02 Aralık 2019 17:11

BM İklim Konferansı Madrid’de başladı, 2015 Paris hedefleri tutturulabilecek mi?

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı İspanya’nın başkenti Madrid’de başladı. Konferansta küresel ısınmaya karşı belirlenen hedeflerin tutturulup tutturulamayacağı tartışılacak.

Fotoğraf: Mesut Zeyrek/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı İspanya’nın başkenti Madrid’de başladı. 16 Aralık’a kadar devam edecek konferansta küresel ısınmaya karşı belirlenen hedeflerin tutturulup tutturulamayacağı tartışılacak. Küresel ısınmaya en fazla neden olan emperyalist ülkeler, belirlenen hedefleri yerine getirmemek için elinden geleni yapıyor. Bu nedenle ilk ciddi anlaşma olan Paris İklim Anlaşması’nın üzerinde fazla hedefin konulması beklenmiyor.

Dünya genelinde küresel ısınmaya ve doğanın tahribatına karşı mücadelenin yükseldiği bir dönemde Birleşmiş Milletler 25. İklim Konferansı Madrid’de başladı. 2-16 Aralık tarihleri arasında 197 ülkeden binlerce kişinin katılımıyla yapılacak konferanstan hangi kararların çıkacağı merakla bekleniyor.

2015 yılında karar altına alınan Paris İklim Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesinin en çok tartışılmasının beklendiği konferansta başta ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun kararları tanımaması bekleniyor. Daha önce Brezilya’da yapılması planlanan BM İklim Konferansı, aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun devlet başkanlığına seçilmesinden sonra iptal edilmişti. Bunun üzerine Şili, ev sahipliği yapmayı üstlenmişti. Ancak, ülkede milyonlarca insanın katılımıyla başlayan protesto gösterilerinden sonra hükümet zirveye ev sahipliği yapmaktan vazgeçmişti. Bunun üzerine BM, İklim Zirvesi’ni Madrid’de yapmaya karar vermişti.

197 ülkeden hükümet ve hükümet dışı örgütlerin katılımıyla yapılan zirvede öncelikli olarak küresel ısınmanın dünya genelinde nasıl durdurulacağının ele alınması bekleniyor. Zirvenin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres, “Doğaya karşı sürdürülen savaş biran önce son bulmalı. Eğer kısa sürede yaşam tarzımızı değiştirmezsek kendi hayatımızı kendimiz tehlikeye atmış oluruz” dedi.

Dünya genelinde öğrencilerin başlattığı ve sonradan kitlesel bir karakter kazanan Gelecek için Cumalar ( Fridays for Future) hareketinin baskını altında toplanan BM İklim Konferansı’nda sokakta dile getirilen taleplerin ne kadarının dile getirileceği ise belirsiz. Ancak tek tek ülkeler tarafından karar altına alınan iklim paketlerinin de ele alınması bekleniyor.

2015 PARİS HEDEFLERİ TUTTURULABİLECEK Mİ?

BM İklim Konferansının başlıca hedefleri arasında 2015’te 195 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın ne kadarının yerine getirileceğinin olması bekleniyor. Küresel ısınmanın 2 derecenin altına, mümkünse sanayileşme dönemi öncesindeki 1,5 dereceye düşürülmesi hedeflenmişti. Kararların her beş yılda bir gözden geçirilmesi de kararlaştırılmıştı. Bilim insanları tarafından yapılan tahminlere göre küresel ısınmaya karşı etkili önlemlerin alınmaması durumunda bu yüzyılın sonunda küresel ısınma 4 derece sınırına yaklaşabilir.

Eylül ayında BM toplantısı bünyesinde New York’ta bir araya gelen küçük ve orta büyüklükteki 68 ülke, Paris İklim Anlaşması’nda ek maddelerin konulmasından yana olduğunu ifade etmişti. Ancak, bunların baskısının Madrid’de pek hissedilmesi beklenmiyor. Ancak, AB ülkelerinin verdikleri sözleri yerine getirmek için neler yapacakları merakla bekleniyor.

Zira AB, 2030 yılına kadar havadaki zararlı gaz emisyonlarını yüzde 40 azaltarak, 1990 yılı seviyesine indirmeyi taahhüt etmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, göreve başladığında yaptığı konuşmada düşürülecek oranı yüzde 50-55 olarak ilan etti. AB’nin bu hedefi BM İklim Konferansı’nda resmen ilan etmesi bekleniyor.

ZENGİN ÜLKELER FATURAYI ÖDEMEYE YANAŞMIYOR

Dünya genelinde yaşanan küresel ısınmanın asıl sorumlusunun büyük tekeller ve emperyalist ülkeler olduğu uzun süreden beri ifade ediliyor. Küresel ısınanın düşürülmesi konusunda bütün ülkeler, 2020 yılından itibaren her yıl 100 milyar dolar yoksul ülkelere vereceklerini ilan etmişti. Ancak bir çok ülke bu konuda somut adımlar atılabilmiş değil. Bu nedenle Madrid’den fazla bir ilerlemenin sağlanmayacağı tahmin ediliyor. 

KÜRESEL ISINMANIN YARATACAĞI SONUÇLAR

  • Buzulların erimesi
  • Yağmur miktarındaki sağanak şeklinde yağışlarda artış
  • Denizlerin su düzeyinde yükselme
  • Fırtına ve sel hasarlarının artması
  • Buharlaşma miktarında artış
  • Kuraklık ve çölleşme

Birleşmiş Milletler (2007) raporu küresel sıcaklık artışının etkilerini şu şekilde özetliyor:

  • +2 °C: Su sıkıntısı başlayacak
  • Kuzey Amerika’da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru’da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak
  • + 5 °C: Denizler 5 metre yükselecek
  • Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek
  • + 6 °C: Göçler başlayacak
  • Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üretici ile market farkı bir türlü kapanmıyor

SONRAKİ HABER

"Kuralsız zincir market  açılışlarına dur denilmeli"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...