02 Aralık 2019 17:21

"Kuralsız zincir market  açılışlarına dur denilmeli"

Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK): Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran zincir market ve AVM’lerin kuralsız açılışlarına Perakende Yasası güncellenerek artık dur denilmeli.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Perakende Yasası’nın güncellenmesi geciktikçe esnafın AVM ve zincir marketlere karşı kan kaybettiğini vurgulayan Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran zincir market ve AVM’lerin kuralsız açılışlarına Perakende Yasası güncellenerek artık dur denilmeli. Esnafımız bu kuralsızlıklara karşı her geçen gün kan kaybediyor” dedi.

ZİNCİR MARKETLER 40 BİNE MERDİVEN DAYADI

Her sokak ve caddeyi dolduran zincir marketlerin ve AVM’lerin şehrin yapısına ve esnafa zarar verdiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “A’dan Z’ye elektronikten kırtasiyeye, gıdadan konfeksiyona her şeyi satan zincir marketler her sokağa peş peşe açılarak esnafı bitirme noktasına getirdi. 1 isme ait 10 binin üzerinde şubesi olan bu zincir marketler ülke genelinde 40 bin civarı sayıya ulaştı. Aynı şekilde şehirlerin göbeklerine açılan ve ne içerisinde ne de çevresinde esnafın barınamayacağı AVM’lerin sayısı da 400’ü aştı. AVM ve zincir marketler ihtiyaca göre, konuma göre ya da belirli sayıya göre hiçbir şekilde açılmıyor. Tamamen kuralsız, birbirlerine rakip olma adına yan yana ve karşılıklı açılıyor” diye konuştu.

HER GEÇEN GÜN ESNAFIN ALEYHİNE İŞLİYOR

Perakende Yasası’nın güncellenmesinde kaybedilen her günün esnafın zararına olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Zincir marketlerin açılışlarına kota getirilmeli. Bölgelere ve sokaklara yani ihtiyaca göre sınırlama olmalı ki her istedikleri köşeye tekrar şube açamamalılar. AVM’ler de aynı şekilde Avrupa’daki gibi tatil oldukları 1 gün olmalı ve çalışma saatleri daraltılmalı. Aksi takdirde esnafımız her geçen gün AVM ve zincir marketlere karşı kan kaybetmeye devam edecek. Perakende Yasası’nın güncellenmediği ve esnafı koruyacak maddeler eklenmediği her geçen süre esnafımızın aleyhine işliyor. Artık daha fazla geç kalınmadan Perakende Yasası yeniden düzenlenerek ekonomimizin temel yapıtaşı olan 2 milyon esnafımız korunmalı” şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

BM İklim Konferansı Madrid’de başladı, 2015 Paris hedefleri tutturulabilecek mi?

SONRAKİ HABER

Şair Emrullah Alp: Yaşadığım dünyanın ve zamanın tutanakçısıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...