09 Aralık 2019 13:03

Türkiye silah satış cirosunu artırıyor: ASELSAN ve TUSAŞ ilk yüze girdi

Stocholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün en yüksek cirolu yüz silah şirketinin yer aldığı 2018 listesine Türkiye’den ASELSAN ve TUSAŞ şirketleri girdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Stocholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI), en yüksek cirolu yüz silah şirketinin yer aldığı 2018 listesine Türkiye’den iki şirket girdi. İlk beşte ise ABD’li şirketler yer aldı.

DW’nin haberine göre, Türkiye’nin büyük bir bölgesel güç haline gelme hedefi doğrultusunda silah sanayisine son yıllarda önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekilen raporda, bu gelişmenin Türk şirketlerinin cirolarına da yansıdığı kaydedildi. İlk yüze giren iki Türk şirketi ASELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) toplam silah satışlarının yüzde 22 oranında artarak 2 milyar 800 milyon dolara yükseldiği kaydedildi.

SIPRI raporuna göre askeri elektronik şirketi ASELSAN silah satışlarını yüzde 41 oranında artırarak cirosunu 1 milyar 700 milyon dolara yükseltti. ASELSAN uluslararası alanda en büyük yüz silah satıcısı arasında 54’üncü sırada yer alırken yüzde 0.5’lik artışla 1 milyar 100 milyon dolarlık ciro yapan TUSAŞ 84’üncü sırada bulunuyor.

Raporda, başka çok sayıda Türk silah üreticisinin de 2018 yılında önemli büyüme kaydettiği, ancak ilk yüz arasına giremediği belirtildi. En yüksek cirolu 100 şirket arasında ABD ve Avrupa’dan 70 şirket yer alırken bu şirketlerin toplam cirosu 2017’ye göre yüzde 5.2 artarak 348 milyar dolara yükseldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gümüşhaneliler toprakları için destek arayışını sürdürüyor

SONRAKİ HABER

TYS ve PEN Türkiye'den Nobel'e tepki: Edebiyat barıştan yana tavır almalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...