03 Aralık 2019 12:57

Cezaevi operasyonunda 5 kişi yaşamını yitirdi; görevli tüm askerler beraat etti

“Hayata dönüş” adı altında Ümraniye Cezaevinde düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği operasyonda yargılanan 267 asker için beraat kararı verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ümraniye Cezaevine 19 Aralık 2000’de düzenlenen “Hayata Dönüş” Operasyonu’yla ilgili 267 askere açılan davada bugün karar verildi.

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin değişmiş olan ve dosyayı devralan heyet, müdahil avukatların tüm taleplerini reddettikten sonra kararı açıkladı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre; mahkeme, 15 yıl önce açılan dava süresince hayatını kaybetmiş olan beş sanık hakkında davanın düşürülmesine karar verdi. Kalan 262 sanıktan bazıları hakkında açılmış olan “kasten yaralama” ve “işkence” suçlarından davanın zamanaşımından düşmesine karar verildi.

Sanıklar, yargılandıkları “faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme” suçundan da “aleyhlerine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığından” beraat etti.

BEŞ KİŞİYİ KİM ÖLDÜRDÜ?

Cezaevindeki ölümlerle ilgili açılan diğer bir davada yargılanan, dönemin mahpusları da beş kişinin ölümünden beraat etmişti. Bugünkü beraat kararlarıyla operasyonda ölenlerin failleri “meçhul” kaldı.

MÜTALAADA “MEŞRU MÜDAFAA” İDDİASI

18 Ekim’de duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasında, operasyonun gerekçesini “cezaevi idaresinin tutuklu ve hükümlüler üzerindeki otoritenin kaybolması” olarak açıklamış ve askerlere “kasten yaralama ve kötü muamelede bulunma” açılan davanın zamanaşımından düşmesini talep etmişti.

Savcı, yargılanan askerlerin “meşru müdafaada bulunduklarını” ileri sürerek “kasten öldürme” suçlamasından da beraatlarına karar verilmesini talep etmişti.

Mütalaada savcı, tutuklu ve hükümlülerin askerlere “ateş püskürten lav makineleri” ile saldırdığını da ileri sürmüştü.

NE OLMUŞTU?

19 Aralık 2000’de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de uzman çavuş Nurettin Kurt ile dört mahkum öldürüldü.

Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava beraatla sonuçlandı.

2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi – Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Davada “Bora” ve “Atmaca” isimli operasyon planları da çıkmasına rağmen, bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. "Bora" ve "Atmaca" isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan "Tufan" planı medyada geniş yer buldu. Bu dava da bugün zamanaşımı ve beraatla sonuçlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu, eki yönetimleri hakkında dava açılmasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Ekoloji Birliği: Termik santrallere veto yetmez, kilit vurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...