11 Aralık 2019 18:55

Kayseri'de Burunören halkı kum ocağı istemiyor

Kayseri’de Burunören Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, kum ocağına karşı imza kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Burunören Kültür ve Dayanışma Derneği

Paylaş

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi Burunören Mahallesi halkı, çevre tahribatı yaratan kum ocağına karşı imza kampanyası başlattı.

Burunören Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, evlerinin 70 metre kadar yakınına kurulması planlanan kum ocağına karşı imza kampanyası başlattı. Kum ocağının sadece çevre tahribatı yaratıp sağlıklarını etkilemediğini ifade eden yurttaşlar, kum ocağının tarihi Şahruh Köprüsü’nü de tehdit ettiğini söyledi.

Burunören Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Graf Doğan, topraklarında daha önce kurulan iki kum ocağına karşı verdikleri mücadelenin kimi muhtarlar nedeniyle başarıya ulaşamadığını söyledi. "Benim evimin 70 metre kadar yakınına kuruluyor bu kum ocağı" diyen Doğan, kum ocaklarının Kızılırmak’tan kum alması nedeniyle ırmağın 10 metre aşağı çekildiğini, suyun kuruduğunu, bunun da tarım alanlarını etkilediğini söyledi. Üçüncü kum ocağının eski harman yerine kurulduğunu belirten Doğan, muhtarların da baskı altına alındığını ifade etti.

ŞAHRUH KÖPRÜSÜ YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Burunören Kültür ve Dayanışma Derneği ve Yedi Bucak Avşarları köylüleri ile birlikte doğa katliamına dur demeye çalıştıklarını kaydeden Doğan, "Yıllar önce kum ocakları açılırken ciddi bir karşı duruş yapamadığımız için bugün sanki Kızılırmak sadece Burunören’den geçiyormuş gibi tüm kum ocaklarının yurdu bir köy olduk. Tarlalarımız ve yeşil olan ırmak kıyımız hep kaybedildi. Yetmezmiş gibi bir de Karaözü Şahruh Köprüsü yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

"Hükümet yardımlarını alamayız" endişesi ve baskısıyla muhtarların bu mücadele içinde olmaktan kaçındığını belirten Doğan, yaşam alanı savunucularını kampanyaya destek vermeye çağırdı.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Karşıyaka Belediyesi, insan hakları için hak merkezini açtı

SONRAKİ HABER

Hak örgütleri: Osman Kavala serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...