26 Aralık 2019 04:14
Son Güncellenme Tarihi: 26 Aralık 2019 11:37

OHAL Komisyonunun görev süresi 1 yıl uzatıldı

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yer aldı. Karara ilişkin tepkiler geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Söz konusu karar 7075 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesi gereğince verildi.

TMMOB: GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASINI KINIYORUZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, OHAL Komisyonunun görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin kararı kınadı. Koramaz, "Görev yaptığı 3 yıl içerisinde, 126 bin 300 başvurunun henüz 98 bin 300’ünü karar bağlayan OHAL Komisyonunun amacı, hukuki sürecin önünü tıkamak ve etkili başvuru yollarını geciktirmektir. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun oluşumu ve işlevi, Türkiye’nin içinde bulunduğu hukuki garabetin en açık göstergesidir. Herhangi bir idari soruşturmaya ya da yargı kararına dayanmaksızın, keyfi bir işlemle görevlerinden ihraç edilen kişilerin hukuk önünde haklarını arama talebi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından bilinçli biçimde kesilmektedir. Geciken adalet, adalet değildir. 3 yılı aşkın zamandır haksız-hukuksuz biçimde işlerinden atılarak büyük mağduriyetler yaşamış yurttaşlarımızın yargı önüne çıkması geciktirilerek bir kez daha mağdur edilmesi kabul edilemez" dedi.

"KOMİSYON DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR"

Haksızlıkların daha da büyümemesi için OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun derhal lağvedilmesi gerektiğini vurgulayan Koramaz şöyle devam etti:

"Haklarında mahkeme kararı olmayan ihraçlar tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Asılsız suç isnadıyla insanları bunca yıl mağdur eden idareciler ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalıdır"

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU: İTİBAR ETMİYORUZ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da OHAL Komisyonunun kapatılması ve lağvedilmesi gerektiğini söyledi ve bu kararlara itibar etmediklerini ifade etti.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Komisyonun, anayasa ve hukuku çiğneyen bir anlayışla ortaya çıktığını belirten Gergerlioğlu, "OHAL Komisyonu adeta KHK'leri doğrulama amacıyla kurulmuştu ve ona uygun oranlarda bir cevap veriyordu. Yüzde 93 oranında ret cevabı veriyordu" ifadesini kullandı.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun verdiği bazı kararları aktaran Gergerlioğlu, "OHAL Komisyonunun kapatılması ve lağvedilmesi gerektiğini tekrar söylüyorum. Bu kararlara itibar etmiyoruz. Komisyon, idarenin kararlarını doğrulayan bir yerdir. Sonuçları hukuki değildir" dedi.

Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işkence iddialarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "ciddi bir yanıt vermek yerine kendisini FETÖ'cü olmakla itham ettiğini" söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de 3.7 ve 3.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi

SONRAKİ HABER

Şili'deki orman yangınları: 200'den fazla ev kül oldu, binlerce kişi etkilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...