13 Aralık 2019 11:34

Tüm Emekli-Sen: 1 milyon 100 bin emekli bin liranın altında maaş alıyor

Tüm Emekliler Sendikası, Ankara ve Muğla'da 2020 yılı bütçesinden kendilerine daha fazla pay ayrılması talebiyle eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen), 2020 yılı bütçesini değerlendirerek Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Datça'da ise Tüm Emekli-Sen üyeleri, 2020 yılı bütçesinden kendilerine daha fazla pay ayrılması talebiyle eylem yaptı.

Toplantıda konuşan Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş, hazırlanan bütçede insanca yaşam yerine yoksulluk, işsizlik, baskı ve israf olduğunu söyledi. Hürkardeş, 8 milyon emeklinin asgari ücret altında, 1 milyon 100 bininin ise bin TL’nin altında maaş aldığına dikkat çekerek, “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var” dedi.

Bütçe metinlerinin rakamların yan yana geldiği değil milli gelirin pay edildiği metinler olduğunu ifade eden Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş, “Son 16 yıldır krizin, dış borçlanmanın, yoksullukların, israfın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetiliyor. Bu bütçede barış ve kardeşlik yoktur, insanca yaşam, emeklinin sağlık hakkı yoktur. Baskı, yoksulluk, işssizlik, yolsuzluk ve israf var. Bu bütçe yoksulluğun, savaşın, adaletsizliğin, eşitsizliğin bütçesi” diye seslendi.

"İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ"

13 milyona yakın emeklinin 8 miyonunun asgari ücretten düşük maaş aldığını hatırlatan Hürkardeş, “Bin TL’den daha az maaş alan emekli sayısı 1 miyon 100 bin. 4 miyon emekli, emekli oldukları halde çalışıyor. 2002 yılına göre emekli aylıklarındaki artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisindedir”dedi. Hürkardeş, “Yolcu garantili , hasta garantili olarak yaptırılan otoyol, hava limanı, hastane, köprü nedeniyle kullanılsın kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir” diyerek vergi yükünün ise emeklilerin çalışanların, asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini söyledi.

Yoksullukla değil insanca yaşamak istediklerini belirten Hürkardeş, “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var. En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Ulaşım ücretsiz olmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Asgari ücret tamamiyle vergi dışı kalmalıdır. Sağlık için yapılan kesintilerve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır” diye konuştu.

DATÇA'DA EMEKLİLERDEN EYLEM

Muğla'nın Datça ilçesinde Tüm Emekli-Sen üyeleri, 2020 yılı bütçesinden kendilerine daha fazla pay ayrılması talebiyle eylem yaptı.

Tüm Emekli-Sen Datça Şubesi tarafından, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen eyleme, CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt ve yaklaşık 30 emekli katıldı. "Sermayeye değil, emekliye bütçe", "Parasız eğitim parasız sağlık", "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atan emekliler adına, Tüm Emekli-Sen Datça Şube Başkanı Hüseyin Sarıtaş tarafından okunan basın açıklamasında, 2020 yılı bütçesinin emekliler için yoksulluk bütçesi olduğu belirtidi. 2020 yılı bütçesinden ve siyasi iktidardan taleplerin de dile getirildiği basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"En az emekli maaşı, asgari ücret düzeyinde olmalı. Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmeli. Emekliler ve eşleri için şehir içi ulaşım ücretsiz olmalı. Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalı" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık erken seçimleri: Brexit talebi karşılık buldu

SONRAKİ HABER

Torku, 50 km uzaktaki fabrikaya gitme dayatmasını kabul etmeyen işçileri işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...