14 Aralık 2019 08:54

1938 Dersim Katliamı'nın tanığı Halk Ozanı Silo Qiz hayatını kaybetti

Dersim 38 Katliamı’nın tanığı olan Halk Ozanı Silo Qiz bugün Dersim’de hayatını kaybetti.

Silo Qiz | Fotoğraf: İsmail Ateş

Paylaş

Dersim 38 Katliamı’nda tüm yakınlarını kaybeden Keman Ustası Halk Ozanı Silo Qiz, bugün Dersim’de hayatını kaybetti.

Dersim Milli Köyü’nde tek başına yaşayan Silo Qiz, Dersim’deki Alevi inancının ritüelleri ve 1938’de Dersim katliamında yaşanan acıları besteleyerek, ağıtlarını tüm bölgeye taşıyan kişi olarak biliniyor. 

104 yaşında yaşamını yitiren Silo Qiz, yarın doğup büyüdüğü Jelê Dağı’nın eteklerindeki Millan köyünde toprağa verilecek.

Silo Qiz'in hayatını kaybetmesi nedeniyle bir mesaj yayımlayan Sanatçı Ferhat Tunç, "Kendisiyle en son sohbetimizde 1938'de hayatta kalmasını, keman çalıyor olmasına bağlamıştı. Kılamlarını dinleyerek büyümüş olduğumuz için çok şanslıyız. Bize bıraktığı değerler için hep minnettar kalacağız ona" dedi.

Metin & Kemal Kahraman tarafından yayımlanan mesajda da "Binlerce yıllık Dersim sözlü hafızasını ve Zazaca söyleme geleneğini 21. yüzyıla taşıyan en büyük şairimiz, ozanımız, yorumcumuz Sılo Qız bugün vefat etmiş... Yüzlerce ağıttan oluşan repertuarıyla her zaman Dersim dili ve kültürünün en büyük yorumcusu olarak anılacaktır. Nurlar içinde uyusun. Bütün Dersim  halkının başı sağ olsun" denildi.  

SİLO QİZ KİMDİR?

1938 Dersim Katliamı tanıklarından Silo Qiz, kendi anlatımına göre; beş yaşındayken babasından keman çalmayı öğrenmiş. Halkın yaşadığı acıları, sevinçleri doğaçlama usulüyle müziğe aktaran Silo Qiz, müziğini genellikle köy düğünlerinde ve taziyelerde icra ediyordu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadın öğrencileri tacizden "düdük" değil, birlikleri koruyacak!

SONRAKİ HABER

Asgari ücret yalnız bir ücret pazarlığı değil işçiyi tanımlama pazarlığıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...