26 Aralık 2019 12:27

Adalet Bakanlığının genelgesi: Meğer 6284 sayılı kanun bugüne kadar hiç uygulanmamış

Adalet Bakanlığının 6284 sayılı kanunun uygulanması için genelge göndermesini değerlendiren Mizgin Sünbül: Bu da gösteriyor ki 6284 bugüne kadar uygulanmamış.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet suçlarının önüne geçmek amacıyla 20 Mart 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’n uygulanması konusunda yaşanan sıkıntılar üzerine, bu kanuna dair Adalet Bakanı Abdulhamit Gül imzalı genelge, 17 Aralık’ta Hakimler Savcılar Kurulu ve tüm başsavcılıklara gönderildi.

Genelgede, 6284 sayılı Kanunda, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ile bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esaslar hatırlatıldı. MA'dan Zemo Ağgöz'e genelgeyi değerlendiren Ankara Kadın Meclisi Üyesi Mizgin Sünbül, söz konusu genelgeyi “geç kalınmış bir adım” olarak değerlendirdi. 

Genelge yayımlanana kadar yüzlerce kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Mizgin Sünbül, Kırıkkale’de boşandığı erkek tarafından öldürülen Emine Bulut’tan, Eskişehir’de evli olduğu erkek tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kere savcılığa gidip ‘beni koruyun’ dediği ve savcının onu her seferinde geri gönderdiği bir dönemden sonra kanunun uygulanması için genelge yayımlandığını vurguladı.

"KANUN ÇIKALI YILLAR OLDU"

Sünbül, “Böyle bir genelgeden sonra görevini yapmayan yetkilileri görevini yapmaya çağırıyoruz. 6284 sayılı kanun çıkalı yıllar oldu. Ama genelgeyi çıkarmaları bugüne kadar geldi. Biz bunun da yine kadınların yıllardır süren yaşam mücadelesinin sonucu olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle bu bizim kazanımımızdır” dedi.

"KADINLAR ÇANTALARINDA KORUMA KARARLARIYLA ÖLDÜRÜLDÜLER"

6284 sayılı kanunun Meclis’te kabul edilmesinin ardından kadın cinayetlerinde düşüş olduğunu söyleyen Sünbül, şunları ifade etti: “Ama sonrasında kanun etkili kullanılmadı. Kadınlar, yasadan faydalanmak istiyorum dediğinde bile faydalanamadı. Bu genelge bunca yıl geçtikten sonra kanunu uygulatmak üzerine çıkarıldı. Artık yetkililere en üst merciden ‘uygulayın’ diye talimat gitti. Bu da gösteriyor ki 6284 bugüne kadar uygulanmamış. Biz zaten bunun uygulanmadığını kadın cinayetleri verilerinde çok açık ve net bir şekilde görüyorduk. Kadınlar çantalarında koruma kararlarıyla öldürüldüler. Korumayı veriyor ama denetleme yapılmıyor ya da göz ardı ediliyor.”

5’İNCİ MADDE!

Sümbül, genelgenin özellikle “Kural olarak gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilmesi, kanuni zorunluluk nedeniyle gizli tutulan bilgilerin üçüncü kişilere verilmesinin, Türk Ceza Kanunu’nun 285’inci maddesi uyarınca gizliliğin ihlali suçundan sorumluluk doğuracağının bilinmesi…” içeriğine sahip 5’inci maddesi üzerinde de durdu.

Sünbül, bunun kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet davalarını toplumdan kaçırmaya yönelik olduğunu ifade etti. Sünbül, “Ama Şule Çet davasında nasıl tüm toplum bir ağızdan ‘Şule için adalet’ dediysek, tüm kadın davalarında yine bunu yapacağız. Kadın cinayetleri davalarını toplumdan kaçıramazlar” dedi.

İYİ HAL İNDİRİMİ TEPKİSİ

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri davalarında katillerin çok rahat bir şekilde yalan söyleyip, iftira atabildiğini gördüklerini anlatan Sünbül “Bu yolla haksız tahrik indirimleri almaya çalışıyorlar ya da kravatlı takım elbiseler giyip ‘iyi hal’ indirimi almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Takipçisi olduğumuz birçok davada bu indirimleri aldırmamak için mücadele ediyoruz. Kadınlar bu davalara sahip çıkarak adalet sağlanması için mücadele etmeye devam ediyor” diye konuştu.

Kadınları güçsüzleştiren her adımının ölümlerine sebep olduğunu vurgulayan Sünbül, “Bu genelge 6284 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik çıkartıldı ama İstanbul Sözleşmesi kadınların güçlenmesi konusunda önemli bir sözleşme. Onun hükümlerinin uygulanması çok önemlidir. Kadınları güçlendirecek politikaların yapılması çok önemli. Bunlar tam anlamıyla yapılmadıkça kadınlar öldürülmeye devam edecek” dedi

"GENELGE ÇIKTI DİYE OTURMAYACAĞIZ"

Sadece 2019 yılının ilk 11 ayında 430 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Sünbül, asıl yapılması gerekenin kadınları güçlendirecek politikaların yapılması ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulatılması olduğunu kaydetti. Sünbül, son olarak şunları söyledi: “Artık hiçbir yerde güvende değiliz. Evimizin önünde bile öldürülme tehlikemiz var. Bu genelge çıktı diye çekilip oturmayacağız. Uygulamaları için her birini denetlemeye devam edeceğiz. Biz yine adliyelerde olacağız.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Maraş Katliamı anması düzenlendi

SONRAKİ HABER

Bayraklı'da veliler, imam hatibe karşı topladıkları imzaları MEB'e yolladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...