26 Aralık 2019 11:08

Dersim'de asgari ücret açıklaması: Jeste değil insanca yaşanacak ücrete ihtiyaç var

Emek Partisi Dersim İl Örgütü asgari ücret görüşmesi öncesi açıklama yaptı: Hükümet işçilerin mi, yoksa patronların mı yanında, bunu anlamak için son görüşmeden çıkacak sonuca bakmak yeterli olacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Dersim İl Örgütü asgari ücret görüşmesi öncesi Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, “Milyonlarca işçi ve ailesinin gözü kulağı bu görüşmelerde ve emekçiler bu görüşmelerden kendi lehine bir sonuç çıkmasını bekliyor. Bu hükümet kimin yanındadır, işçilerin mi, yoksa patronların mı, bunu anlamak için bugün yapılan son görüşmeden çıkacak sonuca bakmak yeterlidir” dedi.

"KOŞULLAR GÜN GEÇTİKÇE AĞIRLAŞIYOR"

Türkiye'de çalışanların yüzde 43'ü asgari ücretle çalıştığını hatırlatan Tekin, “Ülkemizde çalışanların neredeyse yarıya yakını açlık sınırının altında bir yaşama mahkum ediliyor. Yetmiyor, elektrikten doğalgaza, tüm temel tüketim ürünlerine ve hizmetlere ardı ardına zamlar geliyor ve emekçiler için yaşam koşulları gün geçtikçe daha da ağırlaşıyor” dedi.

"HÜKÜMET SAFINI BELLİ ETMİŞTİR"

Asgari ücrete gelecek zam oranının sadece asgari ücret alanları değil bütün çalışanları doğrudan ilgilendirdiğini belirten Tekin, bu görüşmelerde hükümetin takındığı tutumun işçi ve emekçiler açısından bir turnusol işlevi gördüğünü söyleyerek şöyle devam etti:  “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘Ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim’ diyerek zaten safını belli etmiştir. Bu hükümet kimin yanındadır, işçilerin mi, yoksa patronların mı, bunu anlamak için bugün yapılan son görüşmeden çıkacak sonuca bakmak yeterlidir.”

"JESTE DEĞİL İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRETE İHTİYAÇ VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşının asgari ücretin kabekat üstünde olduğunu aktaran Tekin, “Erdoğan, bu adaletsizliği görerek asgari ücretin insanca bir seviyeye çıkarılmasını sağlaması gerekirken o sanki bir lütufmuş gibi ‘Gelsin bakalım inşallah jesti yaparız’ diyor. Şunu belirtmek gerekir ki; işçilerin, emekçilerin jeste değil insanca yaşayacağı bir ücrete, emeğinin karşılığını almaya ihtiyacı vardır!” diye konuştu.  

"KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLİYOR"

Hükümetin ekonomik krizin faturasını emekçilere kestiğini söyleyen Tekin, teşvik adı altında yapılan düzenlemelerle patronlara kıyak üstüne kıyak yapıldığını belirtti. Tekin şöyle devam etti: “İşsizlik sigortası fonundan işsizler yararlanamazken fon, patronlar için kaynağa dönüştürülmüş durumda. Bu fondan 11 ayda işsize 7 milyar lira ödeme yapılırken patronlara ise teşvik ve destek ödemeleri altında 14 milyar lirayı aşan ödemeler yapıldı. İşçiye 'kaynak yok, kriz var' denirken geçtiğimiz yıl 17 tane sermayedarın, 3 milyar TL’lik vergi borcu silindi. Emekçilerin ödediği vergilerin emekçilere parasız sağlık, parasız eğitim, yol, su, elektrik olarak dönmesi gerekirken patronların kasasına girdi.”

"HÜKÜMET PATRONLARIN HÜKÜMETİDİR"

Hükümetin patronların hükümeti olduğunu söyleyen Tekin, “Patronların çıkarlarına hizmet eden bir hükümetten işçiler lehine karar alması beklenemez. Asgari ücret görüşmelerine yıllardır katılıp, 'şerh' maddesi koymak dışında hiçbir şey yapmayan sendikacıların da işçinin çıkarına tutum alacağı düşünülemez. Yapılması gereken işçilerin ekmeğini büyütmek, insanca yaşayacak bir asgari ücret için birleşmektir. Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması, vergiden muaf tutulması, adaletli bir vergi düzeninin sağlanması tüm işçilerin ortak talebidir” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'den Roboski Katliamı'nın aydınlatılması için Meclis komisyonu talebi

SONRAKİ HABER

Denizli'de bir yurtta kalan 12 yaşındaki çocuk, belletmen tarafından istismara uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...