06 Aralık 2019 09:08
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2019 19:23

Ayşenur'u istismar edip intihara sürükleyen akrabası serbest bırakıldı

Ayşenur Güven'in intihara sürüklenmesine neden olduğu suçlamasıyla yeniden yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılan Selahattin S. serbest bırakıldı.

Fail Selahattin S. (ortada) | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antalya'da 6 yaşından itibaren cinsel istismara maruz bırakılan Ayşenur Güven'in intihara sürüklenmesine neden olduğu suçlamasıyla yeniden yargılandığı davada 14 yıl hapis cezasına çarptırılan amcasının oğlu Selahattin S. serbest bırakıldı. Ayşenur Güven'in ailesinin avukatı Müge Gezginci, karara tepki gösterdi. Hem kendisinin hem de Güven'in ailesinin ölümle tehdit edildiğini belirten Gezginci, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söyledi.

DHA'nın haberine göre, Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Ayşenur Güven, 6 yaşından itibaren amcasının oğlu Selahattin Sezer'in cinsel istismarına maruz bırakıldı. İlk kez 6 yaşında istismara maruz kalan Ayşenur Güven, yaşadıklarından kurtulmak için 18 yaşına girdiği 2015 yılında Mustafa G. ile evlendi. Ancak Sezer'in istismarları, Ayşenur'un nişanlı olduğu ve evlendiği dönemde de devam etti. Selahattin Sezer'in "Elimde video ve fotoğraflar var" diyerek tehdit ettiği Ayşenur Güven, 5 Nisan 2017 günü tüm başından geçenleri eşi ile babasına, erkek kardeşine ve dayısına anlattı. 3 gün sonra da eşine mektup bırakan Ayşenur Güven intihara zorlandı.

AİLE ŞİKAYETÇİ OLDU, TUTUKLANDI

Aile, Selahattin Sezer hakkında çocuklarına cinsel istismarda bulunduğu ve intihara sürüklediği iddiasıyla şikayetçi oldu. Tutuklanan Sezer, Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, "nitelikli cinsel istismar" suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

YARGITAY KARARIYLA TAHLİYE EDİLDİ

İtiraz üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi de 24 Haziran 2019 günü, olayın tek tanığı olan genç kadının intihara sürüklenmesi sonucu dinlenemediği, Selahattin Sezer'in suçu işlediğine dair cezalandırılmasına yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle oy çokluğuyla beraat etmesine karar verdi.

Bir üye ise sanığın arama ve mesajları ile genç kadının intihara sürüklenmeden önce olanları aileye anlatması ve mektubun her şeyin gerçek olduğunu gösterdiğini bildirerek karara şerh koydu. Selahattin S. kararla birlikte tahliye edilirken, dosya davanın yeniden görülmesi üzerine Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

14 YIL HAPİSLE CEZALANDIRILDI

Selahattin Sezer, Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılandı. 14 Kasım'daki duruşmaya katılmayan Selahattin S., mahkemece 14 yıl hapisle cezalandırılırken tutuklanmasına hükmedildi.

YAYLA EVİNDE YAKALANDI

Mahkeme kararının ardından Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ve Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü bağlı ekipler Selahattin Sezer'in yakalanması için çalışma başlattı. Alanya İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), yaptıkları teknik ve fiziki takibin ardından Selahattin Sezer'in Alanya'nın kırsalındaki Susuz Yaylası'ndaki bir evde gizlendiğini tespit etti. 19 Kasım'da akşam saatlerinde belirlenen adrese baskın düzenleyen JASAT ekipleri Selahattin Sezer'i yakalayarak gözaltına aldı. Selahattin Sezer, 20 Kasım'da çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

SERBEST BIRAKILDI

Selahattin Sezer'in avukatı, dün bir üst mahkeme olan 2. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Selahattin S.'nin tahliyesine karar verdi. Selahattin Sezer gece yarısı tutuklu bulunduğu Alanya Cezaevinden serbest bırakıldı.

AVUKAT GEZGİNCİ: MAHKEMENİN KARARINA İNANAMIYORUZ

Ayşenur Güven'in aile avukatı Müge Gezginci yaptığı açıklamada, tahliye kararına savcılığın itirazda bulunması gerektiğini söyledi. Karara tepki gösteren Gezginci, "Tutuklama kararının kamuoyu baskısıyla verildiğini düşünüyorum. Mahkemenin tahliye kararına inanamıyoruz. 'Hak, hukuk, adalet yerini buldu' diye sevinirken böyle bir karar çıktı. Boşuna sevinmişiz. Şu anda nasıl bir hukuki yol izleriz onu düşünüyoruz" dedi.

"CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE"

Sanığın ailesinin gerek kendisini gerekse Ayşenur Güven'in ailesini ölümle tehdit ettiğini belirten Müge Gezginci, "Dava süresince sürekli tehdit edildik. Hem benim hem de müvekkilimin ailesinin can güvenliği tehlikede. Sanığın tahliyesi bu tehlikeyi daha da artırmıştır" dedi.

Ayşenur Güven'in dayısı Ali Uysal ise bu saatten sonra can güvenliklerinin kalmadığını söyledi. Karara anlam veremediklerini vurgulayan Uysal, "Cumhuriyet savcısının itiraz etmesini bekliyoruz. Biz de avukatımız aracılığıyla itiraz edeceğiz. Tahliye kararı çok yanlış. Suçlu bir insan serest bırakıldı. Şu an aramızda geziyor" dedi.

TAHLİYE KARARI PROTESTO EDİLDİ

Selahattin Sezer'in üst mahkeme kararıyla tahliye edilmesi, kadın örgütleri, bazı siyasi parti temsilcileri ve ailesi tarafından protesto edildi.

Ayşenur Güven davasını üslenen avukat Zeynep Kıvanç Güzel,  yaptığı açıklamada, kararın vicdansızlık olduğunu söyledi. Ayşenur Güven dosyasının vicdanları sızlatan bir olay olduğunu belirten Güzel, "Yargıtay kararıyla sanık serbest bırakılmıştı. Hatta ilk karar bozma sonrasında sanık gelmeyerek ve sonrasında tutuklama kararı olmasına rağmen firar ederek kaçmıştı. Kolluk kuvvetleri tarafından uzun süren araştırmalar sonucunda yakalanmış ve cezaevine gönderilmişti. Sanığın cezaevinde olması bir nebze de olsun vicdanları olsun rahatlatmıştı. Maalesef bugün sanığın itirazı üzerine Alanya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi" dedi.

ELEKTRONİK KELEPÇE

Sanığa elektronik kelepçe takılarak ev hapsine karar verildiğini kaydeden Güzel, şöyle dedi:

"14 yılla yargılanan ve özellikle cinsel istismar suçuyla yargılanan bir kişinin tahliye edilmesi ne hukuka ne akla ne vicdana uygundur. Bu kararla sanık adeta ödüllendirilmiştir. Kaçma iradesini ortaya koyan sanığın önü de açılmıştır. Ayrıca bu kararla toplumun 'suçlular cezasız kalıyor algısı' da maalesef artmıştır. Ancak bu bir son değildir. Her zaman olduğu gibi bu sürecin takipçisiyiz. Yargının toplum vicdanını sızlatan, hukuka güveni sarsan bu karara karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

"BU YANLIŞ KARARDAN DÖNÜLSÜN"

Ayşenur Güven'in babası Mustafa Sezer ise halen olayın şokunu yaşadığı belirtti. Baba Sezer şunları söyledi:

"Adalete güvendik, tutuklandı. 'Ben yandım, başka canlar yanmasın' dedik. Ordu'dan gencecik bir kız 2 defa cezaevinden kaçan bir zanlı tarafından bıçaklanarak öldürülüyor. Ben bu adalete güveniyorum diyeceğim ama güvenemiyorum. Çünkü adamlara ödül verilir gibi ceza veriliyor. Benim can güvenliğim yoksa, namuslu kişiler sokakta gezemeyecekse ne diye bu kanunlar var. Yargıtay yetkililerinden 2 üye ret kararı verdiği halde bu kişi bırakılıyor. Yerel mahkeme tekrar tutuklama kararı verdiği halde. Yetkililere buradan sesleniyorum; kendi yakınınız aynı olayla karşı karşıya olsa aynı kararı alabilir misiniz? Veremezsiniz. Çünkü insanda vicdan olmalı. Bu olayın tekrar ele alınıp bu yanlış karardan dönülerek sanığın tutuklanmasını talep ediyorum."

"ADALET YERİNİ BULSUN"

Ayşenur Güven'in kız kardeşi Zehra Sezer de "Sanık tutuklanmadan önce de kaçak yaşamıştı. Tutuklandıktan sonra da serbest bırakıldı. Biz şimdi bundan ne anladık. Benim yedinci sınıfta bir kardeşim var. Ben varım. İkimiz de açık hedefiz. Şu anda kardeşim de ben de tedirginiz. Ben kendimi yine savunabilirim ama kardeşim savunamaz. Biz yetkililerden yardım istiyoruz. Adalet yerini bulsun. İlla benim ya da kardeşimin, birimizin yok olması mı lazım? Biz ablamı kaybettik. Bir can daha vermek istemiyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bozankaya Otomotiv'de sendika düşmanlığı sürüyor: Atılan işçi sayısı 45'e yükseldi

SONRAKİ HABER

İzmir’de ücretleri için iş bırakan Doğa Koleji öğretmenlerine velilerden destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...