02 Aralık 2019 10:51

CHP Milletvekili Orhan Sümer: Milyonlarca kişi e-haciz kıskacında

Milyonlarca kişinin e-haciz uygulamasından dolayı mağdur olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Orhan Sümer, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Orhan Sümer | Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, milyonlarca kişinin elektronik haciz (e-haciz) uygulamasından dolayı mağdur olduğunu söyledi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sümer, özellikle küçük işletmeleri iflas noktasına getiren bu uygulamaya bir an önce son verilmesini istedi.

Ekim ayında başlayan e-haciz uygulamasıyla yüz binlerce kişinin banka hesapları bloke edilmeye, mal varlıklarına ipotek konulmaya başlandı. Özellikle küçük işletmeleri ve yoksulları etkileyen uygulamayı TBMM gündemine taşındı. CHP’li Sümer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, yaşanan mağduriyeti dile getirerek şu soruları sordu:

  • Vatandaşların devlete ödeyemediği gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası, SGK, mahkeme harçları, sigara cezası, köprü kaçak geçiş, Kredi Yurtlar Kurumu borcu gibi borçlarının toplamı ne kadardır?
  • Kaç vatandaşın devlete borcu vardır?
  • Kaç vatandaşa e-haciz gönderilmiştir?
  • E-haciz gönderilen vatandaşların bloke edilen banka hesaplarının toplamı kaç Türk Lirasıdır?
  • E-haciz yoluyla kaç TL tahsil edilmiştir?
  • Vatandaşları mağdur eden, küçük esnafı iş yapamaz hale getiren bu uygulama yerine borçları yapılandırma gibi bir çalışmanız var mıdır?

Sümer, basına yaptığı açıklamada da ekim ayında başlayan e-haciz uygulamasının giderek yaygınlaştırıldığını belirterek "Devlete borcu olan herkese artık e-haciz gönderiliyor" dedi.

"BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ"

Uygulamayla ilgili basına açıklama yapan Sümer, özellikle küçük işletmeleri iflas noktasına geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

  • "Yanlış ekonomik politikalar kriz üzerine kriz doğruyor. Artan bütçe açığını kapatmak için artırılan vergiler de yeterli gelmedi. Şimdi de devlete borcu olan tüm vatandaşlara e-hacizler gönderiliyor.
  • Kamu idaresi borçlu vatandaşların parası olduğu halde borçlarını ödemediğini düşünüyor. Vatandaşın elinde parası olsa borcunu öder ve faiz yükünden de kurtulur. Devlet bunu göremiyor daha doğrusu görmek istemiyor.
  • Ayrıca bizlere gelen bilgilere göre e-haciz işlemi, sadece borçlu için değil, o kişinin iş ortakları için de yapılıyor. Bunun yasal bir tarafı da yok.
  • Hazine ciddi bir nakit sıkıntısı yaşıyor ve bu sıkıntıyı da devlete küçük borcu olan vatandaşlar üzerinden kapatmayı deniyor.
  • Bir an önce bu uygulamaya son verilmeli. Vatandaşların kamuya olan borçları yapılandırılmalı ve ödeme kolaylıkları sağlanmalı"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konut stoklarını eritmek için ayrıcalık tanınacak firmalar Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu: Kötü gidişatı değiştirmek mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...