Torku, 50 km uzaktaki fabrikaya gitme dayatmasını kabul etmeyen işçileri işten attı

Konya'da bulunan Torku gıda, işçileri bulundukları fabrikadan 50 kilometre uzaktaki fabrikada çalışmaya zorladı. Bu dayatmayı reddeden işçiler ise işten çıkarıldı.

13 Aralık 2019 11:54
Paylaş

Konya'da bulunan Torku gıda, 50 km uzağa devir sözleşmesini kabul etmeyen işçileri disiplin maddesinden işten çıkardı. DİSK Gıda-İş, “Bir işçinin gece 00.00’da çıkıp 50 km uzaktaki fabrikaya kendi imkanları ile ulaşması imkansızdır. Bu açıkça işçinin sendikal hakkının kullanılmasına engel olmaktır. Biz bu hukuksuz davranışa müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Anadolu Birlik Holding’e bağlı Torku markası ile bilinen Panagro AŞ’de çalışan yaklaşık 35 işçi, aynı firma bünyesinde olan ve yaklaşık 40-50 kilometre uzakta bulunan Konya Şeker’de çalışmayı kabul etmeyince disiplinsizlik gerekçesi ile işten atıldı. DİSK'e bağlı Gıda-İş sendikası, örgütlenme çalışması yaptığı fabrikadaki işten atmaların sendikal faaliyeti kırma çabası olduğunu belirterek basın açıklaması yaptı.

Gıda-İş'in DİSK Konya Bölge Temsilciliğinde yaptığı açıklamaya işçiler de katıldı. Burada Konuşan DİSK Gıda-İş Temsilcisi Gökhan İmrek, holding yönetiminin vardiyalı çalışan işçilerden 40-50 kilometrelik mesafeyi gece 00.00’da kendi imkanları ile katetmelerini beklediğini belirterek “Bu nedenle işveren tarafından disiplin maddesi gerekçe gösterilerek işten atıldılar. İşverenin dayattığı şartlar kabul edilir değil. Bu hukuksuz, işçiyi işten ayrılmaya zorlayan bir uygulamadır. Bir işçinin gece 00.00’da çıkıp fabrikaya ulaşması imkansızdır. Bu açıkça sendikal hakkımızın kullanılmasına engel olmaktır. Biz bu hukuksuz davranışa müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“BİRLİKTE MÜCADELE EDEREK KAZANACAĞIZ”

İşçilerin işe saatinde gidip geldiğini, işyerinde onlara verilen işleri layıkıyla yaptıklarını dile getiren İmrek, “Ancak işveren asla bizimle bağdaşmayacak bir biçimde 'Ahlaki madde'den işimize son verdi. Asıl işçiyi bu şekilde atanların ahlakını sorgulamak gerekir. Zor bir süreç bizi bekliyor ama biz bu zorluğu birlikte mücadele ederek aşacağız. Kötü niyet tazminatı, işe iade ve sendikal faaliyetimizin engellenmesi nedeniyle sendikal tazminat talep edeceğiz. Bir arada olacağız ve kazanacağız” dedi.  (Konya/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tüm Emekli-Sen: 1 milyon 100 bin emekli bin liranın altında maaş alıyor

SONRAKİ HABER

Çebitaş Demir Çelik'te ücretsiz izin dayatmasına karşı işçiler işten ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...