13 Aralık 2019 05:31

Ulaştırma Bakanı’ndan açıklama: Çorlu tren katliamı 'risksiz bölgede' olmuş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 25 kişinin öldüğü Çorlu tren katliamının gerçekleştiği bölgenin riskli bölge kapsamında olmadığını ileri sürdü.

Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin yaralandığı tren katliamına ilişkin Altyapı Bakanı Cahit Turhan açıklamalarda bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a Plan ve Bütçe Komisyonunda sorular yöneltti. Aygun, tren raylarını kontrol eden yol bekçiliği sisteminin neden kaldırıldığını, Çorlu’da kaza tarihinden önce neden bir inceleme yapılmadığını ve hava koşullarına bağlı ne gibi önlemler alındığını sordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Aygun’a gönderdiği yanıtta, yol bekçiliği sisteminin sadece topografik olarak riskli bölgelerde devam ettiğini öne sürerek 25 kişinin öldüğü kazanın gerçekleştiği bölgenin ise riskli bölge kapsamında olmadığını söyledi. Turhan, ani gelişen hava koşullarında yol bekçiliği sisteminin çözüm olamayacağını iddia etti.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Çorlu Sarılar’da çok kısa sürede, dar alanda ve hattın işletmeye açıldığı tarihten bu yana görülmeyen aşırı yağış yaşandığını savundu. Yol bekçiliğinin riskli yol bölgelerinde devam ettiğini söyleyen Turhan, “Hadisenin olduğu yol kesimi, altyapı ve topografik yönden riskli bölgeler kapsamına girmemektedir. Kaldı ki yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedirler” dedi.

'YOL BEKÇİLİĞİ, AŞIRI YAĞIŞTA İŞE YARAMIYOR'

Bakan Turhan yanıtında ayrıca, “Yol bekçiliği sistemi, ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde 100 çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesini müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir. Nitekim daha önceki yıllarda yol bekçisinin görevi kapsamında bulunan mesafeyi geçtikten sonra veya hadise yerine varmadan olmuş vakalar bulunmaktadır” dedi.

Turhan, yeni yol bekçilerinin göreve alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt vermezken “Riskli yerlerin izlenmesi ve olası hadiselerin önüne geçilmesi amacıyla erken uyarı sistemleri ile uyarıcı ve alıcı sensör uygulamaları hakkında pilot bölge uygulamalarına başlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir” bilgisini verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AB: Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat üçüncü tarafı bağlamaz

SONRAKİ HABER

Almanya'da Galeria Kaufhof çalışanları uyarı grevine çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...