07 Aralık 2019 06:02
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2019 11:03

HDP’li Muradiye, Özalp, Başkale ve İkiköprü belediyelerine kayyum atandı

Van’da Muradiye, Özalp, Başkale belediyeleri ile Batman’da İkiköprü Belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP yönetimindeki Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü Belde Belediyesi ile Van’ın Özalp, Muradiye ve Başkale belediyelerine kayyum atandı. 4 kayyumla birlikte kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 28 oldu. Muradiye, Özalp ve Başkale belediyelerinin HDP’li Eş Başkanları dün evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki eş başkanların emniyetteki işlemleri sürüyor.

31 Mart yerel seçimlerinde HDP Özalp’te oyların yüzde 75,04’ünü Başkale’de yüzde 73,32’sini, Muradiye’de yüzde 42,26’sını ve İkiköprü’de yüzde 51,45’ini alarak belediye başkanlığı seçimlerini kazandı.

 

MURADİYE’YE KAYMAKAM ERKAN SAVAR ATANDI

Hakkında yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alınan HDP'li Muradiye Belediye Başkanı Yılmaz Şalan’ın yerine Kaymakam Erkan Savar kayyum olarak atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, Muradiye Belediye Başkanı Yılmaz Şalan hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “terör örgütüne üye olmak” suçlarında yürütülen soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

ÖZALP’E KAYMAKAM ABDULKADİR ÇELİK ATANDI

Gözaltına alınarak görevden uzaklaştırılan HDP'li Özalp Belediye Başkanı Yakup Almaç’ın yerine ise Özalp Kaymakamı Abdulkadir Çelik kayyum olarak atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, Özalp Belediye Başkanı Almaç’ın “Terör örgütüne üye olmak, suçu ve suçluyu kayırma” suçları iddiasıyla yargılandığı ifade edildi.

Kayyum kararını resmi yazıyla Özalp Belediye Meclisine bildiren polis, kilitli kapıları kırarak belediyeye girdi. Polis, Belediye Meclis üyelerinin binaya girişine izin vermedi. Kayyum atandığına dair tebligatın yapılmadığı Başkale’de ise belediye binası polis ablukasına alındı.

BAŞKALE’YE KAYMAKAM ASIM SOLAK ATANDI

Gözaltına alınan HDP'li Başkale Belediye Başkanı Erkan Acar’ın yerine ise Başkale Kaymakamı Asım Solak kayyum olarak atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, Acar'ın hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek görevden alındığı ifade edildi.

İKİKÖPRÜ’YE KAYYUM

Batman Valiliği de İkiköprü Belde Belediyesine kayyum atandığını açıkladı. Açıklamada kayyum atamasına Belediye Eş Başkanı Osman Karabulut hakkındaki Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla süren dava dosyası gerekçe gösterildi. Karabulut’un yerine Beşiri Kaymakamı Sinan Aşcı kayyum olarak görevlendirildi.

KAYYUM BELEDİYEYE ZIRHLI ARAÇLA GELDİ

Kayyum atanmasının ardından askerler tarafından belediye binasına baskın yapıldı. Belediye binasını ablukaya alan askerler, hizmet binasında arama yapıyor.

Kayyum atanmasının ardından İkiköprü Belediyesi Eş Başkanı Hatice Taş’ın belediye binasına girişi engellenirken, kayyum olarak atanan Sinan Aşcı, zırhlı araçlar eşliğinde geldi.

TAŞ: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Kayyum atanmasına ilişkin konuşan Eş Başkan Taş, görevden alındıklarını ve kayyum atanan belediyelerinin işgal altında olduğunu belirterek, “İktidar bir kez daha iç yüzünü göstermiş oldu. Biz halen halkın seçilmiş temsilcileriyiz. Atanmışlar halkın dilinden anlayamaz. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Belediye Eş Başkanı Karabulut’un il dışında olduğu belirtilirken, Eş Başkan Taş ve bir grup yurttaşın belediye önündeki bekleyişi sürüyor.

Kayyum atandıktan sonra Batman’dan Beşiri’ye giden ve aralarında Batman Belediyesi eş başkanlarının da bulunduğu araçlar, ilçe girişinde “Yol kapalıdır” denilerek engellendi. Karayolunda uzun kuyruk oluşurken, araç sürücüleri korna çalarak engellemeyi protesto etti.

Uzun bir sürenin ardından bazı araçların, aramadan geçirildikten sonra geçişlerine izin verilirken, aralarında Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, HDP Batman İl Örgütü yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin bulunduğu araçların geçişişine izin verilmedi.

65 BELEDİYEDEN 28’İNE KAYYUM

HDP 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Son kayyum atamalarıyla partinin 3 büyükşehir 26 ilçe ve 2 belde belediyesine kayyum atanmış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

OHAL’de akademisyenler can güvenliği endişesi ve baskı yaşadı

SONRAKİ HABER

Termik santral düzenlemesinin çıkarıldığı kanun Resmi Gazete’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...