12 Aralık 2019 21:31

SES İzmir Şubesi, insan hakları söyleşisi düzenledi

SES İzmir Şubesi, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal'ın katılımıyla insan hakları söyleşi düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal'ın katılımıyla söyleşi düzenledi.

Söyleşide konuşan Birdal, insan hakları mücadelesiyle sağlık camiasının birbirinden ayrılmayacağını belirterek, İHD kurucu üyelerinin içinde de sağlıkçıların yer aldığını anlattı. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'ne her ülkenin kendi kültür ve koşullarında uyulduğunu ancak Türkiye'de hiçbir şekilde uyulmadığı ifade eden Birdal, her gün yeni insan hakları ihlallerinin yaşandığı anlatıldı.

AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana insan hakları ihlallerinin yoğun olarak arttığı dile getiren Birdal, "Meclisteki İnsan Hakları İnceleme Komisyonu işlevsiz halde. Cezaevlerindeki mahkum sayısı 57 binden 280 binlere çıktı. İş cinayetleri ve kadın cinayetleri giderek artarken faillerin cezasız kaldığı günlerden geçiyoruz" dedi.

2020 bütçesinde silahlanmaya ayrılan payın attığına değinen Birdal, "En büyük insan hakkı ihlali insanların yaşam haklarının elinden alınmasıdır. Türkiye'de onaylanacak bütçe tam bir savaş bütçesi olacak" diye konuştu.

Kürt sorunu gibi büyük bir sorunun hâlâ çözülemediğini ifade eden Birdal, "İnsanlara en insani demokratik hakları için mücadele ederken 'terörist' dediler, köyleri bastılar, yüz binlerce insan öldü, faili meçhuller, kayıplar yaşandı. Selahattin Demirtaş, AİHM'nin aksi kararı varken içerde tutulmaya devam ediyor. Osman Kavala 771 gündür içerde. Sene başından bu tarafa binlerce insan tutukladılar. Erdoğan şiir okuduğu için hapse atıldığında bu da ifade özgürlüğü ihlali kapsamında olduğundan biz insan hakları savunucuları onun yanındaydık. Görüşünün ne olduğuna bakmadan hakkı ihlal edilen herkesin yanında olmaya devam edeceğiz. Adalet herkese bir gün lazım olacak" dedi.

Söyleşi soru cevap bölümüyle devam etti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam