12 Aralık 2019 11:56

TEMSA’nın satışı hileli ve planlı mı?

TEMSA’yı satın alan yabancı şirketin, satın alma işleminden 2 ay önce kurulduğu ortaya çıktı. TEMSA yeniden ödenmeyen borçlar nedeniyle hacizlik olurken “satış işlemi hileli mi” sorusu gündeme geldi.

Fotoğraf: Evrensel & Logo: Temsa | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Otobüs üretimi yapan TEMSA yedi ay önce yabancı bir şirkete satılmıştı. Bu şirketin TEMSA’yı almadan iki ay gibi kısa süre önce kurulduğu ortaya çıktı. Sadece 100 bin İsviçre frangı sermaye ile (575 bin TL) kurulan finans-yatırım şirketi bankalardan aldığı kredi ile TEMSA’nın 450 milyon borcunu da devralarak Sabancı holdinge satış için 375 milyon ödeme yaptı. Ancak bankalardan aldığı krediyi ve TEMSA’dan devraldığı borcu ödeyemeyince fabrikaya bankalar tarafından haciz işlemi başlatıldı. Fabrikaya haciz gelmesi işçilerde işten çıkarılma kaygısı yaratırken, kamuoyunda ise “hileli ve planlı satış mı” sorusunu akla getirdi.

Adana’da otobüs üretimi yapan TEMSA geçtiğimiz Mayıs ayında Sabancı Holding’den İsviçre merkezli finans kuruluşu True Value Capital Partners’a satılmıştı. 825 milyon TL değerindeki şirket borçların devri ile birlikte True Value Capital Partners tarafından 375 milyon TL’ye satın alınmıştı. Ancak satışın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen satış işlemleri ve şirketin durumuna ilişkin tartışmalar kamuoyunda geniş yankı buldu.

Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, mecliste gündeme getirdiği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile yerli otobüs firmasının yabancı kuruluşlara devrini eleştirmiş ve satışın arkasında kimlerin olduğunu, satışa neden onay verildiğini sormuştu.

ÜRETİM DURDU, SEBEBİ EKONOMİK SORUNLAR MI?

Fabrikanın geçtiğimiz haftadan itibaren 23 Aralık’a kadar üretimi durdurması da yaşadığı ekonomik sorunlarla ilişkilendirilirken son günlerde birçok gazetede yer alan haberlerde ise satış sözleşmesinin içeriği ve alacaklı bankaların ödenmeyen borçları tahsil etmek için TEMSA’ya haciz işlemleri başlattığı dile getirildi. Satışın ardından ortaya çıkan bilgilerde ise True Value Capital Partners’ın satıştan 2 ay önce Rıfkı Enver Ünver ve Rukiye Devres Ünver tarafından kurulduğu anlaşıldı. Kamuoyunda dile getirilenler arasında Sabancı Holding’in TEMSA’nın holdinge ait bankalarına olan kredi borçlarını sıfırladığı ve yine TEMSA’nın diğer bankalardan 500 milyon TL değerinde kredi aldığı ve True Value Capital Partners’ın 100 bin İsviçre Frang’ı gibi TEMSA’yı satın almaya yetmeyecek bir meblağ ile kurulduğu bilgileri de yer alıyor. Ancak TEMSA’nın sıfırlanan kredi borçlarının hangi bankalara ne kadar tutar ile devredildiği ve True Value Capital Partners’ın şirketi satın almak için hangi bankalardan ne kadar kredi aldığı henüz bilinmiyor.

İŞTEN ÇIKARMA YOK, KAYGI VAR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Özçelik-İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın, fabrikanın sayım sürecinde olduğu için üretimi durduğunu, 23 Aralık’a kadar işçilerin ücretli izne çıkarıldığını ve işten atmaların yaşanmadığını dile getirdi. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Emir Kavi ise haciz işlemlerini doğrularken kamuoyunda dile getirilenin aksine mühendis çıkarmaların henüz yaşanmadığını ancak mühendislerin başka fabrikanın yaşadığı ekonomik sorunlar karşısında başka işler aradığını dile getirdi.

Evrensel’e konuşan TEMSA işçisi kendilerine verilen bilgiye göre üretim stoku sayımı yapıldığını ve üretimin 2 hafta süreyle durdurulduğu yönünde olduğunu söyledi. Başka bir işçi ise şirketin birçok ekonomik sorunla karşı karşıya olduğunu ve bunun kamuoyundan saklanmaya çalışıldığını dile getirdi. İşçiler, aynı zamanda kendileriyle bütün yaşananların açıklığıyla paylaşılması gerektiğini dile getirirken süreci kaygıyla takip ettiklerini ve yaklaşık 1500 çalışanın akıbetinin ne olacağını bilmediklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boyun eğmedi bu çocuklar

SONRAKİ HABER

Maden işçisi işe iade davasını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa