10 Aralık 2019 14:15

ABD, Afganistan savaşında halka düzenli olarak yalan söylemiş

ABD’nin 18 yıldır Afganistan’da dahil olduğu savaş hakkında ABD halkına birçok "gerçeği yansıtmayan" ve yanıltıcı bilgi verildiği ortaya çıktı.

ARŞİV | Fotoğraf: Staff Sgt. Brian Barbour/ABD ordusu

Paylaş

ABD’nin 18 yıldır Afganistan’da dahil olduğu savaş hakkında yetkililerin verdiği mülakatlar, ABD halkına "kazanılamaz" savaş hakkında birçok "gerçeği yansıtmayan" ve yanıltıcı bilgi verildiğini ortaya çıkardı.

Sigar’ın (Afganistan’ın Yeniden İnşa Edilmesi İçin Özel Genel İncelemeci’nin Ofisi) Lessons Learned projesi kapsamında toplanan ve 3 yıllık bir hukuki sürecin ardından Washington Post gazetesi tarafından yayımlanan mülakat deşifreleri, savaş sırasında görev yapan ABD yönetimlerinin Afganistan konusunda doğruları aktarmadığını gösteriyor.

Sigar’ın başkanı John Sopko, Washington Post’a yaptığı açıklamalarda, “ABD halkına düzenli olarak yalan söylenmiş” dedi.

Belgelerde yer alan iki ayrı kişinin iddiasına göre ABD’li yetkililer halka savaş kazanılıyormuş gibi göstermek için istatistikleri manipüle etti. Aynı yetkililer farklı ABD hükümetlerinin Washington’un para yardımlarını çalan yozlaşmış Afgan yetkilileri görmezden geldiğini belirtti.

OBAMA DA TRUMP DA "ABARTTI"

Belgelerde ABD Başkanları George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump’ın birçok kez savaş hakkındaki durumu "abartarak" halka aktardığı belirtiliyor. Belgelerde birçok yetkilinin bu durum hakkında çelişkili görüler sunduğu bildirildi.

2016’daki mülakatta bir üst düzey ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, “Doğru ölçüler yaratmak mümkün değildi. Eğitilen asker, şiddet düzeyi, kontrol edilen bölgeler gibi ölçüler denedik ama hiçbiri durumun gerçekliğini göstermiyordu. Ölçüler savaş boyuncu hep manipüle edildi” diye konuştu.

Afganistan’da karşı istihbarat görevi yapan bir asker olan Bob Crowley, “Alınan her veri en iyi resmi göstermek için değiştiriliyordu” ifadelerini kullandı.

Mülakatlar verildiği sırada birçok asker kayıtların gizli tutulacağını düşünüyordu. Washington Post, Sigar’ın deşifrelerini istemek için iki kez federal mahkemeye gitti.

ON BİNLER YAŞAMINI YİTİRDİ

Belgelerin yayımlanmasının ardından birçok uzman bu deşifreler ile "Pentagon Papers" (Pentagon Dosyaları) arasındaki benzerliklere dikkat çekti. New York Times tarafından yayımlanan dosyalar ABD’nin Vietnam’daki başarısızlığının nasıl üstünün örtüldüğünü gösteriyordu.

ABD, Afganistan’daki savaş için 1 trilyon dolar harcadı. Savaş sırasında Afganistan’da görev yapan 2 bin 300 ABD’li hayatını kaybetti ve 20 binden fazlası yaralandı. Savaş sırasında on binlerce Afganistanlı sivil hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İlk kırmızı kodlu uyarının yapıldığı Antalya'da yağış başladı

SONRAKİ HABER

"Asgari ücretli" üniversiteliler: Üniversite bitince de işsizlik bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...