12 Aralık 2019 17:21
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2019 12:26

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etti

ABD Senatosunda görüşülen Ermeni Soykırımı tasarısı kabul edildi. Tasarının kabul edilmesine Türkiye'den tepkiler geldi.

ABD Kongre Binası | Fotoğraf: Yasin Öztürk/AA

Paylaş

ABD Senatosu, Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etti.

Daha önce ABD Kongresinin alt meclisi olan Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarı, ABD Senatosunda da kabul edildi. Tasarı şimdi ABD Başkanı Donald Trump'a gidecek. Trump, 10 günlük süre içerisinde tasarıyı onayladığını ya da veto ettiğini belirtecek.

ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarı, ABD Kongresinin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla tekrar kabul edilirse Trump'ın vetosu geçersiz hale geliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı soykırım tasarısının ABD Senatosu'nda kabul edilmesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada “Senato'nun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri gözardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır” denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Senatosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur. Bağlayıcılığı ve geçerliliği de bulunmamaktadır. Senato'nun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri gözardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kararın aynı zamanda, Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüs olduğu belirtilen açıklamada, “Türkiye'nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadele bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirilecektir” denildi.

BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Tasarının senatoda kabul edilmesinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Satterfield'e, Türkiye'nin karara karşı tepkisini iletti.

CHP’DEN TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi de ABD Senatosunun kararına tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuya ilişkin yaptığı açıklamada tasarının kabulünün kınadı ve kararın endişe ve üzüntüyle karşılandığını dile getirdi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ TASARIYI KABUL ETMİŞTİ

ABD Kongresinin alt meclisi Temsilciler Meclisi, tasarıyı 29 Ekim’de 11’e karşı 405 oyla kabul etmişti. Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, oylama sonrası yaptığı açıklamada, “20. yüzyılın en büyük kötülüklerinden biri olan 1.5 milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuğun Osmanlı İmparatorluğu tarafından sistematik bir şekilde öldürülmesinin hatırlanması” sırasında meslektaşları ile birlikte olduğu için onurlu olduğunu ifade etmişti. ABD Temsilciler Meclisinin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarısının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’i bakanlığa çağırmıştı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ABD kararını adalet ve hakikatin zaferi olarak değerlendirdi. Ermenistan Başbakanı NikolPaşinyan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “ABD Senatosunun kararı adalet ve hakikatin zaferi. Dünyanın dört bir yanındaki Ermeni halkı adına bu dönüm noktası niteliğindeki karar için Kongreye derin şükranlarımı sunuyorum” dedi.

NATO, S-400, SURİYE GERGİNLİĞİ

Komisyondaki senatörlerin çoğu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi almasına öfkeli. Bu satışın NATO’nun güvenliğini tehlikeye atacağı görüşündeler. Aynı senatörler, Trump’ın Suriye’nin kuzeyinden ABD askerlerini geri çekme kararına da tepkili. Bunun, Türkiye’nin yakın zamana kadar IŞİD’e karşı savaşında ABD’ye destek veren Kürt güçlere karşı operasyon başlatmasına yol açtığını söylüyorlar. Komisyonda kabul edilen tasarı, Senatoya gidecek. Senatoda da onaylanması durumunda yasalaşması için Kongrenin diğer kanadı olan Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi gerekiyor.

HANGİ ÜLKELER SOYKIRIM DİYOR?

Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı yüz binlerce Ermeni vatandaşın katledilmesi ve zorla göçe tabi tutulmasını “soykırım” olarak resmen kabul eden ülke sayısı ABD ile beraber 32 oldu. ABD dışında, “Ermeni Soykırımı” iddialarını resmen tanıyan ülkeler; Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"İki kişi çalışıyoruz yoksulluğu aşamıyoruz"

SONRAKİ HABER

"Halkın oyuna karşılık kapımız dipçikle darbelendi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa