16 Aralık 2019 11:03

Amasra'da hakları ödenmeyen maden işçileri 10 gündür eylemde

Bartın Amasra'da özel maden ocağında çalışan ve 2 aydır maaşları ödenmediği için iş bırakma eylemine başlayan işçilerin mücadelesi 10'uncu gününde.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bartın’ın Amasra ilçesinde özel maden ocağında çalışan işçiler, 2 aydır maaşları ödenmediği için başlattıkları iş bırakma eylemini sürdürüyor.

DHA'dan Ayhan ACAR'ın haberine göre Amasra Tarlaağzı köyünde kömür çıkarmak için galeri çalışmalarını devam ettiren özel maden ocağındaki 98 maden işçisi, 2 aylık maaşları ve sözleşmeden doğan farkları ödenmediği için iş bırakma eylemi başlattı. İşçilerin eylemi 10 gündür devam ediyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hattat Holding’de maaşlar konusunda yaşanan sorunlar hâlâ devam ediyor. Toplu sözleşmeden doğan farklar ve içeride 2 maaş alacağı bulunan arkadaşlarımız, İş Kanunun 34. Maddesine istinaden işten kaçınma hakları doğduğundan haklı eylemlerine devam ediyorlar. Bugün haklı eylemlerinin 10’uncu günündeler. Haklarının ödenmemesi halinde haklı mücadelelerini kararlılıkla devam ettireceklerdir” dedi.

DEFALARCA KEZ SÜRE UZATILDI ANCAK ŞİRKET TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ

Şirketin 14 Şubat 2005’te çıkılan ihaleyi kazandığını ancak bugüne kadar çalışma düzeyindeki taahhütlerini yerine getirmediğini kaydeden Ertan Kaya, “Şirket bugüne kadar çalışma düzeyindeki taahhütlerini yerine getirmemiştir. HEMA, 15 Nisan 2005’te yürürlüğe giren Amasra B Sahasıyla ilgili sözleşme kapsamında 3 yıl hazırlık süresi olmak üzere 56 milyon ton kömür üretmeyi ve toplam 400 milyon TL ödemeyi taahhüt etmiştir. 10 Mayıs 2006 tarihinde ise şirkete yer teslimi yapılmış ve sözleşme süresi işlemeye başlamıştır. Şirketin rödövans sözleşmesinin süresi 2026 yılında sona erecektir. Şirket 3 yıllık hazırlık süresini bitirip 17 yıllık üretim sürecine hiç geçmemiştir. Şirket TTK Genel Müdürlüğüne, toplamda 9 yıl 1 ay 14 gün süreyle ek süre uzatımı talebinde bulunmuş, TTK ise bu talebe karşılık toplamda 3 yıl 8 ay 12 gün ek hazırlık süresi vermiştir. Şirket TTK’ye 4 süre uzatımı talebinde bulunurken TTK ise buna karşılık bu 4 süre uzatımı talebini reddetmiştir. Bunun  üzerine şirket, rödövans sözleşmesinin hazırlık süresinin uzatımı için 2016 yılında Zonguldak 2. Sulh Hukuk Mahkemesine dava açmıştır. Ancak mahkemenin uzattığı süre de 22 Mayıs 2019 tarihinde sona ermiştir” dedi.

Ertan Kaya şirketin hâlâ üreteme geçmediğini, sözleşmesinin iptal edilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“TTK bugüne kadar şirkete gerekli müsamahayı fazlasıyla göstermiş ancak şirket hem verilen süre içerisinde hem de yapılan süre uzatımlarına rağmen gerekli şartları yerine getirmemiş, hem ülkemizin hem de ilimizin ekonomisine vadettiği katkıyı sağlayamamıştır. Bölge insanımız ve işçi kardeşlerimiz de bu durumdan fazlasıyla zarar görmüştür ve görmeye de devam etmektedir. Yer altı kaynaklarımızın değerlendirilerek ülkemiz ve ilimizin ekonomisine kazandırılması elzemdir. Bunun içindir ki süre uzatımlarına rağmen sözleşme şartlarını yerine getiremeyen şirketle yapılan Amasra B sahası rödövans sözleşmesi TTK tarafından iptal edilmeli ve Amasra B sahası ülke üretimi için TTK’ya devredilmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sözleşmeli personel alımı için İBB önünde metrelerce kuyruk oluştu

SONRAKİ HABER

Patronların asgari ücret teklifi en fazla 2 bin 262 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...