25 Aralık 2019 08:28

CHP'li Ömer Fethi Gürer: "Vatandaş pazardan eli boş dönüyor"

"Enflasyon düştü" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halkın pazardan eli boş döndüğünü söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP iktidarının "enflasyon düştü" açıklamalarını, pazar alışverişinden eli boş dönen yurttaşın durumu yalanlıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor pazarında yaptığı incelemede halkın elinin boş döndüğü tespitini yaptığını açıkladı.

Bor pazarındaki fiyatların neredeyse geçen yıl fiyatlarının iki katı olduğunu yerinde tespit eden Gürer, "Her evde bir işsiz var. Üniversite mezunu işsizlik iki milyonu aşmış durumda. Çarşı pazarda vatandaş gücüne göre sınırlı alım yapabiliyor. Kış sebzeleri olan; pırasa, ıspanak 5 liraya satılıyor. Patates ve soğanda bu yıl üretim arttığı için fiyat az da olsa durdu. Vatandaş pazar tezgahlarının önünden ya bakıp geçiyor ya da yarımşar kiloyu zor alabiliyor" dedi. Gürer, "Enflasyonun düştüğünü söyleyen iktidarın bakanları, asıl enflasyonu ve vatandaşın halini pazarlara inip görsünler" dedi.

Esnafın da dertli olduğunu, halkın alım ve gelir gücü düşünce doğal olarak talep daralmasının yaşandığını, bunun da esnafın satışını düşürdüğünü kaydeden Gürer, esnafın "bildiğimiz, yapabildiğimiz iş bu ama her yıl bir önceki yılı arattırıyor" diye dert yandıklarını aktardı.

TÜİK hesaplamalarının güvenirliliğini yitirdiğini, açıkladığı rakamların inandırıcı olmaktan uzak olduğunu ifade eden Gürer, "TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını ağır statüdeki işlerde 2 bin 331, orta statüdeki işlerde 2 bin 086, hafif statüdeki işlerde ise bin 940 TL olarak açıkladı, trajikomik bir durum. Ülke gerçeklerinden uzak ve inandırıcı olmayan bu saptamalar nasıl yapılabiliyor? Bu ücreti belirleyenlerin gelirini ve yaşam biçimlerini bir incelemek lazım. Bu ücretlerle gıda, giyim, kira, ısınma, aydınlanma, ulaşım ve eğitim giderleri belirlendiğinde, yoksulluk sınırı TÜİK’in açıkladığı rakamın üç katı çıkıyor. Yoksulluk yaygınlaşıp artıyor" değerlendirmesini yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Malzeme eksikliğinden dolayı ameliyat yapamayan doktora idari soruşturma

SONRAKİ HABER

3 milyon 763 bin kişi banka borcundan dolayı "kara liste"de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...