23 Aralık 2019 08:39
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2019 18:17

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi davasında 5 kişiye idam cezası verildi

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi davasında 5 kişi hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Umar Farooq/AA

Paylaş

Suudi Arabistan Başsavcılığı, İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülen Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verildiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda Ekim 2018'de öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının tamamlandığını duyurdu.

Davada yargılanan 11 sanıktan 5 kişinin idamına, cinayetin üstünü örtmekle suçlanan 3 kişinin ise toplam 24 yıl hapsine hükmedildiğini söyleyen Şelan, söz konusu kararın temyize açık olduğunu, hangi sanıkların hangi cezayı aldığına ilişkin net açıklamanın nihai karardan sonra yapılacağını aktardı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakın üst düzey isimlerin serbest bırakıldığını kaydeden Şelan, Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani, eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'ye herhangi bir suçlama yöneltilmediğini söyledi.

Kahtani ve Uteybi, Kaşıkçı cinayetindeki sorumlulukları nedeniyle ABD'nin yaptırım listesine aldığı 17 Suudi Arabistan vatandaşı arasında yer alıyor. Asiri de Kaşıkçı cinayetinin ardından görevden alınmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KARAR BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, kararla ilgili yaptığı açıklamada "Beklentileri karşılamaktan uzak" dedi.

Sözcü Aksoy, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudi mahkemesince alınan karar hakkındaki soruya verdiği yazılı cevapta, "Karar, gerek ülkemizin gerek uluslararası toplumun bu cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılmasına ve adaletin tecellisine yönelik beklentilerini karşılamaktan uzak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaşıkçı'nın bedeninin akıbeti, cinayetin azmettiricilerinin ve varsa yerel iş birlikçilerinin tespiti gibi önemli hususların karanlıkta kalmasının, adaletin tecellisi ve hesap verebilirlik ilkesi bakımından temel bir eksiklik olduğuna dikkati çeken Aksoy, şunları kaydetti: Ülkemiz topraklarında işlenen bu cinayetin aydınlatılması ve tüm sorumluları ile azmettiricilerinin belirlenerek cezalandırılması sadece hukuki değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk ve yükümlülüktür. Bu vesileyle, Suudi makamlarından adli iş birliği beklentimizi yineliyoruz.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de "Tatmin edici bir karar değil, maalesef kaygılarımızı haklı çıkaran bir karar oldu" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: ROLÜ OLAN HERKESTEN HESAP SORULMALI

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, cinayett rolü olan herkesten hesap sorulmasını talep etti.

Raab, yaptığı yazılı açıklamada Kaşıkçı'nın öldürülmesinin korkunç bir suç olduğunu vurgulayarak "Kaşıkçı'nın ailesi, vahşi cinayetiyle ilgili adaletin sağlandığını görmeyi hak ediyor. Suudi Arabistan, sorumluların hepsinden hesap sormalı ve böyle bir vahşetin bir daha asla yaşanmamasını temin etmeli" ifadesini kullandı.

Dominic Raab, İngiltere'nin, idam cezası uygulanmasını kınadığı da belirtti. 

AA muhabirine konuşan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de karara "Kararda 15 aydan beri sorulan 'neden bu iş yapıldı', 'emri kim verdi' ve 'ceset nerede' sorularına cevap verilmiyor. Kararın kabul görebilmesi için bunların cevabının açıklanması gerekiyor" sözleriyle tepki gösterdi. Cengiz kararla olayın hızlı bir şekilde kapatılmak ve bilgisi olanların idam edilerek susturulmak istendiğini söyledi.

AF ÖRGÜTÜ: KARAR SORUMLULARI ÖRTBAS ETME HAMLESİDİR

Uluslararası Af Örgüt tarafından, Suudi Arabistan’da Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili beş kişiyi ölüm cezası verilmesiyle ilgili yapılan açıklamada; “Cemal Kaşıkçı kararı, sorumluları örtbas etme hamlesidir” denildi.

Kararın ardından bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf şunları söyledi: “Cemal Kaşıkçı ve yakınları için ne adaleti sağlayan ne de hakikati ortaya çıkaran bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir. Dava kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi. Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor.”

Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Suudi Arabistan mahkemeleri, yargılanan kişilerin avukata erişimlerini devamlı engelliyor ve hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda insanları ölüm cezasına mahkum ediyor. Suudi yetkililerin şeffaflıktan yoksun olduğu ve yargının bağımsız olmadığı düşünülürse, ancak uluslararası bağımsız ve tarafsız bir soruşturma Cemal Kaşıkçı için adaleti sağlayabilir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da işçi toplantısı: Bütçe görüşmelerinde emekçileri neler bekliyor?

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Bebek bezi ve mamasında KDV sıfırlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...