03 Aralık 2019 03:59

ABD Fransa'nın dijital hizmet vergisine gümrük vergisiyle yanıt verecek

ABD, Fransa'nın Amerikan teknoloji devlerine dijital hizmet vergisi getirmesine karşı, Fransa'dan ithal edilen 2,4 milyar dolarlık ürüne yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor.

Fotoğraf: EPA-EFE/Jim Lo Scalzo/AA

Paylaş

ABD Ticaret Temsilciliği, Fransa'nın Amerikan teknoloji firmalarına dijital hizmet vergisi getirmesine misilleme yapmayı ve bu ülkeden ithal edilen 2,4 milyar dolar değerindeki ürüne yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeyi düşündüklerini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yaptığı açıklamada, "Fransa'nın bazı Amerikalı teknoloji firmalarına getirdiği dijital hizmet vergisinin bu firmalara haksızlık olduğuna kanaat getirdiklerini" bildirdi.

Lighthizer, söz konusu uygulamaya misilleme yaparak, Fransa'dan ithal edilen 2,4 milyar dolarlık şampanya, şarap, el çantası, peynir ve bazı diğer ürünlere yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeyi düşündüklerini ve 6-7 Ocak tarihlerinde konuyla ilgili oturumlar düzenleyeceklerini belirtti.

Fransa'daki vergiden etkilenen şirketler arasında Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi teknoloji firmaları yer alıyor.

ABD, Fransa'nın getirdiği söz konusu verginin uluslararası vergilendirme politikalarıyla uyumsuz olduğunu savunmuş ve ABD şirketlerine haksız vergi getirdiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

TÜRKİYE'DE DE UYGULAMAYA SOKULACAK

Türkiye'de de "Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi" 21 Kasım'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

Teklife göre internet alanında reklam alanlar, müzik, video, oyun satışı Dijital Hizmet Vergisi'ne tabi olacak. Dijital Hizmet Vergisi oranı yüzde 7,5 olacak. Google, Facebook gibi uluslararası teknoloji şirketleri de Türkiye'de 20 milyon lirayı geçen hasılatları için yüzde 7,5 oranında vergi verecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

#YeraltındanYüzler fotoğraf sergisi açılıyor

SONRAKİ HABER

Daphne Caruana Galizia suikastı | Malta'da binler, Başbakan Muscat'ı istifaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa