12 Aralık 2019 15:51

Yemen’de savaşın bilançosu 100 bini aşkın ölüm

İnsan Hak ve Özgürlükleri Örgütü, Yemen’de savaşın başladığı tarihten bu yana 100 binden fazla kişinin öldüğünü ve yüz binlerce insanın yaralandığını açıkladı.

Arşiv | Fotoğraf: Flickr

Paylaş

Cenevre merkezli İnsan Hak ve Özgürlükleri Örgütü (SAM), Yemen’de savaşın başladığı tarihten bu yana 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin de yaralandığını açıkladı.

İnsan Hakları Haftası nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, Yemen’in artık güvenli bir ülke olmadığı, halkın sıkıntı içinde yaşadığı ve en temel yaşam gereksinimlerinden mahrum olduğu ifade edildi.

Yemen’deki çatışmaların taraflarına insan haklarına saygı duyma çağrısı yapan örgüt, “Yemenlilere kaybettikleri onurlarının geri verilmesi ve suçluların cezasız kalmaması için siyasi kutuplaşmadan uzak küresel bir blok oluşturulması gerektiği”ni vurguladı.

Gazetecilere ve insan hakları savunucularına yönelik ihlallere de değinilen açıklamada, bu alanda bini aşkın ihlal yaşandığı buna ek olarak yüzlerce gizli hapishane inşa edildiği ve yasa dışı silahlı oluşumların “ürkütücü” bir şekilde yaygınlık kazandığı kaydedildi.

Yemen’de İran destekli Husiler, eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine hava bombardımanlarıyla destek veriyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

BOSCH işçileri: Yağ buharı altında çalışıyoruz

SONRAKİ HABER

İşçi mektubu | Başka yolu yok, birleşecek ellerimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...