26 Aralık 2019 12:04

İşten atılan Togo işçileri hakları için hâlâ mücadele ediyor

Yolsuzluk tartışmalarıyla kamuoyunun gündeminde olan Togo kulelerinin bulunduğu yerde daha önce faaliyet yürüten Togo ayakkabı fabrikasının işçileri, verilmeyen hakları için mücadelelerini sürdürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sinan Aygün’ün Mansur Yavaş hakkında suç duyurusunda bulunması sonrası kamuoyunun gündemine gelen Togo kulelerinin bulunduğu yerde TOGO ayakkabı fabrikası vardı. Daha sonra kapatılan fabrikada sendikalaşma mücadelesi verdikleri (DERİTEKS, o dönem Deri-İş) için işten atılan işçilerin sendikalı olarak işe geri dönmek üzere başlattıkları hukuk mücadelesi ise hâlâ sürüyor.

DERİTEKS’in aktardığı bilgilere göre, TOGO’da 4 Nisan 2012 tarihinde çoğunluk sağlanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapıldı. Sendikalaşmadan haberdar olan TOGO patronu, 27 Nisan 2012’de 9 sendika üyesini işten çıkardı. Kalan işçilere ise sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulandı, istifa etmeyi reddeden 26 işçi de işten çıkarıldı.

DERİTEKS fabrikada toplu iş sözleşme yetkisi aldıktan sonra tekrar işten atmalar yaşandı ve işçiler işe sendikalı olarak geri dönmek için Eskişehir yolu üzerinde direniş başlattı. TOGO, işten atmalardan sonra camı kartonlarla örtülü kamyonetle fabrikaya kayıt dışı işçi getirerek çalıştırmaya başladı. Müfettişler fabrikaya gelince işçileri apar topar arka kapıdan kaçırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaptığı teftişle işten çıkarmaların sendikal nedenle yapıldığını tespit etti.

Süreç içerisinde fabrika kapatıldı ve işçiler bir yandan dava açarken diğer yandan eylemlerini TOGO mağazaları önlerine taşıdı. Bilirkişi raporlarında da işçilerin sendikal nedenle işten çıkarıldığı belirtilmesine rağmen iş mahkemesi anlamsız bir şekilde davayı reddetti. Yargıtayın iş mahkemelerinin kararlarını iki kez bozmasına karşın aynı kararları daha sonra onadı.

2019’un şubat ayında Anayasa Mahkemesine başvuran işçilerin hukuk mücadelesi devam ediyor. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'ya "Suudi Arabistan'a silah desteği" suçlaması

SONRAKİ HABER

Şule Çet Davası avukatı Umur Yıldırım: Takdiri indirimine gerekçe sunulmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...