02 Aralık 2019 19:59

DAY-MER 30. yılını kutladı: Omuz omuza mücadeleye devam

Türkiyelilerin İngiltere’ye yoğun göç ettiği 1989 yılında kurulan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 30. mücadele yılını kutladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Türkiyelilerin İngiltere’ye yoğun göç ettiği 1989 yılında kurulan ve kısa bir süre sonra Londra’da etkili bir kitle örgütü haline gelen Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 30. mücadele yılını üyeleriyle kutladı.

Pazar akşamı Kuzey Londra’daki Stoke Newington Town Hall’da gerçekleşen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinliğe, DAY-MER Başkanı Aslı Gül’ün yanı sıra, Yazar Aydın Çubukçu, 1995 yılında tüm dünyada etkili olan Liverpool Liman işçileri grevinin direniş komitesi üyelerinden Kevin Robinson ve Billy Jenkins, Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley ve Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Sendikası eski Başkanı Louise Reagan da katılarak birer konuşma yaptı.

30 YIL SONRA AYNI SALONDA BULUŞTULAR

Kasım 1989’da bir etkinlikle kuruluşunu ilan eden DAY-MER, 30 yıl sonra aynı salonda yine üyeleriyle bir araya geldi. Konuşmalarda İngiltere’deki işçi ve emekçilerin mücadelesine dahil olmada önemli adımlar atan DAY-MER’in, yerli ve göçmen emekçilerin mücadele birliği konusunda da topluma katkılarda bulunduğu belirtildi.

DAY-MER Başkanı Aslı Gül, DAY-MER üyeleriyle birlikte omuz omuza, İngiltere’de yaşayan tüm Türkiyeli emekçileri mücadele etmeye çağırdı.

Liverpool Liman İşçileri Direniş Komitesi Üyesi Kevin Robinson da, DAY-MER üyelerinin verdiği desteğin kendilerinin mücadele azmini arttırdığını ve o dönemki 28 aylık direniş boyunca, kendilerine çok kıymetli bir omuz verildiğini belirtti. Başta Metin Göktepe davası olmak üzere birçok vesileyle Türkiye’ye de gittiklerini belirten Robinson, bir kez daha baskı ve zulümlere karşı birlikte mücadele etmek ve dayanışma içinde olmak gerektiğinin çok önemli olduğunu farkettiklerini söyledi.

Aynı komiteden BillyJenkinsde, Liverpool’unEfsane Futbolcusu RobbieFowler’in attığı bir golden sonra liman işçilerini desteklediği tişörtünün olduğu fotoğrafı imzaladığını ve onu da DAY-MER’e 30. yılında hediye ettiğini belirtti. Büyük bir coşkuyla karşılanan bu hediyeyi DAY-MER yöneticilerine takdim eden Jenkins, Türkçe “İş, Ekmek, Özgürlük” diyerek konuşmasını bitirdi.

‘30 YILDA 100 YAŞINDA’

Yazar Aydın Çubukçu da yaptığı konuşmada, “DAY-MER’in 30 yılda yaptığı işlere baktığımızda, belki 100 yılda yapılabilecek işler olduğunu görüyoruz. Liverpool’dan Antep’e kadar, İstanbul’dan Londra’nın arka sokaklarına kadar, ezilen kadınlardan işçilere kadar çeşitli mücadelelere önderlik eden ve örgütleyen bir teşkilattan bahsediyoruz” diyen Çubukçu, son 3 yıldır kendisinin de DAY-MER’li olduğunu ve bundan da gurur duyduğunu söyledi.“Burası göçmen örgütü olmaktan çok, bir işçi emekçi örgütü, bir aydınlanma ve bir kültür merkezi olarak varlığını sürdürecektir” diyen Çubukçu, DAY-MER’in yeni kuşaklar için ne kadar önemli bir kurum olduğunun da altını çizdi.

Sendikacı Steve Hedley ve Louise Reagan da birer konuşma yaparak dayanışma çağrılarını yenilediler. DAY-MER’in 30 yıllık mücadele tarihinin önemli bir bölümünde yer aldıklarını söyleyen sendikacılar, birlikte çalışmaktan onur duyduklarını ve çalışmaya da devam edeceklerini belirttiler.

DAY-MER’li 12-18 yaş arası gençlerinden oluşan Yıldızlar Müzik Topluluğunun gösterisi ve yerel sanatçı ve müzik grupları SuddenExit, Canan Sağar, Suna Alan ve Olcay Bayır’ın dinletileriyle etkinlik sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

MSB, 2 askerin yaşamını yitirdiğini 1 askerin yaralandığını açıkladı

SONRAKİ HABER

#YeraltındanYüzler fotoğraf sergisi açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...