12 Nisan 2011 09:45

Loznitsa, “Mutluluğum”la saldırganlığı sorguluyor

Ukraynalı ünlü Belgesel Yönetmeni Sergei Loznitsa, ilk uzun metrajlı filmi “Mutluluğum” ile bu yıl festivalin konuğu oldu. Loznitsa 10 Nisanda filmin Fitaş’taki gösteriminin ardından İstanbul Film Festivali Yönetmeni Azize Tan’la birlikte izleyiciyi selamladı.Üç uzun sekiz kısa metrajlı belgesel çeken Ukraynalı

Loznitsa, “Mutluluğum”la saldırganlığı sorguluyor
Paylaş

Üç uzun sekiz kısa metrajlı belgesel çeken Ukraynalı yönetmen, “Mutluluğum”da sinemanın geleneksel anlatı yapısıyla oynayarak, günümüz Rusya’sının acımasız bir portresini sinema diliyle anlatıyor. Ukrayna sınırında çekilen film Rusya özelinden yola çıkıyor ama çağdaş toplum ve insanı sorguluyor. Aynı zamanda sıra dışı, güçlü bir yol filmi.

Bahtsız Şoför Georgy’nin yüklü bir kamyonla önce karakol, sonra otoyolda gelişen hikayesini anlatan “Mutluluğum”, yanlış yola sapmasıyla kendini hiç bilmediği bir yerde bulan Georgy’nin yavaş yavaş Rusya’nın acımasız kırsalındaki bir kasabanın günlük hayatının içine çekilmesi ve aynı karakolda iyi-kötü ayırmadan dört kişiyi birden öldürmesiyle noktalanır.

Bir soru üzerine Loznitsa, dört kişinin öldürmesiyle noktalanan filmde asıl sorgulanması gerekenin öldürenin akli dengesi değil saldırganlığın nedenleri olduğunun altını çizdi.

Belgesel filmleri çektiği süreç boyunca Rusya’da başına gelenlere dayanarak bu filmi çektiğini anlatan yönetmen; “Gördükleriniz Rusya’da herkesin başına gelebilir. Hepsi gerçeğe dayanıyor” dedi. Loznitsa, aslında çıkış noktasının, 20 yüzyılın Rus yazarların bazılarının toplumda bir “Mutluluk Mekanizması” yaratma fikri olduğunu ve bu yanlış fikri de göstermek için filmine “Mutluluğum” adını verdiğini de ekledi.

Yönetmen, 1 Nisanda Rusya’da vizyona girecek olan “Mutluluğum” filminin yurt dışındaki festivallerde gösterildiğinden beri kamuoyunun yarısı tarafından Rusya ve polis düşmanlığıyla suçlandığını, yarısı tarafından da hakikati gösterdiği için kutlandığını belirterek; “Sizin ülkenizde de böyle olmuyor mu?​” diye sordu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İfade özgürlüğü için adalete dokunacaklar

SONRAKİ HABER

İzmit şairini yolcu etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...