11 Aralık 2019 15:08

Gazetecileri Koruma Komitesi: Çin ve Türkiye en büyük gazeteci hapishanesi

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2019 yılına ilişkin raporunda Çin ve Türkiye “Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak tanımlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2019 yılına ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, dünya genelinde en az 250 gazetecinin bir yılı daha demir parmaklıkların ardında geçirdiği belirtilirken, Çin ve Türkiye “Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak tanımlandı.

Dünya genelinde hapiste olan gazetecilerin yarıdan fazlasının Çin, Türkiye ve Mısır'da olduğu belirtilen raporda, Çin’in, tutuklu gazeteci sayısında Türkiye'nin önüne geçtiğine dikkat çekildi.

Geçen yıl 68 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye'de gazeteciler adına bir gelişme olmadığı ancak "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümetinin bağımsız raporlama ve eleştiriyi damgalama yönündeki başarılı çabalarının meyvesini verdiği” belirtildi.

Türk hükümetinin 100'den fazla haber kanalını kapattığı ve birçok gazeteciyi işten çıkardığını belirten CPJ aynı zamanda, “Şu anda Türkiye'de hapse girmeyen düzinelerce gazeteci ise hala yargılanma veya temyiz ile karşı karşıya. Yurt dışında olan birçokları ise gıyaben mahkum edildi ve ülkeye geri dönmeleri halinde tutuklanıyor” dedi.

Gazetecilik faaliyetlerinin Türkiye yargı makamları tarafından suç unsuru olarak değerlendirildiğini belirten komite, ayrıca yargılamaların da adil yapılmadığını açıkladı.

Raporda, Ortadoğu'da artan otoriterlik, istikrarsızlık ve protestoların bölgede çalışırken tutuklanan gazetecilerin sayısında bir artışa yol açtığı ve Suudi Arabistan ile Mısır’ın tutuklu 26 gazeteci sayısıyla dünya çapında en büyük üçüncü “gazeteci hapishanesi” olduğu ifade edildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Libyalı komutan: Türk gemilerini batırma emri aldım

SONRAKİ HABER

AYM’nin güvenlik soruşturması kararı gerçekten olumlu bir gelişme mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...