalleri son 10 yılın verilerini bile katladı. Bu ağır hak ihlallerinin yaşandığı kentlerden biri ise Van oldu.

YÜZLERCE KİŞİ TUTUKLANDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesinin verilerine göre; darbe girişiminden Aralık 2019 sonuna kadar kentte 24 bin 500 hak ihlali yaşandı. Son 4 yıl içerisinde kentte toplam 2 bin 100 ev baskını yaşanırken, 2 bin 900 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanlardan 635’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KADIN CİNAYETLERİ

İHD’nin kayıtlara göre, aile içi şiddet ve diğer nedenlerden dolayı 13 kadının yanı sıra 8 çocuk da yaşamını yitirdi. Aynı yıllarda toplumsal eylemlerde yüzlerce kadın şiddete maruz kaldı.

CEZAVİNDE KÖTÜ MUAMELE

Cezaevinde bulunan tutukluların işkence, kötü muamele, sağlık, eğitim ve diğer haklarına yönelik 150 ihlal yaşanırken, birçok tutuklu/hükümlü sevk sırasında ve cezaevine girişlerde hak ihlaline uğradı.

2 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kentte toplam 2 bin kişi ihraç edilirken, üniversite ve diğer kamu alanlarında çalışanlara yönelik bin 500’den fazla idari soruşturma başlatıldı. Bu idari soruşturmaların ardından yine çok sayıda kişinin iş akdi feshedildi, birçok kişi mahkemece işe iade kararı verildiği halde görevine dönemedi.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İHLALİ

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde HDP’nin Van’da kazandığı 12 belediyenin tümüne kayyum atanırken, seçme seçilme hakkına yönelik ihlal, 31 Mart seçimleri sonrasında da sürdü. HDP’nin kentte kazandığı belediyelerden 3’ünün eş başkanlarına KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi. HDP’nin kazandığı 7 belediyeye ise kayyum atandı.

3 YILI AŞKIN ZAMANDIR HAK ARAMAK YASAK

Kentte kayyum atamalarına karşı yapılan açıklamalara yönelik müdahaleler de yine çok sayıda hak ihlali yaşandı.

Valiliğin 15 günde bir ilan ettiği yasaklarla 3 yılı aşkın süredir hiçbir hak arama faaliyetine izin verilmiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İBB’den Bakan Kurum’a yanıt: Katılım imzasını, ÇED raporu imzası gibi sundu

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri: Tek tip kıyafetleri giymeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...