12 Aralık 2019 11:10
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2019 15:42

Garo Paylan: Ülkenin yüzde 99'u mutlu değil

HDP Milletvekili Garo Paylan ve CHP Milletvekili Süleyman Girgin, 2020 bütçesinden ve ekonomiden ülkenin yüzde 99'unun mutlu olmadığını, bütçenin fakirden alıp zengine verdiğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2020 bütçesinin görüşmeleri sürerken, muhalefetten de yoğun eleştiriler sürüyor. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan bu bütçeden ve ekonomiden ülkenin yüzde 99’unun mutlu olmadığını ifade etti.

Meclis Genel Kurulunda bütçe üzerine söz alan Garo Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2020 yılı bütçesini sunarken haktan, hukuktan, adaletten bahsetmediğine dikkat çekerek, "Bakan, yalnızca, kendi etrafında olan patronlardan, yani nüfusun yüzde 1’inden bahsetti. O yüzde 1’lik patronları nasıl iyi hissettireceğinden, nasıl mutlu edeceğinden, teşviklerden bahsetti.  Hazine ve Maliye Bakanı o yüzde 1’e yani patronlara istediği kadar ‘teşvik’ versin(!), eğer halk yani yüzde 99 mutlu değilse, ekonomideki çarklar işlemez. Hazine ve Maliye Bakanı patronlara verdikleri bu teşviklerin üzerinde isterse bir de masaj yapsın bu patronlara, yine de ekonomideki çarkları işletemez” diye konuştu.

"KAYNAK BARIŞÇI POLİTİKALAR"

2014 yılında bütün güvenlikçi kalemlerin- İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı dahil- toplamının 40 milyar TL olduğunu, şimdi ise 160 milyar TL’ye çıktığını hatırlatan Paylan, “Yalnızca bu ülkede barışı tesis edebilsek, 100 milyar TL kaynak ortaya koyabiliyoruz. Yandaşlara aktarılan 50 milyar TL’yi de katsanız, 150 milyar TL kaynak oluşuyor.

EYT maliyeti 26 milyar TL. Bakın, kaynak var! Ben Maliye Bakanı olsam bu kaynağı yaratır, EYT’lileri emekli ederim. Başka ne yaparım? KYK borçlusu milyonlarca öğrencimizin borcunu silerim. 200 bin öğretmeni hemen atarım. Çiftçiye tarlasını ekecek desteği veririm. Kamu görevlilerine 3600 ek gösterge hakkını sağlarım. Asgari ücreti vergi dışı bırakırım, hâlâ da param artıyor! Barışçı politikaları tercih ederek ve yandaşa akan hortumları keserek 150 milyar TL’lik kaynak oluşturabilir ve bütün toplumsal talepleri karşılayabilirim” diye kaynak önerdi.

CHP MİLLETVEKİLİ GİRGİN: FAKİRDEN ALIP ZENGİNE AKTARAN BÜTÇE

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, yaptığı konuşmada "2020 yılı bütçesi fakirden alıp zengine aktaran bir bütçedir" ifadelerini kullandı.

Girgin, toplumun her kesiminden emekçileri ekonomik olarak kötü durumda olduğunu belirterek "Yatlara verdiğiniz gibi çiftçiye mazotu ucuza mı verdiniz? Gasbedilen hakkını isteyen EYT'lilerin derdine derman mı oldunuz? Eğitim ve sağlık emekçilerine, Emniyet görevlilerine, imamlara 3600 ek gösterge hakkı mı tanıdınız? Emeklilere refah payı mı verdiniz? İntibak sorununu mu çözdünüz? Mevsimlik orman işçilerine kadro mu verdiniz? Tüm taşeron işçilere eşit statüde kadro hakkı mı tanıdınız? 4/C özelleştirme mağdurlarına gerçek anlamda 4/B hakkı mı verdiniz? Ne yaptınız? İsraftan, şatafattan başka ne yaptınız? Tekrar soruyorum şimdi: 2020 yılı bütçesi kimin bütçesi?" ifadelerini kullandı.

Süleyman Girgin, konuşmasını, "Sayın Maliye Bakanının sözüyle tekrar hatırlatmak istiyorum. Değerli arkadaşlar, bakın, burası çok daha önemli. 2020 yılı bütçesi ne esnafın ne çiftçinin ne köylünün ne gençlerin ne de çocukların bütçesidir. 2020 yılı bütçesi fakirden alıp zengine aktaran bir bütçedir" sözleriyle noktaladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Giresun'da iş cinayeti: Çatıdan düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Muhtacın payı küçüldü: 2014’te yüzde 14,3 iken 2018’de yüzde 11,9’a geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...