13 Aralık 2019 14:00
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2019 07:55

İl il anmalar | Erdal Eren Türkiye'nin her yerinde anıldı

13 Aralık 1980'de 12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilen genç komünist Erdal Eren, idamının 39. yılında çeşitli tarihlerde pek çok il ve ilçede anıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

12 Eylül cuntasının kurduğu mahkemelerde yargılanan ve 17 yaşında olduğu halde yaşı büyük gösterilerek idam edilen Erdal Eren yurdun birçok yerinde eylem ve etkinliklerle anıldı. Emek Gençliği ve Emek Partisi’nin çağrısıyla 13 Ankara’da Erdal’ın mezarı başında bir anma etkinliği düzenlendi.

Ankara’da ortaöğrenim gençliğinin örgütlenme mücadelesine katılan ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, 1980’de ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in öldürülmesini protesto gösterisi sırasında gözaltına alınmıştı. Gösteriye müdahale sırasında bir asker sırtından vurularak hayatını kaybetmiş ve deliller tersini göstermesine rağmen suç Erdal Eren’in üzerine atılmıştı. Mamak Askeri Cezaevine konulan Erdal Eren, 12 Eylül faşist cuntasının iş başına gelmesinin ardından, 13 Aralık 1980’de idam edildi. Erdal’ın idam haberini duyan yoldaşları bunu protesto etti. O protestoda gözaltına alınan yine devrimci bir lise öğrencisi olan Ercan Koca da 16 Aralık’ta polislerin işkencesinde öldürüldü. Erdal, her yıl Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte anıldı.

İl il, ilçe ilçe Erdal Eren anma ve etkinlikleri şöyle:

ANKARA | ERDAL EREN MEZARI BAŞINDA VE ODTÜ'DE ANILDI

12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilen Erdal Eren, idamının 39. yılında Ankara'daki mezarı başında anıldı. Anmada, mücadele kararlılığı vurgusu öne çıktı.

Erdal Eren'in mezarı başında konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 39 yıl önce Erdal Eren’i idam eden anlayışın bugün hâlâ varlığını koruduğunu söyledi. Faşist darbenin baskı ve zorbalıkla bütün toplumu bastırmayı ve işçi sınıfının kazanımlarını elinden almayı hedeflediğini ifade eden Gürkan, AKP’nin de demokrasi, özgürlük ve eşitlik isteyen toplumsal kesimlere yönelik saldırıları sürdürdüğünü söyledi. Gürkan, 12 Eylül darbesiyle sermayenin dizginsiz sömürüsüne alan açmanın hedeflendiğini belirterek bugünkü iktidarın da kıdem tazminatının fona devri, bireysel emeklilik sistemi gibi saldırılarla bunu devam ettirdiğini ifade etti.

ODTÜ'de "Erdal Eren'den Bugüne Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm Mücadelesi" paneli düzenlendi. Panelde, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve Emek Gençliği MYK Üyesi Sinancem Alikoç konuşmacı olarak yer aldı.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Erdal Eren'i geçmişte kalan bir kahramanlık anısı olarak değil bugünün güncel mücadele ihtiyaçlarıyla andıklarını ifade etti. Gürkan, “Erdal'ın 17 yaşında idam edilişi üzerinden çok masumiyet propagandası yürütülür ancak Erdal'ın ortaya koyduğu aslında davasına bağlılık ve bunun için bunları göze almaktır" dedi.

Selma Gürkan'ın ardından konuşan Emek Gençliği MYK Üyesi Sinancem Alikoç da Türkiye ve dünya gençliğinin bugün kapitalist sistemin getirdiği birçok sorunla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, bu sorunlar karşısındaki hoşnutsuzluğun da büyüdüğünü ifade etti. Alikoç, dünyanın birçok yerinde halkların, emekçilerin ve gençlerin talepleri için ayaklandığını belirterek Türkiye gençliğinin de talepleri etrafında bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. ODTÜ'de de gençlerin şenliklerinin elinden alınmasında ve okullarına yönelik polis tehdidi karşısında yan yana geldiğini ifade eden Alikoç, bu birliktelikleri geliştirmenin ve kalıcı hale getirmenin önemine değindi. 

ODTÜ'deki bir sınıfta öğrenciler, panelde konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ı dinliyor.

ERDAL EREN YENİMAHALLE'DE ANILDI

Erdal Eren Yenimahalle'de de anıldı. Yenimahalle Emek Gençliği tarafından düzenlenen anmada, Emek Gençliği MYK Üyesi Ekin Yoldaş Kalı konuştu. Kalı, Erdal Eren'in örgütlü bir genç olmasına dikkat çekerek "Emek Gençliği de tüm gençliği, sosyalist bir dünyanın kurulması için örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyor” diye konuştu.

Kalı'nın konuşmasının ardından Erdal Eren'in cezaevi arkadaşı Serap Avşar tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL | KADIKÖY RIHTIM'DA, ATAŞEHİR'DE VE ESENYURT'TA ANMA

Erdal Eren, katledilişinin 39. yılında Kadıköy Eminönü İskelesi'nde Emek Gençliği tarafından anıldı.

"Erdal Eren bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşıyor" pankartı açan Emek Gençliği üyeleri sık sık "Denizlerden Erdal'a gençlik emeğin saflarında", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganı attı.

"HALKLAR EŞİT VE ÖZGÜR BİR YAŞAM MÜCADELESİNE UYANIYOR"

Burada konuşan Emek Gençliği İl Gençlik Yöneticisi Cumali Kaya, Erdal Eren'in Türkiye’de neoliberal dönüşümü hızlandırmak için yapılan 12 Eylül darbesi tarafından idam edildiğini söyleyerek "Bugün ise neoliberal politikalar hem dünyada hem Türkiye’de halkların temel haklarını gasbetmeye, işsizliği ve güvencesizliği sunmaya, krizin yükünü emekçilere yıkmaya devam ediyor. Dünyanın farklı yerlerinde halklar eşit ve özgür bir yaşam mücadelesine uyanıyor. Şili’den Lübnan’a, Irak’tan Ekvador’a, Katolonya’dan Kolombiya’ya aralarındaki mesafelerden bağımsız on yıllardır süren neoliberal yıkımla, eğitim, sağlık, barınma gibi temel hakları ellerinden alınan, demokrasi ve eşit hak temelli bir arada yaşamları engellenen halklar yeni bir dünya inşası için mücadelenin kapılarını aralıyor" diye konuştu.

"KRİZİN FATURASINI BİZ DEĞİL YARATANLAR ÖDESİN"

Dünya halklarını ayağa kaldıran ekonomik kriz koşullarının Türkiye'de de en yakıcı hali ile sürmeye devam ettiğini ifade eden Kaya, "Yurtlara %15, fotokopi fiyatlarına %40, yemekhane ve kantinlere %25 oranında zam yapılırken tüm bunları kredi ve burslara yapılan 50 TL ile ödememiz bekleniyor. Bizlere 'kriz yok' diyen hükümet, Cengiz Holding’in 422 milyon lira, Ak Bank’ın 93 milyon TL’lik borçlarını bir kalemde siliyor. Krizin faturasını biz değil yaratanlar ödesin demek için geleceğimizi kendi ellerimize almaktan, daha çok yan yana gelmekten, birlikte mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

"EN TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER AYAKLAR ALTINA ALINDI"

Türkiye’nin dış politikasının uzun süredir yayılmacı ve milliyetçi söylemlerle şekillendiğini belirten Kaya, "Türkiye ve bölge halkları kendilerini, nedenlerini kavrayamadıkları savaşların, kutuplaşmaların içinde buluyorlar. 12 Eylül yönetiminin benzeri bugün de sermayedarların çıkarı adına, kendini tek adam yönetiminde gösteriyor. En temel hak ve hürriyetler ayaklar altına alınmış; yürütme, yasama ve yargı tek bir iradeye bağlanmış durumdadır. Dün 'darbecileri yargılayacağız' diyerek Erdal’ın adını ağzına alanlar bugün gençliğin ve emekçilerin tüm demokratik kazanımlarının kırıntısına dahi tahammül edememektedir" ifadelerini kullandı.

"MUTLAKA KAZANACAĞIZ"

Kaya son olarak şunları söyledi: Erdal’ın 17 yaşında sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya kurmak için ayaklandığı koşullara karşı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini yükseltmek bugün tüm Türkiye gençliğinin görevidir. Erdal 'mutlaka kazanacağız' diyordu; şimdiye dek yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımıza verdiğimiz sözü Erdal’ın şahsında bir kez daha tekrarlıyoruz; Omuz, omuza, birbirinden güç alarak, birbirine güç vererek yürüyeceğiz! Ve bu savaşı ne pahasına olursa olsun kazanacağız. Çünkü biz karşımızdakiler gibi bir avuç değiliz; biz milyonlarız, yarının eşit ve özgür dünyasını kuracak olan milyonlarız."

Yapılan açıklamanın ardından Emek gençliği üyesi Cemre Gülüçmen Erdal Eren’in annesine yazdığı mektubu okudu.

ATAŞEHİR ERDAL EREN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Ataşehir’de Deniz Gezmiş Parkında bulunan Erdal Eren Kültür Merkezi’nde, Ataşehir Belediyesi kent Konseyi tarafından 12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe ve Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün anısına bir anma etkinliği düzenlendi.

Anma programında Ataşehir Kent Konseyi Sekreteri Nilgün Özdemir bir açılış konuşması yaptı.

Ardından Metin İlgün’ün mücadele arkadaşı Ali Doğan bir konuşma yaptı. Doğan konuşmasında örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Doğan “Bizlerin Metin İlgün’den öğreneceğimiz çok şey var. Sabretmeyi, mücadeleyi ilmek ilmek dokumayı, nasıl sabırlı davranılır, en zoru en iyi nasıl başarabiliriz, en çözümsüz anımızda bir çözümü nasıl bulabiliriz hepsini ondan öğrendik. Kitlelerin içerisinde bir insan nasıl erir, nasıl onların bir parçası olur, hiç yaşamadığı bir yerde onların dünyasının içerisinde nasıl yer edinir Metin İlgün bunun en somut örneğiydi. Bir araya gelirsek bu düzeni değiştirebileceğimizi onun öğrettikleri ve partisinin mirasıyla öğrendik.” diyerek ve mücadele vurgusu yaparak konuşmasını bitirdi.

Anmada Evrensel Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Fatih Polat, Gazeteci Metin Göktepe ve Metin İlgün şahsında doğru gazeteciliğin nasıl yapılacağını anlatan bir konuşma yaptı.

Türkiye gençliği adına konuşan Eren Yüceboy, Erdal Eren’in faşizme karşı direnen Türkiye ve dünya gençliğinin simgesi olduğunu söyledi. “Erdal karanlığa karşı mücadele etmiş, bu mücadele uğruna hayatını ortaya koymuş genç bir komünisttir” diyen Yüceboy, “Denizlerin, Erdal’ın, Metin Abi’nin yoldaşları olmak bugün bizlere haklı bir gurur yaşatıyor. Onların da bir parçası olduğu mücadeleyi bugün onlardan öğrendiklerimizle, sürdürüyor olmak, bugün yürüttüğümüz mücadelede bizlere güç vermeye devam ediyor ve tarihi bir sorumluluğu da genç komünistlere yüklüyor. Bu sorumluluk bu barbarlık düzeninin yıkılması için mücadele etmenin, en önde koşmanın sorumluluğudur. Bir an için bile olsa yılgınlığa ve bıkkınlığa kapılmayacağız. Omuz omuza, birbirimizden güç alarak ve birbirimize güç vererek yürüyeceğiz. Ve bu kavganın galibi işçi sınıfı olacak; biz olacağız, mutlaka biz kazanacağız. İşte böylesi bir mücadelede Denizler de Erdal da Metin Abimiz de yaşıyor ve yaşamaya devam edecekler” diyerek konuşmasını bitirdi.

Şair İbrahim Karaca ve Şair Hakkı Zariç te birer konuşma yapıp şiirler okudu.

Müzisyen Barış Çetin ve Sema Mesin de Erdal Eren’i, Metin Göktepe’yi ve Metin İlgün’ü anmak için onları için yazılan ve onların sevdiği parçalardan oluşan bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.  Anma etkinliği müzik dinletisiyle son buldu.

ESENYURT'TA "MÜCADELE" VURGUSU

Genç komünist Erdal Eren, Esenyurt'ta Tabela Meydanı'nda anıldı. Emek Gençliğinin düzenlediği anmaya CHP gençlik kolları, Esenyurt Kültür Sanat Derneği de (Esas-Der) katıldı. Saat 17.00’de gerçekleşen anmada “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında “, “Barbarlık yenilecek işçi sınıfı kazanacak” sloganları atıldı.

"GENÇLER EN ÖNDE VE YAN YANA"

Birlikte mücadele vurgusu yapılan anmada dünyanın farklı ülkelerindeki gençlik hareketleri örnek gösterilerek “Şili’den Lübnan’a, Irak’tan Ekvador’a, Katolonya'dan Kolombiya'ya aralarındaki mesafelerden bağımsız on yıllardır süren neo-liberal yıkımla, eğitim, sağlık, barınma gibi temel hakları ellerinden alınan, demokrasi ve eşit hak temelli bir arada yaşamları engellenen halklar, yeni bir dünya inşası için mücadelenin kapılarını aralıyor. Eşit ve özgür gelecek mücadelesinde geleceğin kendisi olan gençler en önde ve yan yana durmaktan geri adım atmıyor. Ankara Yapı Meslek lisesinden çıkan Erdal'ın sınıfsız sömürüsüz bir dünya mücadelesi bugün hâlâ Şili'de direnişe katılmak için lise kapılarını kıran öğrencilerin mücadelesinde vücut buluyor” diye denildi.

Dünya’da halkları ayağa kaldıran ekonomik kriz koşullarının Türkiye’de de en yakıcı şekilde sürmeye devam ettiğinin ifade edildiği basın açıklamasında, "Krizin faturasını biz değil yaratanlar ödesin demek için geleceğimizi kendi ellerimize almaktan, daha çok yan yana gelmekten, birlikte mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok! Erdal'ın henüz bir lise öğrencisiyken fark ettiği gençleri, kadınları, emekçileri altında ezen çark, kapitalistler için işlemeye devam ediyor. Dünyanın her yerinde halkların mücadelesi artık bu çarkın altında ezilmek yerine eşit ve özgürce yaşamak için sürüyor. Çünkü bu çarkın karşı koyamayacağı tek güç halkın örgütlü mücadelesidir” denildi.

Anma, Esenyurt Emek Partisi ilçe binasında gerçekleşen film gösterimi ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR | MÜCADELESİ GENÇLERE IŞIK TUTUYOR

Emek Gençliği ve Emek Partisi İzmir’de de 12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilen Erdal Eren'i, idamının 39. yılında andı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kitle “Erdal Eren bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşıyor” yazılı pankart açarak, “Erdal Eren ölümsüzdür”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” sloganları attı.

Emek Gençliği adına basın açıklamasını okuyan Yunus Alpergün, Erdal’ın şahsında mücadeleyi yükseltmek ve hala burada olduğunu hatırlatmak için alanlarda olduklarını ifade ederek, “Yoğunlaşan siyasi gericiliğe ve tek adam rejiminin tüm baskı ve zor kullanmasına, adaletin kırıntısını dahi bırakmamasına karşın; Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm mücadelemizi yüksek perdeden yinelemek için buradayız” dedi.

"ERDAL’IN MÜCADELESİ GENÇLERE IŞIK TUTUYOR"

Erdal Eren’in o günden bu yana gençliğin ortak hafızasında eşit ve özgür bir geleceği kurmanın ateşi olduğunu dile getire Alpergün, “Dünyanın her yerinde gençler istek ve özlemleri için bir araya geliyor. Erdal’ın henüz bir lise öğrencisiyken yaşanılabilir bir dünya inancıyla sarıldığı örgütlü mücadelesi ise gençliğe ışık tutmaya devam ediyor. Bugün ise neoliberalizm hem dünyada hem Türkiye’de halkların temel haklarını gasp etmeye, işsizliği ve güvencesizliği sunmaya, krizin yükünü emekçilere yıkmaya devam ediyor. Egemen sınıflar geçmiş deneyimleri ile hareket ederken dünya halkları da mücadele birikimlerinden öğreniyor” diye konuştu.

"ERDAL’IN MÜCADELESİNİ YÜKSELTMEK GENÇLİĞİN GÖREVİDİR"

Dünyanın farklı yerlerinde halkların eşit ve özgür bir yaşam mücadele ettiğini hatırlatan Alpergün, “Dünya gençliğinin istek ve özlemleri için bir arada durmalarını öfke patlamaları olarak adlandıran iktidarların göz ardı ettiği gençliğin özünde kapitalist sisteme ve sömürü düzenine karşı mücadele etmesidir. Kapitalizm bizlere geleceksizliği, güvencesizliği, krizin faturasını sunduğu sürece hem dünya hem de Türkiye gençliği olarak ortak talep ve sorunlarla birlikte mücadele deneyimlerimizi de paylaşmaya devam edeceğiz. Ankara Yapı Meslek lisesinden çıkan Erdal'ın sınıfsız, sömürüsüz bir dünya mücadelesi bugün hala Şili'de direnişe katılmak için lise kapılarını kıran öğrencilerin mücadelesinde vücut buluyor. Biz alamadığımız bir kitapta, ödeyemediğimiz yurt ücretinde her gün yemekhaneye yetişme telaşımızda krizi yaşıyoruz. Krizin faturasını biz değil yaratanlar ödesin demek için geleceğimizi kendi ellerimize almaktan, daha çok yan yana gelmekten, birlikte mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Erdal’ın 17 yaşında sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya kurmak için ayaklandığı koşullara karşı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini yükseltmek bugün tüm Türkiye gençliğinin görevidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


KOCAELİ | EĞİTİM SEN BÜROSUNDA ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Erdal Eren, İdam edilişinin 39. yıl dönümünde Kocaeli Eğitim Sen bürosunda düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kocaeli Eğitim Sen şubesinde gerçekleştirilen anmaya çok sayıda öğrenci katıldı. Sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinliğin devamında Kocaeli Emek Gençliği adına Burak Özgür konuşma yaptı.

Erdal Eren’in faşizme ve baskılara karşı mücadelesine değinen Özgür, “Erdal, Ankara Yapı Meslek Lisesi sıralarından çıkıp kapitalist sistemin emekçilere, işçilere reva gördüğü açlık, sefalet ve yoksulluk koşullarını kabul etmemiş, sistemi değiştirmeye ve dönüştürmeye adamıştır” dedi.

 Kocaeli'de yapılan Erdal Eren anmasından bir fotoğraf

Konuşmasının devamında neoliberalizme karşı ayaklanan dünya halklarından da bahseden Özgür, “Erdal Eren bugün Şili’de, Kolombiya’da, Lübnan’da, Irak’ta ve Katalonya’da direnen halkların mücadelesinde yaşıyor” dedi.

"Bağımsız ve sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeliyiz" diyen Özgür, “Erdal Eren hâlâ aramızda yaşıyor. Erdal Eren bugün Şili’de dans eden bir kadın, Fransa’da sarı yelekli bir işçi, Erdal Eren aslında Türkiye’de bugün KYK borçlarını ödeyemediği için imza toplayan üniversiteli gençler. Erdal Eren biziz arkadaşlar. Biz mücadele etmeye devam ettikçe düşlerimizdeki o güzel dünyaya kavuşacağız” dedi.

"Erdal’ı anmak emeğin saflarında olmaktır" diyen Özgür, ”Peki bizler bugün ne yapmalıyız? Bizler bu baskı ve dayatmalara karşı, demokratik talepler etrafında birleşmeliyiz. Faşizm ve emperyalizm ile mücadelenin tek yolu örgütlenmektir” dedi.

Özgür’ün konuşmasının ardından etkinlik müzik dinletisi ile son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)


GEBZE'DEKİ ANMADA GENÇLERİN SORUNLARI DA TARTIŞILDI

Erdal Eren Gebze Emek Gençliğinin çağrısıyla bir araya gelen gençlerle anıldı. Etkinlikte Erdal Eren’in mücadelesini, idam cezası aldığı süreci, idam edilişinin anlatıldığı ve Erdal Eren ile aynı dönem öldürülen Sinan Suner’in ve Ercan Koca’nın da anıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Günümüzde Şili, Lübnan, İran, Fransa'daki gençliğin, kadınların ve emekçilerin taleplerine ve mücadelelerine de değindi.

Emek gençliği adına konuşan Burak Özgür “Erdal Eren Ankara yapı meslek lisesi sıralarından çıkıp kapitalist sistemin işçilere ve emekçilere ve gençlere reva gördüğü açlık sefalet ve yoksulluk  koşullarını kabul etmeyerek sistemi değiştirmeye ve dönüştürmeye adamıştır” dedi. Neoliberalizme karşı ayaklanan dünya halklarından da bahseden Özgür, Erdal Eren bugün Şili’de Kolombiya’da, Lübnan’da, Fransa’da direnen halkların mücadelesinde yaşıyor.” Dedi.

Etkinlik gençlerin yaşadığı sorunlara, eğitimin niteliksizleştirilmesine, krizin kendi hayatlarına yansımasına ve ne yapabileceklerine ilişkin tartışmayla devam etti. Gebze Emek Gençliği, tüm gençleri tüm sorunlara karşı parasız, bilimsel eğitim için savaşsız, sömürüsüz bir dünya için Emek Gençliği saflarında mücadele etmeye çağırdı. (Gebze/EVRENSEL)


ERDAL EREN, ANTALYA’DA GENÇLİK ÖRGÜTLERİNİN ORTAK EYLEMİYLE ANILDI

Antalya’da gençlik örgütlerinin düzenlediği Erdal Eren’i anma etkinliği meşaleler eşliğinde saygı duruşu ile başladı. Basın metnini Emek Gençliği'nden Murat Yaşar okudu. Erdal Eren’in mücadelesinin Şili'de direnişe katılmak için lise kapılarını kıran öğrencilerin mücadelesinde vücut bulduğunu ifade eden Yaşar, “Dünya halklarını ayağa kaldıran ekonomik kriz koşulları Türkiye'de de en yakıcı hali ile sürmeye devam ediyor” dedi. Yaşar, “Bugün Erdal'ı yalnızca anmıyoruz. Erdal'ın mücadelesini yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı. (Antalya/EVRENSEL)


ERDAL EREN KAYSERİ’DE YAPILAN SÖYLEŞİ İLE ANILDI

Emek Gençliği Kayseri İl Örgütü, idamının 39. yılında Erdal Eren’i andı. Mücadele sözünün verildiği anmada yapılan söyleşide “ Genç Komünistleri anmak ve anlamak; işçi sınıfına bağlanmaktır” denildi.

Emek Partisi Kayseri il binasında “ Genç Komünistleri anmak ve anlamak; işçi sınıfına bağlanmaktır” söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşide Emek Gençliği adına konuşan Barış Timur, “ Aslında Erdal Eren’in idamından bu yana çok şey değişmedi. Türkiye’de egemen sınıflar bugün gençliği işsizliğe ve geleceksizliğe mahkûm etmek istiyor. Bugün liselerde eğitim giderek parasallaşıyor. Parası olanın okuyabildiği parası olmayanın ise ucuz iş gücü olarak kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Okullarda verilen eğitim göz göre göre daha da niteliksiz duruma geliyor” diye konuştu.

EGEMENLERE CEVABIMIZ: ÖRGÜTLÜLÜK

Timur, “ Erdalların verdikleri devrim ve sosyalizm mücadelesi hala devam etmektedir. Türkiye gençliğinin mücadeleden başka çaresi yoktur. Her konuda sıkışan ve çıkış yolları daralan egemen sınıfın,gençlerin ve işçilerin vereceği mücadele sonucunda yıkılacağı aşikârdır. Dünyanın dört bir yanında hak arayışı mücadeleleri devam ediyor. Türkiye’de de pek çok fabrikada işçilerin emek ve demokrasi mücadelesi devam etmektedir. Erdal Eren’in o dönemde takındığı militanca tutum bugün bizlere örnek olmaktadır. Egemenlere vereceğimiz cevap örgütlü mücadelemizden geçmektedir.” dedi.

Emek Partisi Kayseri İl Yöneticisi Eylem Sarıoğlu ise, “Erdallardan öğrendiğimiz en önemli şey halka bağlılıkları ve bu uğurda ölüm dâhil birçok şeyi göze alan kararlılıklarıdır. O günden bu güne değişen; fakat işçilerin ve gençlerin üzerinde baskısını devam ettiren anti demokratik uygulamaların üstesinden, yine gençliğin ve işçilerin vereceği örgütlü mücadelesi gelecektir” dedi. Söyleşi sonrasında müzik dinletisi ve şiirlerle anma etkinliği sona erdi. (Kayseri/EVRENSEL)


SAMSUN’DA ERDAL EREN ANMASI

Erdal Eren Samsun’da da Devrimci 78’lilerin çağrısıyla Atakum Yalı Cafe önünde bir basın açıklaması ile anıldı. Anmada “Erdal Eren ölümsüzdür”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganları atıldı.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Erkenet, Erdal Eren’in idam edilişinin üzerinden 39 yıl geçtiğini belirterek; “Şimdi aramızda olsaydı 55 yaşında olacaktı. Belki çocukları hatta torunları olacaktı. Oysa O hâlâ 17 yaşında gözleri pırıl pırıl umut dolu sevgi dolu. İdamının üzerinden bunca yıl geçti; o gün o saat o dakika egemenler ile değerinde sosyalizm adını hesaplaşmanın en büyük örneklerinden birini vererek ayrılmıştı aramızdan. Bugün daha iyi anlıyoruz ki yaşam için kısa devrim için uzun bir solukta Erdal Eren olmak. Aynı coğrafyada yaşadığımız kardeş haklarımıza kardeşlik bağlarını güçlendirmek, kadınlara, çocuklara, gençlere, işçilere, emekçilere ve haklarımıza yapılan saldırıları birlikte göğüslemek ona bağlılığın en önemli ifadesi olacaktır. Bugün bizlere düşen en büyük görev yükselen devrim ve sosyalizm talebini geliştirmektir” dedi. Ülkede yaşanan güncel saldırılara da değinin Erkenet şöyle konuştu:

“Sevgili Erdal bizler biliyoruz ki takkeyle takunya ile eğitim olmasın diye, geleceğimiz, özgürlüğümüz asker postalları altında ezilmesin diye, gençlerimiz tarafı olmadığımız savaşlarda ölmesin diye, çocuklarımız kadınlarımız taciz tecavüze uğramasın diye, insanlarımız açlıktan yoksulluktan intihar etmesin diye, irademize kayyum, geleceğimize ipotek konmasın diye mücadele ettin. Aynı mücadeleyi sürdürmek boynumuzun borcudur.” (Samsun/EVRENSEL)


ERDAL EREN DERSİM'DE ANILDI

Erdal Eren idamının 39. yılında Dersim’de de anıldı. Emek Gençliğinin belediye konferans salonunda düzenlediği  etkinlikte yapılan konuşmaların ardından 'Oğlunuz Erdal' belgeseli gösterildi.

Belgeselden önce Emek Gençliği adına yapılan konuşmada Erdal Eren’in verdiği mücadeleye değinilerek, “Erdal Eren 17 yaşında kaldı hep, yaşıtları da gençler de Erdal diye hitap etti o günden bugüne. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz koşulları gençlerin yaşamını derinden etkiliyor. Gıdadan giyeceğe, okul araç gereçlerinden ulaşım masraflarına kadar gelen zamlar gençliği darboğaza sokuyor. Yaşanan krize karşılık iktidar, emekçilere ve gençliğe fedakârlık yapmayı salık veriyor. KYK bursu bekleyen öğrencilere ‘Bedavacılığa alışmayın’ öğütleri verilirken binlerce şirketin borçları tek kalemde temizlenebiliyor” denildi.

Anmada konuşan Emek Partisi Dersim İl Yöneticisi Hıdır Demir ise, “12 Eylül döneminde Erdal’ın ve bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi veren yoldaşlarının etrafında birleştiği talepleri günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Gençliğin dile getirdiği eğitimde ki temel talepler 12 Eylül döneminde de mevcuttu. İktidarlar değişse de var olan bu sistemin getirdiği sorunlar yıllar geçse de devam edecektir. Bu açıdan gençliğin ve diğer bütün ezilen kitlelerin her zaman sistemi eleştiren ve buna karşı mücadele eden bir pozisyon yanılmaları gerekiyor” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


ERDAL’I "ANMAK"TAN ZİYADE "ANLAMAK" DAHA ÖNEMLİ!

Malatya Emek Gençliği üyeleri de “Erdal Eren’den bugüne bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesi sürüyor” başlıklı etkinlik düzenledi. Etkinlikte söyleşi, belgesel gösterimi ve şiir dinletisi oldu. Malatya Emek Gençliği adına konuşma yapan Emek Gençliği İl Yöneticisi Kıvılcım Eftelya, “Erdal Eren’in faşist cunta tarafından idam edilişinin 39. yılında hepimiz onu anmak üzere burada bulunuyoruz. Ancak Erdal’ı ‘anmak’tan ziyade ‘anlamak’ daha önemli” dedi.

Kri,z nedeniyle gençlerin her geçen gün yoksullaştığını söyleyen Eftelya, “Gençliğin 12 Eylül öncesi dönemden gelen parasız eğitim talebi gün geçtikçe daha da yakıcı hale gelmekte. Kendimizi ya kapı kapı dolaşarak burs ararken ya da yarı zamanlı işlerde çalışırken buluyoruz. İktidar, sermaye gruplarının milyon liralık borçlarını tek kalemde silebilirken 217 bin öğrenciye kredi borçlarından kaynaklı haciz gönderiyor” dedi.

Kapitalizmin gençlere dayattığı geleceksizliği, güvencesizliği, sömürüyü reddettiklerini söyleyen Eftelya, “Erdal Eren'den devraldığımız bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesini daha ileriden yürütmek hepimizin görevidir” dedi. (Malatya/EVRENSEL)


ERDAL EREN DENİZLİ’DE ANILDI

Denizli’de idam edilişinin 39. yılında Erdal Eren Emek Gençliği’nin yapmış olduğu etkinlik ile anıldı.

39 yıl önce faşist cunta tarafından yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren Denizli'de anıldı. Emek Gençliği’nin düzenlediği etkinlik ile bir araya gelen gençler Erdal Eren’i ve idam sürecini anlatan ‘Oğlunuz Erdal’ isimli belgeseli izledi.

Erdal Eren’in hayatı ve dönem hakkında bilgilerin verildiği belgeselin ardından, Erdal Eren’den günümüze gençlik mücadelesini konuşan gençler baskıcı yönetimlerin gençliğin mücadelesini bastırmak için idam etmekten çekinmediği gibi bugün de gençleri pasifize etmek ve geri durdurmak için elinden geleni yaptığına değindi. Erdal Eren’in mücadelesinin kendilerinin mücadelesi olduğuna değinilen konuşmada, günümüzde yaşanan kriz, zamlar, hayat pahalılığı, köhneleşmiş eğitim gibi bir çok konuda gençlerin mücadele ederek yan yana durması gerektiğini de dikkat çekti. (Denizli/EVRENSEL)


 EDREMİT | "ERDAL'I ANMAK MÜCADELE ETMEKTİR"

Edremit Emek Partisi İlçe Örgütü, Altınoluk Alevi Kültür Derneği Lokalinde Erdal Eren anma etkinliği düzenledi.

Erdal Eren, Sinan Suer ve Ercan Koca nezdinde 12 Eylül faşist cuntasının lanetlendiği etkinlikte, Erdal'ı anmanın bugünü konuşmak ve günümüzde hüküm süren baskılara, yokluğa, yoksulluklara ve hukuksuzluklara karşı mücadele etmek olduğu vurgulandı. CHP önceki dönem milletvekili Mehmet Tüm ve birçok siyasi parti, dernek ve sendikanın başkan ve yöneticileri de etkinliğe katıldı.

Konuşmalar, sinevizyon gösterimi ve İbrahim Tümay ve Kamil Yadırgı'nın türküleri ile program tamamlandı. (Edremit/EVRENSEL)


AYDIN | "ÖRGÜTLENMEYİ ÖĞRENDİĞİMİZ AN BUNLARI YENEBİLİRİZ"

Emek Gençliği ve Emek Partisi Aydın İl Örgütü, idamının 39. yılında Erdal Eren’i andı. Aydın Eğitim Sen binasında gerçekleştirilen anma etkinliğine Erdal Eren’in avukatı Nihat Toktay konuşmacı olarak katılırken Oğlumuz Erdal belgeseli gösterildi.

Etkinlikte Emek Gençliği adına konuşan Buse Duran, Erdal Eren’in henüz lise öğrencisiyken yaşanabilir bir dünya inancıyla sarıldığı örgütlü mücadelenin gençlere ışık tutmaya devam ettiğini dile getirdi. Bugün neoliberalizm politikaların hem dünyada hem Türkiye’de halkların temel haklarını gasbetmeye, işsizliği ve güvencesizliği sunmaya, krizin yükünü emekçilere yıkmaya devam ettiğini ifade eden Duran, “Krizin faturasını biz değil yaratanlar ödesin demek için geleceğimizi kendi ellerimize almaktan, daha çok yan yana gelmekten, birlikte mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Erdal’ın 17 yaşında sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya kurmak için ayaklandığı koşullara karşı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini yükseltmek, bugün tüm Türkiye gençliğinin görevidir” diye konuştu.

“MÜCADELESİ BİZİM MÜCADELEMİZE IŞIK TUTACAK”

Daha sonra Emek Partisi adına konuşan Efeler İlçe Başkanı Melek Demir, Erdal Eren’in mücadelesinin gençlere miras kaldığını ifade ederek “Erdal yoldaşımız mücadelemizde hep yaşayacak. Onun mücadelesi bizim mücadelemize ışık tutacak” dedi.

Ardından sözü Erdal Eren’in avukatı Nihat Toktay aldı. 12 Eylül faşist darbesinin Türkiye'de yükselen mücadeleye karşı yapıldığını, darbenin izlerinin hâlâ görüldüğünü söyleyen Toktay, “Bunlara karşı direnebilmenin koşulu geçmişimizi unutmamak. Eğer geçmişimizi bilmezsek geleceğe güvenle bakamayız. Bunun için geçmişimizi çok iyi bilmek durumundayız. Erdal Eren davası da tam olarak bu geçmişin içinde yatıyor” dedi.

“ÖRGÜTLENMEYİ ÖĞRENDİĞİMİZ AN BİZ BUNLARI YENEBİLİRİZ”

Toktay, “Günümüze geldiğinde de bakıyoruz ölümsüz günümüz yok. İntiharsız günümüz de yok. İşçiler perişan, asgari ücret düşürülmüş. Geçim sıkıntısı almış başını gidiyor. Bunlardan kurtuluşun temel koşulu direnmek ve örgütlenmektir. Bundan başka yol yoktur. Ancak ele ele tutuşmayı, örgütlenmeyi öğrendiğimiz an biz bunları yenebiliriz. Yoksa eğer parçalanacak olursak yenilgi her zaman için kaçınılmaz olur. Bugün savaş çanları çalıyor. Savaş kırımdır, yokluktur, genç fidanların yine yok edilmesidir. Filler tepişecek, çimler ezilecektir. Kimin çimleri ezilecektir? Elbette bizim çocuklarımızın. Bunun için birlikten başka çıkışımız yoktur” diye konuştu. (Aydın/EVRENSEL)


FINDIKLI'DA ERDAL EREN ANILDI

Rize Fındıklı'da Emek Partisi ilçe örgütün Erdal Eren'in idam edilişinin 39. yılında anma etkinliği düzenledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Fındıklı İlçe Örgütü Başkanı Hasan Zorlucan, Erdal Eren'in daha 17 yaşındayken idam edilmesinin 12 Eylül faşizminin hukuksuz, insan haklarına aykırı uygulamalarından biri olduğunu belirtti.

Belgesel gösterimlerinin de yapıldığı etkinlikte vahşi kapitalizmin ve faşizmin insanlığa verdiği tahribat vurgulandı.

Ayrıca Fındıklı Belediyesi Kadın Korosunun 13 Aralık'ta verdiği konserde son şarkı olarak Erdal Eren için yazılan "Büyü" okundu. (Fındıklı/EVRENSEL)

Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu


ELAZIĞ | ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİN ÖNEMİ

Elazığ Emek Gençliği’nin Erdal Eren’i anmak ve anlamak şiarıyla çağrı yaptığı anmada Oğlunuz Erdal belgesel gösterimi, ardından söyleşi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Belgesel gösterimi sonrası üniversiteli, liseli gençler bilimsel eğitimin gerekliliği, ekonomik krizin ülkeye ve gençlere yansıması, mücadele hattının nasıl örüleceği üzerine tartıştılar. Söyleşi, örgütlü mücadelenin gerekliliğine vurgu yapılarak bitirildi. Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

(Elazığ/EVRENSEL)


VAN | ERDAL'IN MİRASI TÜM DÜNYA GENÇLERİNE

Van Emek Partisi il binasında “Erdal Eren’i anma ve anlama” başlıklı söyleşi gerçekleşti.

Emek Gençliği Üyesi Berkay Yeğin, söyleşi'de yaptığı konuşmada şunları söyledi: Türkiye’de neoliberal politikaların mimarı olan 12 Eylül darbesi, Erdal Eren şahsında örgütlü gençliği hedef almıştı. Bugün de neoliberalizm, dünyadaki bütün gençliği geleceksizlik kuşatması altına almış durumda. Irak’tan Şili’ye kadar birçok ülkede gençler neoliberalizmin yarattığı tahribatın hesabını soruyor. O nedenle Erdal’ın mirası dünyadaki tüm gençleredir. (Van/EVRENSEL)


ERDAL EREN ESSEN'DE ANILDI

Essen EKM, katledilişinin 39. yılında, Erdal Eren için bir anma toplantısı düzenledi. Pazar günü düzenlenen etkinlik; 1983 yılında Danimarka’da düzenlenen anti-faşist, anti-emperyalist uluslararası gençlik kampında, Hindistanlı devrimci gençlerin Erdal Eren için yaptığı klip ile başladı. Geçen ay yaşamını yitiren EMEP MYK Üyesi Metin İlgün anısı da kısa film gösterisi yapıldı.

Etkinlikte Erdal Eren'in yaşadığı dönemin toplumsal siyasal koşulları, 12 Eylül faşist darbesi, keskinleşen sınıf mücadelesinde Sinan Süner, Erdal Eren, Ercan Koca’nın katledilme süreçleri, cuntanın işçi emekçilerin, halkların örgütleme ve mücadelesinde yarattığı ağır tahribat ve neoliberal politikaların uygulanmasının sonuçları anlatıldı.

Faşizme, gericiliğe ve emperyalizme karşı sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya mücadeleci verenlerin, her koşulda mücadeleyi sürdürdüklerini, Erdal’ın yaşıtı ve yoldaşı olan Metin İlgün’ün yaşamı ve mücadelesi örnek gösterilerek anlatıldı. Erdal’ın isminin bugün Dominik gibi dünyanın birçok ülkesinde, faşizme karşı mücadelenin simgesi olarak kullanıldığını, Erdal’ı yaşatmanın yolunun onun idealleri için mücadele etmek olduğu vurgulandı.

Almanya’da eşit haklar için, ırkçılık ve ayrımcılığa, yoksulluğa, işsizliğe karşı mücadelenin yükseltilmesi ve bunun için de örgütlenmek gerektiği belirtildi. Anmada geçen hafta, Essen-DİDF’in de içinde yer aldığı antifaşist blok Essen Stellt sich Quer’in Sözcüsü Max Adelmann’nın, Nazilerin saldırsına uğradığı belirtildi. Irkçılığa ve geriliğine karşı, Alman emekçilerle birlikte mücadelenin önemine değinildi.

Anma, örgütlenme, derneğe üye olma ve 19 Ocak’ta yapılacak dernek kongresine katılım çağrısıyla sona erdi. (Essen/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağcılar’da yaşayan 6 bin mülteci sınır dışı edilecek

SONRAKİ HABER

İstanbul Havalimanında otoparka zam: Otomobiller için saatlik 23, günlük 69 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...