05 Aralık 2019 16:31

Faiz için Merkez Bankası her ay toplanacak

Merkez Bankası enflasyon hedefini hükümetle uyumlu olarak yüzde 5, belirsizlik aralığını ise 2 puan olarak koruduğunu duyurdu. MB, faiz için her ay toplanması kararı da aldı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankası (MB), enflasyon hedefini hükümetle uyumlu olarak yüzde 5, belirsizlik aralığını ise 2 puan olarak koruduğunu duyurdu. Döviz kurlarının aşırı yükselmesi halinde ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale politikasının da devam ettirileceği ifade edildi. Faiz kararını alan Para Politikası Kurulunun 2020’de her ay toplanarak yılda 12 toplantı yapacağı da belirtildi.

Merkez Bankası 2020 yılı para ve kur politikası raporundaki ana başlıklar şöyle:

  • Bir hafta vadeli repo ihaleleri temel politika aracı olarak kullanılmaya devam edilecek.
  • Bankalara 50 milyar dolar limitle döviz likiditesi imkanı sağlanacak.
  • Kurda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenirse ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilecek. Dalgalı döviz kuru uygulaması devam edecek.
  • 2020’de zorunlu karşılık uygulaması temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz politikasını destekleyici ve ince ayar bir araç olarak etkin ve esnek şekilde kullanılmaya devam edecek.
  • Merkez Bankası rezervlerini artırmaya devam edecek.
  • Faiz kararını alan Para Politikası Kurulu yeniden aylık toplanmaya başlıyor. Kurul, 2020’de her ay toplanarak yılda 12 toplantı yapacak. Yılda 8 toplantı yapılıyordu.
  • Enflasyon hedefine ilişkin belirsizlik aralığı 2 puan olarak korundu. Yıl sonu enflasyon hedefi tutmazsa hükümete sebeplerini anlatan mektup yazılacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

{{391160}} 

ÖNCEKİ HABER

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi ikinci azil oturumunu pazartesi yapacak

SONRAKİ HABER

Brezilya'da gecekondu mahallesi sakinleri polis şiddetini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...