26 Aralık 2019 17:14

Hindistan’da protestolara akademisyenler de katıldı

Uttar Pradeş eyaletinin Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesinde (BHU) 51 profesör vatandaşlık yasasındaki değişiklik ve Ulusal Vatanadaşlık Sicili karşıtı imza kampanyası başlattı.

Arşiv | Fotoğraf: @cpimspeak'in Twitter hesabından alınmıştır

Paylaş

Hindistan’da Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’ten gelen 6 inanç grubuna vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman kökenli göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası’na karşı gösteriler devam ediyor.

Hint basınındaki haberlere göre, Uttar Pradeş eyaletinin Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesinde (BHU) 51 profesör vatandaşlık yasasındaki değişiklik ve Ulusal Vatanadaşlık Sicili (NRC) karşıtı imza kampanyası başlattı. Akademisyenler tarafından imzalanan belgede, “Hükümetin Yatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğin uzun vadeli sonuçlarını yeniden düşünmesini istiyoruz ve ulusal çıkarların partizan politikalara üstün gelmesini umuyoruz” denildi. Profesörlerin imza kampanyası, gösterilere katılan üniversite öğrencilerinin polis tarafından gözaltına alınmalarının ardından geldi.

MİLLETVEKİLİNDEN SKANDAL SÖZLER

Öte yandan Sosyal medyaya düşen videoda, iktidardaki Hindistan Halk Partisinin (BJP) Haryana Eyalet Meclisi milletvekili Lila Ram Gurjar’ın bir toplantı sırasında kullandığı ifadeler tepki çekti. Gurjar’ın, vatandaşlık yasasındaki değişiklik ve NRC karşıtı protestolara katılanlar için “Eğer istenirse bir saat içinde yok edebiliriz” yönündeki açıklamaları çok sayıda eleştiri aldı.

BİNLERCE GÖZALTI VE SANSÜR

Uttar Pradeş eyaleti polisi ise, eyalet genelinde yaşanan protestolarda 5 bin 400 kişinin gözaltında olduğunu, 705 kişininse cezaevine gönderildiğini duyurdu.  Eyaletin Agra kentinde yönetim, mobil internet servislerine erişimin cuma 18.00’e kadar askıya alındığını bildirdi. Agra yönetiminin bu kararının, cuma namazı sonrası yaşanabilecek olası protestolar için önlem olduğu ileri sürüldü.  K

Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğe karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde polis saldırıları sonucu çıkan çatışmalarda şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Barış Akademisyenleri, toplumsal barış, kamusal bilim ve umut

SONRAKİ HABER

İBB’den Bakan Kurum’a yanıt: Katılım imzasını, ÇED raporu imzası gibi sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...