12 Aralık 2019 05:40

Meslek liselinin hali: Bir dokun bin ah işit

İktidar, yıllardır eğitim sistemini deneme tahtası misali şekilden şekle sokuyor. Kapitalistlerin yönettiği bu ülkede eğitim gibi en temel hakkımız bile gittikçe ticarileştiriliyor

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sibel TAŞ

Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okuduğum meslek lisesinde 11. sınıf bir moda tasarım öğrencisiyim. Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler Liselerine oranla fazlasıyla dezavantajım var bu konuda. Mesela din dersleri zorunluyken, matematik derslerini ise seçmeli olarak işliyoruz. İki dersin de kredisi aynı oranda. Oysa üniversiteye geçerken 40 tane matematik sorusu sorarlarken aksine, 5 tane din kültürü sorusu çözmeye çalışacağız. Hal böyleyken iyi bir üniversiteye gitmemiz çok zorlaşıyor. Yetenek sınavları ile bir nebze de olsa üniversiteye girme şansımız vardı fakat YÖK bunu da elimizden aldı. Ben 3 yıl boyunca kültür derslerinden daha çok gördüğüm meslek derslerini mi işaretleyeceğim optiğe? Sanat optiğe kodlanmamalı!

ÖVÜNÜLEN DEĞİL GERÇEKLER ÖNEMLİ

İktidar, bir devlet okulunda okumama rağmen görmediğim ya da görsem bile yeterli seviyede olmayan derslerden geçmem için beni dershaneye ya da kurslara gitmek zorunda bırakan bir eğitim politikasıyla övünüyor. Ayrıca okulda, fotokopi paralarını ödemek zorunda bırakılıyoruz. Devletin ücretsiz olarak dağıtması gereken bölüm kitaplarımızı “ücretli” bir şekilde alıyoruz. Mekik-masura, ip, kumaş, iğne ve daha sayamadığım birçok malzemeyi almak zorunda bırakılıyoruz. Bölüme başlamadan önce makine tamirleri için para isteniyor. Her şeyin yanında bir de ekonomik krizin olduğu bir dönemde maddi olarak zorlanıyoruz.

İktidar, yıllardır eğitim sistemini deneme tahtası misali şekilden şekle sokuyor. Kapitalistlerin yönettiği bu ülkede eğitim gibi en temel hakkımız bile gittikçe ticarileştiriliyor. Eğitim adı altında kendilerine en uygun insan tipini yetiştirmek için hepimizin geleceğini karartıyorlar. Bu gidişata dur demek, kendi geleceğimiz hakkında söz söylemek için yan yana gelmek zorundayız.

ÖNCEKİ HABER

Basra’da 5 aydır ücret alamayan işçiler grevlerinin dördüncü gününde

SONRAKİ HABER

Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Yılmaz gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...