21 Aralık 2019 07:57
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2019 12:48

Akit TV Cumhuriyet'i hedef gösterdi: Toplanıp gazetenin önüne el bombası atalım

Akit TV’de yayınlanan bir programda, sunucu Fatin Dağıstanlı, Cumhuriyet gazetesini “Toplanıp gazetenin önüne el bombası atalım” diye hedef gösterdi.

Yeni Akit gazetesi logosu

Paylaş

Akit TV sunucusu Fatin Dağıstanlı, Cumhuriyet gazetesinin “Şeriat Çalıştayı” manşetine tepki gösterirken, “Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” ifadesini kullandı. Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki binasına 2006 yılında iki kişi tarafından el bombası atılmış, bomba pimi tam olarak çekilemediği için patlamamıştı.

Akit TV’de gazete haberlerinin yorumlandığı programda sunucu Fatin Dağıstanlı ve konuğu Yeni Akit Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu arasında geçen diyalog şöyle gelişti:

Dağıstanlı: Şeriat çalıştayı, Işık Kansu yazıyor. Son dönemde Işık Kansu ilginç haberler ve yazılar yazıyor. Neredeyse tek başına Cumhuriyet gazetesini çıkarıyor gibi dersem yerinde olabilir. Ben içerisine bakmadım ama Cumhuriyet’te “Şeriat Çalıştayı” diye kocaman, ne kadar da büyük yazmışlar öyle değil mi? Bunu görünce bana yetti. Dedim ki Cumhuriyet bizi tuzağa çekiyor. Hadi gidelim. Madem Cumhuriyet şeriata savaş açtı, Milli Gazete’de orada duruyor. Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım.

Karahasanoğlu: Aman yapmayın yanlış anlarlar. El bombasına, şuna, buna gerek yok.

Dağıstanlı: Niye yanlış anlasınlar? Hayır, Cumhuriyet bizi davet ediyor. “Şeriat Çalıştayı” diye manşet attıysanız siz birisini davet ediyorsunuz demektir. Aslında davet ettikleriyle kendisi aynı yerde. Yani şeriat diye suçladıklarıyla Cumhuriyet aynı yerde. Çünkü bunlar Milli Gazete gibi kaostan besleniyorlar. Kaostan beslendikleri için “Şeriat Çalıştayı” diye hedef gösteriyorlar. Biz bu oyuna gelir miyiz? Gelmeyiz.

Karahasanoğlu: Biz bir de normal yorumlayalım. Milli Gazete haklı olarak kumarın olmamasını arzuluyor ve toplumda milli piyangonun rağbet görmemesini arzuluyor. Milli piyango haramdır hatırlatıyorum ben diyor. İnancının gereğini yapıyor. Cumhuriyet gazetesi de şeriat düşmanı ve diyor ki “şeriat çalıştayı” yapılıyor. O zaman hiç kimse hiçbir şey söylemesin. Biz milli piyangonun haramlığını söylemeyelim Cumhuriyet de şeriat aleyhtarlığını yapmasın, böyle bir toplum böyle bir düşünce özgürlüğü olamaz. Ama “Şeriat Çalıştayı”ndan daha önemlisi Cumhuriyet yıllarca başörtü düşmanlığı yaptı. Şuan hâlâ dindar insan düşmanlığı yapıyor.

TGC SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Akit TV’de Cumhuriyet Gazetesi önüne el bombası atılmasını öneren Fatin Dağıstanlı’yı kınayarak, savcıları göreve çağırdı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Akit TV sunucusu Fatin Dağıstanlı, Manşetlerin Dili adlı programda Şeriat Çalıştayı başlıklı manşet haberi nedeniyle yazar Işık Kansu’yu hedef göstermiş ‘Hadi gidelim. Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım’ demiştir. Nefret söylemiyle meslektaşımızı ve gazeteyi hedef göstermiştir. Basın tarihimizde nefret söylemiyle yapılan yayınlar nedeniyle öldürülmüş birçok gazeteci vardır.  TGC Basın Müzesi’nde öldürülmüş 66 gazetecinin ismi yer almaktadır. Fatin Dağıstanlı’nın Akit TV’de  bu listeye yenilerinin eklenmesine yol açacak yayınını kınıyoruz. Sorumlularının cezalandırılması için savcıları iş işten geçmeden göreve çağırıyoruz.”

ÇAKIRÖZER: NEFRET SUÇUDUR, HEDEF GÖSTERMEKTİR, TEHDİTTİR

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer de Cumhuriyet gazetesinin Akit TV’de bombalanmakla tehdit edilmesini Meclis’te kınadı.

Çakırözer, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik bombalama tehdidini Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile kınadı.Basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin her geçen gün derinleştiğini dile getiren Çakırözer, “İktidarın haberi, eleştiriyi suç olarak gören anlayışı kendisini sadece savcılıklarda, iddianamelerde, mahkemelerde göstermiyor. Yaratılan bu iklim her köşe basında, her sokakta, her alanda kendisini göstermekte. Geçtiğimiz yıl onlarca gazeteci sokak ortasında dayak yediler. Ama sorumluları cezalandırılmadı. Her bir cezasızlık yeni saldırıları doğurdu” dedi.

‘TEHDİTTİR, HEDEF GÖSTERMEKTİR, SUÇTUR’

Cumhuriyet Gazetesi’nin Akit TV canlı yayınında bombalanmakla tehdit edildiğini belirten Çakırözer, “Işık Kansu’nun bir yazısı gerekçe gösterilerek, ‘hep birlikte toplanıp gazete önüne el bombası atalım’ deniyor. Cumhuriyet Gazetesi 100 yıllık yayın hayatı boyunca her zaman aydınlığı, çağdaşlığı, Atatürk’ün yolunu savundu. Bu mücadelesinden dolayı Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Onat Kutlar Bahriye Üçok, Cavit Orhan Tütengil gibi yazarlarını terör saldırılarında kurban verdi. Şimdi bir yayın organı çıkıp açık açık canlı yayında ‘bombalansın’ diyebiliyor. Bu hedef göstermektir, bu tehdit etmektir, bu açıkça suçtur” diye konuştu.

‘BOYUN EĞMEZLER’

Çakırözer, “Şiddeti övmediği sürece, teröre teşvik etmediği sürece her türlü görüş ifade edilsin. Ama ‘gazetenin önüne el bombası atalım’ diyen bir düşünce ifade özgürlüğü değildir. Cumhuriyet Gazetesi ve diğer bu tip tehditlerle karşı karşıya olan yayın organları bu tehditlere boyun eğmez. Burada yargının sorumluluğu vardır. Bu vahim aymazlığın sorumlularının cezalandırılması gerekir. Aksi halde Cumhuriyet Gazetesi’nin bir yazarı muhabiri, çalışanının, yöneticisinin başına gelebileceklerden, gereğini yapmayan herkes sorumludur. Başta yargıya çağrıda bulunuyorum. Ancak Cumhuriyet Gazetesi ve diğer gazetelerin çalışanlarının, yazarlarının bu nefret söylemi karşısında korunması hepimizin ortak sorumluluğudur. Onların burnunun kanamamasını hep birlikte sağlamak zorundayız. Cumhuriyetin ve diğer gazetelerin özgürlüğünü savunmalıyız” dedi.

BİK TARAF TUTMAKTAN VAZGEÇMELİ

Cumhuriyet Gazetesi’nin, Birgün, Evrensel ve Yeni Asya gazetelerinde olduğu gibi resmi ilan ambargosu ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Çakırözer, “Tıpkı Evrensel, Birgün ve Yeni Asya gazetelerinde olduğu gibi Cumhuriyet Gazetesi’nin de resmi ilan hakları ‘şu haberi yazdın, şu habere bu başlığı attın’ gibi gerekçelerle ilan hakları kesiliyor. Çünkü bu gazetelerin iktidarı eleştirmesinden, doğruları ve yapılan yanlışları; işsizliği, yoksulluğu yazmalarından rahatsızlar. Bu gazeteleri susturmak istiyorlar. Basın İlan Kurumu’nun gelirleri halkımızın tamamının vergilerinden sağlanmaktadır. Bu kurumların yöneticileri maaşlarını vergilerden sağlamaktadır. Basın İlan Kurumu taraf tutmaktan vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı. Çakırözer, şöyle konuştu:

“Ne Cumhuriyet, ne diğer gazeteler iktidardan gelen baskılara, tehditlere boyun eğmeyeceklerdir. İktidar dışından gelen nefret söylemlerine karşı da tüm toplum kesimlerinin ayakta olması gerekmektedir, hepimiz karşı durmalıyız. Eleştiri yapmak, muhalif yazı yazmak suç değildir. Habercilik, gazetecilik suç değildir. Hiçbir gazete bu tip baskı ve tehditlerle susturamaz, boyunduruk altına alınamaz. Basının sesi bu tip saldırılarla kesilemez. Halkın haber alma hakkını savunan her gazetenin yaşamasını savunmalıyız. İfade ve basın özgürlüğünü yaşatmalıyız.”(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

2007’den bu güne Sur’un kayyum hikayesi: Üç kez kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler Maraş’ta anıldı: Yüzleşin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa